Domnule arhitect, cât mă va costa încălzirea la iarnă?…iată o întrebare pe care ar trebui să o primească arhitecții încă din faza de proiectare a unei case.
Pe tema de mare actualitate a facturilor la întreţinere, de fapt a termoizolării, ne-am adresat unui specialist, arh. Adrian Iovescu (arhitect & auditor energetic, www.arhitecturaecologica.ro, tel:0722.240.352; e-mail: adrian@arhitecturaecologica.ro), în special datorită dublei sale specializări, şi anume în proiecte de case, precum şi ca auditor energetic. Acesta lansează provocarea de a gândi ecologic.
Arhitecții sunt cei care proiectează forma exterioară și compartimentarea interioară a unei case, astfel încât să rezulte o clădire estetică și funcțională.
Dar oare nu ar fi interesant ca arhitectul să vă poată spune, încă din faza de proiectare, care vor fi costurile pentru întreținerea ei ? Există arhitecți care, în urma unei specializări suplimentare, au devenit auditori energetici și pot realiza aceste calcule.
Partea interesantă a acestui calcul nu este neapărat că veţi ști cât o să vă coste întreținerea casei, dar arhitectul vă poate realiza mai multe scenarii de consum, în funcție de grosimile izolațiilor termice, de performanțele termice ale ferestrelor și de ventilație. Iar în funcție de costurile generate de alte soluții mai eficiente termic, se poate face un calcul în cât timp se amortizează diferența de cost și astfel, beneficiarul poate alege care dintre variante este cea mai bună, în funcție de bugetul alocat casei.
Se poate ajunge la o reducere de 85% la încălzirea casei!
Iată un tabel comparativ între costurile cu încălzirea la o casă în funcţie de caracteristicile termice ale diferitelor materiale de izolare, în primul rând de grosimea lor. Comparația este făcută cu polistirenul expandat de 10 cm grosime, care este echivalent termic cu un perete de 53 de cm grosime din cărămizi cu goluri, cu un perete de 211 cm grosime din cărămidă plină, sau un perete de 458 cm grosime de beton armat!
Avem un studiu de caz:
1. O casă cu suprafață utilă de 170 mp, construită din cărămidă cu goluri de 25 de cm grosime, cu tâmplărie PVC cu 3 camere și geam termopan dublu, fără izolații termice, consumă 484 Kwh / mp / an, reprezentând 2587 eur/an. Calculele sunt făcute pentru încălzire și apă caldă menajeră, cu o centrală clasică, pe gaz.
2. Aceeași casă, izolată clasic, cu 10 cm polistiren expandat la pereți, 15 cm vată minerală în mansardă, 5 cm polistiren extrudat sub parter, are un consum de 146 Kwh / mp / an, adică 780 eur/an.
3. În a treia variantă, am folosit 15 cm la pereți, 25 de cm în pod și 10 cm sub placă, iar ferestrele PVC cu 5 camere și termopan triplu (tripan). Am calculat un consum de 113 Kwh/an, adică 604 euro / an.
4. În a patra variantă, am folosit în plus față de varianta 3 o ventilație cu recuperare de căldură, iar consumul anual este de 73 Kwh/mp, echivalentul a 390 euro / an.
Prima casă se încadrează în clasa E de consum energetic, a doua în clasa B, iar ultimile două în clasa A.
Dacă facem un calcul financiar pe 10 ani, casa neizolată consumă pentru încălzire 25.870 euro, iar ultima variantă consumă doar 3.900 euro, deci o diferență de peste 20.000 euro. Investiția suplimentară este însă mult mai mică, în jur de 10.000 euro. Trebuie ținut cont că și prețul gazului se preconizează să crească în viitor, deci amortizarea investiției poate fi și mai rapidă.