14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialChișinău: Activiști care încercau să organizeze un „Maidan sângeros” după alegeri, arestați,...

Chișinău: Activiști care încercau să organizeze un „Maidan sângeros” după alegeri, arestați, potrivit presei moldovenești

Forțele speciale din Republica Moldova au reținut, miercuri, mai multe persoane bănuite că plănuiau să producă o revoluție sângeroasă la Chișinău, după alegerile parlamentare de duminică, relatează presa moldovenească. Oamenii legii au găsit în spațiile folosite de activiștii grupului intitulat „Antifa” arme, muniție, sume mari de bani și planuri detaliate ale principalelor clădiri publice din capitala republicii.

Mai mulți activiști ai grupului „Antifa” au fost reținuți miercuri, în republica Moldova, de forțele speciale locale, informează pagina de Internet Timpul.md, după ce în locuințele sau spațiile folosite de aceștia au fost găsite arme și planuri detaliate ale unor clădiri publicePotrivit unor surse din cadrul structurilor de forță moldovenești, preluate de portalul citat, membrii „Antifa” urmau să organizeze așa-zisul „Maidan sângeros” la Chișinău după alegerile parlamentare. 

Jurnal de Chișinău scrie că „această grupare extremistă a fost organizată pe lângă PCRM (Partidul Comunist din Republica Moldova), cu implicarea activă a lui Mark Tkaciuk, Grigori Petrenco, Alexandru Petcov, ultimii doi s-au asociat formaţiunii conduse de Renato Usatîi”.

Ativiștii intenționau să creeze tulburări în Chișinău, după alegerile de duminică, astfel încât situația să scape de sub control, iar persoane bine pregătite și plătite pentru a pune în aplicare acest plan urmau să preia controlul asupra televiziunii naționale, dar și asupra altor obiective strategice.

Unitatea de poliţie specială „Fulger" a descins, miercuri dimineaţă, la domiciliul lui Mihail Amerberg, activist Antifa. Ziarul moldovean spune că oamenii legii au reținut, recent, mai mulți cetățeni ai Federației Ruse și Ucrainei, dar și din Republica Moldova, printre care și Pavel Grigorciuk, purtătorul de cuvânt al „Antifa”, bănuiți de pregătirea unor acțiuni de destabilizare a situației din R. Moldova. Cotidianul scrie că în spațiile folosite de „Antifa”, din Chișinău, Ialoveni și Bălți, au fost găsite și planurile detaliate ale clădirilor Comisiei Electorale Centrale, dar și ale televiziunii publice.

Printre cei reținuți este și Mihail Amerberg, un apropiat al șefului „Antifa”, deputatul Grigore Petrenco, care se află acum la Moscova. Ultimul a fost cel care a anunțat primul pe pagina sa de socializare despre perchezițiile la apartamentul lui Amerberg, secretarul unei ogranizații primare a Partidului Comuniștilor. Potrivit procurorului Viorel Morari, Amerberg este bănuit de organizarea unei grupări criminale.

Poliţia şi Procuratura au făcut percheziţii în locuinţa lui Mihail Amerberg și au ridicat din casa acestuia mai multe arme, inclusiv două aruncătoare de grenade.

Surse foto: Jurnal de Chișinău, Unimedia

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă