Băuturile carbogazoase dulci sunt dăunătoare sănătății. Organismul uman nu poate procesa îndulcitorii artificiali și nu are capacitatea de a elimina decât o mică parte din aceștia, restul chimicalelor fiind depozitate sub formă de celule adipoase în organism. Publicația DailyMail prezintă cinci motive pentru care trebuie să îți schimbi stilul de viață și să renunți la sucurile acidulate, chiar și la apa minerală.
1. Accelerează îmbătrânirea
Oamenii care beau două doze de suc acidulat în fiecare zi vor îmbătrâni mai repede decât cei care nu consumă băuturi carbogazoase, au descoperit cercetătorii americani. Anul trecut, oamenii de știință de la Universitatea din California au constatat că sucuriule acidulate se produc modificări ale ADN-ului, iar celulele îmbătrânesc cu circa patru ani.
2. Favorizează apariția diabetului
Conținutul ridicat de zahăr poate determina corpul să producă mai multă insulină decât ar trebui, crescând astfel riscul apariției diabetului de tip 2.
3. Cresc riscul apariției cancerului
Femeile care consumă mai mult de trei băuturi carbogazoase pe săptămână sunt predispuse să dezvolte cancer la sân. Un studiu realizat în anul 2006 de Institutul Karolinska din Suedia arată că voluntarii care au consumat, în cadrul studiului, băuturi carbogazoase cel puțin de două ori pe zi au avut un risc cu 90% mai mare de a face cancer pancreatic, comparativ cu cei care nu au consumat astfel de băuturi.
4. Deteriorează oasele
Consumul în cantități mari de sucuri acidulate afectează oasele deoarece acestea conțin adesea un nivel ridicat de acid fosforic (acid specific băuturilor carbogazoase care dă un gust picant și furnicături la înghițire). Osteoporoza poate fi favorizată de conținutul ridicat de fosfor din băuturile acidulate, care încetinește absorbția calciului în oase.
5. Atacă dinții
Consumul regulat de băuturi acidulate conduce la apariția cariilor dentare. Acidul fosforic din aceste băuturi distruge smalțul cu până la 85%.
Apa minerală poate fi și ea dăunătoare danturii deoarece conține acid carbonic care erodează smalțul dinților.
6. Distrug ficatul și produc boli renale
Consumul regulat de sucuri acidulate poate crește riscul dezvoltării cirozei și poate duce la degradarea treptată a funcției renale, prin apariția pietrelor la rinichi.