8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Crinuța Dumitrean, fostă șefă ANRP, arestată preventiv pentru 30 de zile....

UPDATE. Crinuța Dumitrean, fostă șefă ANRP, arestată preventiv pentru 30 de zile. Oana Vasilescu, fostă membră a Comisiei de Despăgubiri, sub control judiciar

UPDATE 25 noiembrie, 15:46:  Fosta șefă ANRP, Crinuța Dumitrean, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, în timp ce Oana Vasilescu, membră a Comisie de Despăgubiri, se află sub control judiciar, în dosarul Alinei Bica, conform deciziei ICCJ, relatează Mediafax.

–-

UPDATE ora 21.40

DNA a confirmat , prin comunicat, și reținerea Crinuței DUMITREAN, fosta președintă ANPR, așa cum România liberă a relatat deja.

Potrivit DNA, "procurorii au dispuspunerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatei:
DUMITREAN CRINUŢA-NICOLETA, la data faptelor preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, ambele pentru infracţiunea abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
Există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuţa-Nicoleta, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, situat în Bucureşti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.
Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului. (…)

Inculpata DUMITREAN CRINUŢA-NICOLETA urmează a fi prezentată, la data de 25 noiembrie 2014, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE ora 20.45

DNA confirmă, prin comunicat, cererea pentru aviz în vederea  reținerii și arestării  deputatului Cătălin Teodorescu ce va fi transmisă Camerei Deputaților . De asemenea, prin comunicat se anunță reținerea Oanei Vasilescu, vicepreședinte ANRP. 

Președintele ANRP, Crinuța Dumitrean, nu este menționată în comunicat, însă sursele României Libere susțin că este reținută, dar că audierea ei continuă pentru lămurirea mai multor aspecte din dosar.

Crinuța Dumitrean trebuie să justifice și niste terenuri care i-ar aparține. De asemenea, ar fi întrebată despre posibila implicare a deputatului Ioan Oltean, spun sursele noastre.

Redăm comunicatul DNA:

"În conformitate cu prevederile (…) procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaţilor încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.Astfel, din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, în calitatea sa de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia.În aceeaşi cauză procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatei VASILESCU OANA, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, pentru infracţiunea abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 15.03.2011, inculpaţii Teodorescu Cătălin Florin şi Vasilescu Oana, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, situat în Bucureşti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.
Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.Inculpaţilor TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN şi VASILESCU OANA li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Cererea de încuviințare a arestării preventive a inculpatului TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Inculpata VASILESCU OANA urmează a fi prezentată, la data de 25 noiembrie 2014, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații". 

––

UPDATE ora 20.00 Deputatul Cătălin Teodorescu a părăsit DNA. După cinci ore de audieri, Teodorescu a fost anunțat că s-a pus în mișcare acțiunea penală față de el și că se va cere Camerei Deputaților aviz pentru reținere și arestare pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

 

UPDATE 18:30Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, ar fi fost reținută de procurori, luni seara, spun surse judiciare. Ea este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul retrocedărilor ilegale în care fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv.

Procurorii DNA vor cere  Camerei Deputaților aviz pentru reținerea și arestarea parlamentarului Cătălin Teodorescu, mai spun sursele noastre.

***

Oana Vasilescu, fostă membră a Comsiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, a fost reținută, luni seară, în dosarul în care este cercetată Alina Bica, pentru despăgubirile privind un teren supraevaluat.

Ea a fost adusă cu mandat la sediul DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile.

Citește și: UPDATE. Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, și deputatul Cătălin Teodorescu, audiați la DNA, în dosarul Alinei Bica

Oana Vasilescu este suspectată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Citește și: UPDATE. CSM: Alina Bica, SUSPENDATĂ din magistratură. Băsescu a semnat eliberarea din funcție a Alinei Bica

Procurorii pot formula propunere de arestare preventivă şi pentru Oana Vasilescu, aceasta urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Anchetatorii au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Oana Vasilescu pe 20 noiembrie, dar nu i-au putut aduce la cunoştinţă învinuirile, întrucât era plecată din ţară.

Procurorii DNA continuă audierile în dosarul de corupţie al fostului şef al DIICOT Alina Bica, ei mai luând luni declaraţii de la deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi de la fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, ambii foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

În acest dosar, fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţă, printr-o decizie luată de instanţa supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Şefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.

Citește și: Filiera Alina Bica—Dorin Cocoş din mafia retrocedărilor

Aceeaşi măsură preventivă a fost luată pentru Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu. Cei trei sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

În acelaşi dosar este urmărit penal, pentru abuz în serviciu, deputatul UDMR Marko Attila, şi el membru al comisiei care a acordat despăgubirile, procurorii DNA cerând Camerei Deputaţilor aviz pentru arestarea acestuia.

De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Gheorghe Stelian, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro – prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumpărat Elena Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca din Bucureşti, pentru a construi locuinţe. Totodată, Udrea a mai cumpărat un teren pe malul lacului Griviţa, tot pentru un proiect imobiliar, după ce a făcut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavând succes, Udrea a vândut terenul şi creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Cele mai citite

Windows 11. Acțiuni care te pot ajuta să îți maximizezi experiența

Dacă Windows 11 rulează lent, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a îmbunătăți performanța calculatorului tău. În timp ce un restart...

Marcel Ciolacu: PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la formarea Executivului şi va vota în Parlament un Guvern de dreapta Marcel Ciolacu a...

Vladimir Putin despre scutul antirachetă din România: „Vestul nu are nicio șansă să intercepteze Oreșnik”

În cadrul unei conferințe maraton susținute la finalul anului, Vladimir Putin a abordat capacitățile militare ale Rusiei, inclusiv lansarea noii rachete hipersonice Oreșnik, despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă