18.5 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialIoan Rus: CFR-urile nu vor mai fi Cenuşăresele companiilor din subordinea MT

Ioan Rus: CFR-urile nu vor mai fi Cenuşăresele companiilor din subordinea MT

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a apreciat, marți, că rezultatele financiare ale companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor (MT) s-au îmbunătăţit considerabil în primele nouă-zece luni ale anului, față de 2013, iar CFR-urile nu vor mai fi Cenuşăreasa în instituţie, conform Mediafax.

"Toate companiile CFR – Marfă, Călători, Infrastructură (CFR SA, n.r.) – nu vor mai fi Cenuşăreasa în Ministerul Transporturilor, din mai multe motive", a afirmat ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

Ministerul arată că, după cinci luni de aplicare a mai multor măsuri de îmbunătăţire a performanţei economice, reducere a costurilor şi a arieratelor, majoritatea companiilor de sub autoritatea instituţiei au trecut pe profit operaţional.

Datele insituţiei arată că în primele nouă luni din acest an veniturile CFR SA au crescut cu 11,1%, la 1,2 miliarde lei, cele ale CFR Călători au urcat cu 28,9%, la 2,49 miliarde lei, iar în cazul CFR Marfă a fost înregistrat un avans de 2,8%, la 681,3 milioane lei.

Cheltuielile CFR SA au crescut în intervalul analizat cu 9,2%, la 1,09 miliarde lei, cele ale CFR Călători au scăzut cu 4,3%, la 1,35 miliarde lei, iar CFR Marfă a raportat cheltuieli de 717 milioane lei, mai mici cu 12,4%.

Pe de altă parte, CFR SA, Călători şi Marfă au înregistrat creşteri ale ratei profitului operaţional mai mari cu 8, 26, respectiv 22 puncte procentuale.

Datoriile au scăzut cu 50,5% la CFR SA şi cu 30,7% la CFR Călători, în timp ce în cazul CFR Marfă au avansat cu 22,5%, din cauza plăţilor compensatorii pentru personalul disponibilizat în acest an, arată MT.

Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe, CFR SA a încheiat anul trecut cu un profit net de 84,1 milioane lei, iar CFR Marfă a avut pierderi de 262,9 milioane lei. Pentru CFR Călători cele mai recente date disponibile sunt din 2012, când operatorul feroviar a înregistrat pierderi de 992,2 milioane lei.

Potrivit Ministerului Transporturilor, CNADNR a realizat venituri de 1,36 miliarde lei în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 15,8%, iar Metrorex a consemnat venituri de 593,2 milioane lei, mai mici cu aproximativ 10%. Administraţia Porturilor Maritime Constanta a raportat venituri de 200,7 milioane lei (+3,8%), iar Tarom a înregistrat venituri de 886 milioane lei (+5,9%).

Ministrul Transporturilor declara la finele lunii iulie, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că are ca obiectiv principal la conducerea instituţiei aducerea pe profit operaţional a companiilor din subordine până la finele anului viitor.

Cele mai citite

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă