Șeful Pentagonului, Chuck Hagel, ar putea fi succedat de o femeie expertă în strategie, Michèle Flournoy. O altă variantă este ca a unui fost adjunct al secretarului Apărării. Chuck Hagel şi-a anunţat luni demisia de la conducerea celei mai importante armate din lume.
Potrivit Mediafax, influentul senator republican Lindsey Graham, care va vota alături de ceilalţi congresmeni candidatul numit de către preşedintele Barack Obama, a catalogat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, drept "opţiuni solide" cele trei nume cele mai citate.
Michèle Flourny, în vârstă de 53 de ani, fondatoarea şi preşedinta centrului de reflecţie Center for a New American Security (CNAS), a fost subsecretar al Apărării însărcinat cu Strategia în perioada februarie 2009-februarie 2012. În acest post – numărul trei la Pentagon – ea a stabilit politica retragerii Statelor Unite din Afganistan.
Foarte respectată de către militari pentru expertiza sa, această absolventă de Harvard face parte dintre cei care au gândit politica antiinsurecţională a Statelor Unite în Irak şi în Afganistan, pusă în aplicare de către generalul David Petraeus.
Căsătorită şi mama a trei copii, această democrată cunoaşte bine Pentagonul, unde a lucrat în timpul lui Bill Clinton (1993-2001), tot în domeniul strategiei.
Flournoy "este o adeptă a importanţei rolului Americii în lume şi a responsabilităţilor pe care le avem, dar şi a cunoaşterii măsurii în care capacităţile noastre se ridică la nivelul promisiunilor noastre", scria fostul secretar de Stat Madeleine Albright în 2011, într-un material publicat în ziarul The Washingtonian. "Ea este foarte realistă în legătură cu ceea ce poate fi făcut şi ceea ce nu poate fi făcut", adăuga Albright.
"O strategie a angajamentului şi unui leadership internaţional continuu este imperativă", afirma Flournoy în aprilie 2013 la Council on Foreign Relations, apreciind că "este păcat" că Statele Unite practică izolaţionismul din motive bugetare.
Ashton Carter, în vârstă de 60 de ani, este un fost adjunct al secretarului Apărării Leon Panetta, în perioada octombrie 2011-decembrie 2013, după ce a fost subsecretar al Apărării însărcinat cu Achiziţiile (aprilie 2009-octombrie 20110) pentru a "accelera" achiziţiile Pentagonului şi a "consolida apărarea naţiunii în faţa ameninţărilor emergente", potrivit Pentagonului.
Absolvent de istorie medievală şi fizică, căsătorit şi tatăl a doi copii, Ashton Carter a ocupat de asemenea funcţii, în timpul preşedinţiei lui Clinton, în domeniul securităţii internaţionale.
El şi-a prezentat în ianuarie, în revista Foreign Affairs, politica cu privire la "buna conducere a pentagonului" ("Running the Pentagone right"). În opinia sa, Pentagonul "excelează în anticiparea viitoarelor nevoi, dar se dovedeşte mai puţin capabil atunci când este vorba să aducă rapid echipamente şi tehnologie militarilor pe câmpul de luptă".
Jack Reed, în vârstă de 65 de ani, este senator democrat din Rhode Island (nord-est), un stat în care se află numeroase industrii ale Apărării. El a servit în prestigioasa unitate de paraşutişti 82nd Airborne Division şi a votat în 2002 împotriva invadării Irakului de către Statele Unite, scrie sursa citată.
Însă Reed "nu doreşte să fie evocat pentru postul de secretar al Apărării sau alte posturi în Cabinet", a declarat luni Chip Unruh, un purtător de cuvânt. "Tocmai le-a cerut locuitorilor din Rhode Island să-l aleagă pentru alt mandat de şase ani şi intenţionează să-şi onoreze acest angajament", a adăugat el.
Senatorul, căsătorit şi tatăl unei fete, afirmă pe site că face parte dintre cei care l-au convins pe fostul secretar al Apărării Robert Gates să rămână în administraţia Obama.
El este preşedintele Subcomisiei pentru Forţe Armate însărcinate cu Marina din cadrul Senatului şi membru al celei pentru Achiziţii.