31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialCรขte companii sunt interesate de realizarea hidrocentralei Tarniศ›a-Lapuศ™teศ™ti

Cรขte companii sunt interesate de realizarea hidrocentralei Tarniศ›a-Lapuศ™teศ™ti

Realizarea hidrocentralei Tarniศ›a-Lapuศ™teศ™ti este un poriect care a captat interesul a cinci companii. Acestea au depus, pânฤƒ la termenul limitฤƒ (30 ianuarie 2015), ofertele preliminare neangajante în cadrul etapei de precalificare, potrivit unui anunศ› fฤƒcut de Hidro Tarniศ›a.

”Conform principiului transparenศ›ei, lista investitorilor precalificaศ›i va fi publicatฤƒ dupฤƒ analizarea documentaศ›iei depuse, urmând sฤƒ intrฤƒm în urmฤƒtoarea fazฤƒ a etapei de precalificare, cea de negociere”, a precizat directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniศ›a, Ovidiu Demetrescu.

Realizarea hidrocentralei Tarniศ›a-Lapuศ™teศ™ti presupune o investiศ›ie de tip green-field (de la 0 – n.r.) în valoare de aproximativ un miliarde de euro, aceasta urmând sฤƒ aibฤƒ loc în termen de cinci pânฤƒ la ศ™apte ani în relativa apropiere a municipiului Cluj-Napoca.

Compania care va administra viitoarea hidrocentralฤƒ Tarniศ›a-LฤƒpuลŸteลŸti va fi scutitฤƒ de mai multe taxe ลŸi tarife, iar unitatea de producศ›ie a electricitฤƒศ›ii va fi declaratฤƒ de interes strategic naศ›ional. Investiศ›ia ar urma sฤƒ creeze peste 4.000 de locuri de muncฤƒ.

Astfel, societatea care va opera unitatea de producศ›ie ลŸi stocare a electricitฤƒศ›ii de la Tarniศ›a nu va plฤƒti taxa de cogenerare, achiziศ›ia de certificate verzi, tariful pentru transportul energiei, respectiv componenta de extragere de energie electricฤƒ din reลฃea, tarifului pentru serviciul de sistem, potrivit unui proiect de ordonanศ›ฤƒ postat în luna august 2014 pe site-ul Departamentului pentru Energie.

De asemenea, compania va fi exceptatฤƒ de la plata apei utilizate în procesul de producศ›ie a electricitฤƒศ›ii, taxฤƒ perceputฤƒ de Apele Române. Spre exemplu, Hidroelectrica, cel mai mare producฤƒtor de energie în hidrocentrale din România, plฤƒteลŸte anual 80 milioane de euro pentru apa utilizatฤƒ în procesul de producศ›ie.

Totodatฤƒ, în vederea construcศ›iei hidrocentralei, scoaterea, definitivฤƒ ori temporarฤƒ, a terenurilor din circuitul agricol ลŸi, respectiv, din fondul forestier naลฃional, va fi exceptatฤƒ de la plata taxelor.

“În condiลฃiile în care necesarul de terenuri pentru construirea unei centrale hidroenergetice cu acumulare prin pompaj este de ordinul sutelor de hectare, iar costurile cu taxele pot depฤƒลŸi 100.000 euro/hectar, taxarea acestora constituie o barierฤƒ în sine pentru decizia promovฤƒrii unei astfel de investiลฃii de utilitate publicฤƒ”, se spune în nota de fundamentare.

Cele mai citite

Kosovo – Romรขnia. Cine va difuza partida tricolorilor

Romรขnia va รฎncepe noul sezon din UEFA Nations League cu o deplasare รฎn Kosovo, vineri, 6 septembrie, de la ora 21:45. Cine transmite la TV...

Alfred Bulai, audiat din nou pentru acuzaศ›ii de agresiune sexualฤƒ. Anchetatorii fac percheziศ›ii suplimentare

Sociologul Alfred Bulai, reศ›inut miercuri dimineaศ›ฤƒ, a fost adus joi รฎn faศ›a procurorilor de la Parchetul Judecฤƒtoriei Sectorului 1 pentru a fi audiat รฎn...

Scandal de proporศ›ii dupฤƒ ce s-au aflat salarile de Manchester United! Casemiro, ศ›inta fanilor

Salariile jucฤƒtorilor de la Manchester United: Casemiro ศ™i Bruno Fernandes, cei mai bine plฤƒtiศ›i. Fanii lui Manchester United au fost uimiศ›i sฤƒ descopere salariile jucฤƒtorilor...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ