Președintele ales al României, Klaus Iohannis, se bucură de 61% încredere în rândul populației, potrivit unui sondaj de opinie realizat după alegerile prezidențiale de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și transmis de Agerpres.
La întrebarea câtă încredere au în Klaus Iohannis, 23% dintre români au spus că au foarte multă încredere, 38% multă încredere, 22% puțină, 7% foarte puțină, 7% deloc, 1% nu îl cunosc, 2% nu răspund. (Vezi fişier ataşat în stânga)
IRES arată că încrederea populației în Klaus Iohannis cunoaște o creștere ''spectaculoasă'' din perioada de dinaintea campaniei și până la anunțarea victoriei sale în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, de la 25% la 61%. Încrederea în Traian Băsescu nu pare a fi afectată de evenimentele recente, menținându-se constantă în jurul nivelului de 23%. Se înregistrează o ușoară creștere, însă.
Pe de altă parte, încrederea în Victor Ponta prezintă o scădere în urma pierderii alegerilor, ajungând de la 33% la 27%.
Klaus Iohannis se bucură de încredere în proporție mai ridicată din partea bărbaților, a tinerilor și a persoanelor cu studii superioare. Regiunea țării unde are cel mai ridicat scor de încredere este Transilvania (foarte multă plus multă încredere — 69,3%), iar cea unde se bucură de cel mai scăzut scor este sudul țării (foarte multă plus multă încredere — 55,7%).De asemenea, Klaus Iohannis se bucură de încrederea a 28,5% dintre votanții lui Victor Ponta.
Victor Ponta se bucură de încrederea a doar 6,7% dintre votanții lui Klaus Iohannis.
Sondajul mai arată că, pe fondul valului de emoție, se remarcă o ușoară creștere în unele dintre instituțiile fundamentale ale statului, cu precădere în cazul Președinției — creștere a încrederii de la 24% înainte de campanie la 56% post alegeri.
Alte creșteri semnificative se observă în cazul încrederii în Parlament, de la 16% la 22%, precum și în cazul Băncii Naționale a României, de la 58% la 64%. Nivelul de încredere în alte instituții (multă și foarte multă): Biserică — 69%, Armată — 83%, SRI — 53%, SIE — 49%, Poliție — 54%.
Cu cât sunt mai educate, cu atât persoanele intervievate declară un nivel de încredere mai ridicat în instituția Președinției. Dintre votanții lui Victor Ponta, doar 36,9% își declară încrederea în această instituție.
În privința partidelor, PSD are o cotă de încredere de 21% (față de 34% înainte de alegeri), iar PNL are o cotă de 35% încredere (33% înainte de alegeri). Bărbații tind să crediteze instituția Președinției cu multă sau foarte multă încredere în proporție mai ridicată decât femeile (61% vs. 51%).
Sondajul a fost realizat în perioada 20 noiembrie 2014. Volumul eșantionului: 1.338 subiecți cu vârsta de peste 18 ani; tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populația cu drept de vot rezidentă în România; reprezentativitate: eroare maximă tolerată ą2,7%; metoda: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).