Circulația pe drumurile naționale din judeţele Vâlcea, Dolj, Olt, Gorj, Caraş-Severin, Harghita, Covasna, Brăila, Ialomiţa şi Tulcea se desfășoară cu dificultate, din cauza zăpezii, informează Centrul Infotrafic din Poliţia Română, citat de Mediafax.
Nu sunt drumuri naţionale sau segmente de autostradă cu circulaţia întreruptă din cauza zăpezii şi a poleiului, însă traficul se desfăşoară îngreunat în toate zonele din ţară, unele drumuri fiind acoperite cu un strat de zăpadă amestecat cu material antiderapant.
Traficul este îngreunat pe DN7 Milcoiu (judeţul Vâlcea) – limita cu județul Sibiu, DN65C Ciocâltei – Horezu (Vâlcea), DN64 Drăgășani – Băile Olănești (Vâlcea), DN67 Pietrari – Budești (Vâlcea), DN56 Craiova – Calafat (Dolj), DN65 Slatina (Olt) – limita cu județul Argeș, DN67C Novaci – Rânca (județul Gorj), DN66A în zona Valea Cernei (Caraș-Severin), DN12C în zona Lacu Roșu (Harghita), DN13B Praid – Joseni (Harghita), DN13E Zagon – Barcani (Covasna), DN15 în zona Toplița (Harghita), DN21 și DN23 (în județul Brăila), DN2A, DN2C, DN21 și DN21A (în județul Ialomița), DN22A şi DN22F (în județul Tulcea).
Centrul Infotrafic a adăugat că nu sunt probleme în traficul feroviar şi nu există aeroporturi sau porturi maritime ori fluviale închise din cauza vremii.
Poliţiştii le recomandă şoferilor să se informeze despre condiţiile de drum şi cele meteorologice şi să aibă la maşină lopată, perie sau mătură, racletă, sac cu sare sau nisip, precum şi lanţuri pentru anvelope. De asemenea, şoferii trebuie să se asigure că au rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil de pe care să apeleze numărul 112 în caz de urgenţă, precum şi un încărcător sau o baterie de rezervă.
Bucureştiul şi judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Caraş-Severin, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Cluj sunt sub avertizare cod galben de ninsori şi vânt până marţi, la ora 22.00.
Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în aceste zona se va depune un strat de zăpadă de 10-15 centimetri, iar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră, iar local şi temporar, zăpada va fi viscolită. În regiunile sudice şi centrale sunt condiţii de producere a poleiului.
Directorul Administaţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat luni, la Comandamentul de iarnă de la Guvern, că situaţia meteo rămâne complicată în următoarele ore, cu viteze ale vântului de până la 80 de kilometri pe oră şi temperaturi scăzute, care pot cauza polei până marţi după-amiază, dar de miercuri va fi un regim de iarnă normal, cu precipitaţii slabe şi temperaturi uşor pozitive pe timpul zilei
Ion Sandu a precizat că, după expirarea codului galben, mai pot fi emise atenţionări, dar numai punctual, pentru anumite zone şi perioade scurte, nu la nivel naţional.