17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialProtest cu peste 5.000 de mineri รฎn faลฃa Complexului Energetic Oltenia

Protest cu peste 5.000 de mineri รฎn faลฃa Complexului Energetic Oltenia

Peste 5.000 de mineri ศ™i energeticieni, angajaศ›i ai subunitฤƒศ›ilor Complexului Energetic Oltenia (CEO) ศ™i membri ai Federaศ›iei Naศ›ionale Mine Energie ศ™i Federaศ›iei Naศ›ionale a Sindicatelor din Electricitate (FNSE) au protestat, joi searฤƒ, timp de o orฤƒ ศ™i jumฤƒtate, în faศ›ฤƒ sediului Diviziei Miniere din centrul municipiului Târgu-Jiu, în semn de nemulศ›umire faศ›ฤƒ de propunerea administraศ›iei companiei de reducere cu 20% a fondului de salarii ศ™i de eliminare a primelor ศ™i sporurilor angajaศ›ilor, informeazฤƒ Hotnews.

La acศ›iunea de protest au mai participat ศ™i membri ai Federaศ›iei Energetice ศ™i Sindicatului Naศ›ional Petrom. 

PreลŸedintele Federaศ›iei Univers, Adolf Mureศ™an, a afirmat cฤƒ situaศ›ia în care se aflฤƒ CEO, în prezent, a fost cauzatฤƒ de un management defectuos, dar ศ™i de legislaศ›ia Autoritatea Naศ›ionalฤƒ de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

El a precizat cฤƒ numฤƒrul mare de sindicaliศ™ti dovedeศ™te cฤƒ oamenii sunt uniศ›i, acest lucru fiind un semnal atât pentru administraศ›ie, cât ศ™i pentru mediul politic cฤƒ "oamenii nu vor mai putea fi manipulaศ›i cฤƒ ศ™i pânฤƒ acum". 

"Sunt foarte bucuros de unitatea sindicalฤƒ ศ™i de numฤƒrul extraordinar de mare de colegi care au ieศ™it în stradฤƒ, înseamnฤƒ cฤƒ ne pฤƒsa de ce se va întâmplฤƒ în viitor, de locurile noastre de muncฤƒ ศ™i de un trฤƒi decent în România. Am venit aici sฤƒ demonstrฤƒm cฤƒ suntem uniศ›i, nu vom mai putea fi manipulaศ›i ศ™i ne vom cere drepturile conform Constituศ›iei României ศ™i Contractelor Colective de Muncฤƒ. Trebuie sฤƒ fie un semnal atât pentru administraศ›ie, cât ศ™i pentru politic, e doar un început. De ani de zile sindicatele au fost folosite cฤƒ masฤƒ de manevrฤƒ în campaniile politice, în bani pentru partidele politice, nu mai acceptฤƒm acest gen de comportament, vrem locuri de muncฤƒ pentru noi ศ™i pentru copii noศ™tri. (…) Se da vina pe FMI, dar situaศ›ia CEO a fost cauzatฤƒ de o proastฤƒ gestiune administrativฤƒ ศ™i de legislaศ›ia reglementatorului -ANRE. Am încercat de mai multe ori sฤƒ venim în sprijinul companiei cu întâlniri la ANRE, la Ministerul Economiei ศ™i s-a fฤƒcut chiar modificare de acte legislative în sprijinul acestei companii. Continuฤƒm, v-am mai spus, este doar un început", a spus Adolf Mureศ™an. 

Vicepreศ™edintele FNME, Constantin Mitrescu, a precizat cฤƒ "oamenii s-au sฤƒturat sฤƒ fie umiliศ›i ศ™i sฤƒ li se tฤƒie din drepturi" ลŸi a subliniat cฤƒ vor continuฤƒ protestele pânฤƒ când actualฤƒ conducere a CEO va demisiona. 

"Cei peste 5.000 au venit fiindcฤƒ nu mai suportฤƒ umilinศ›ฤƒ pe care au primit-o din partea acestei conduceri. Aceศ™ti oameni ne îndeamnฤƒ sฤƒ rฤƒmânem în stradฤƒ pânฤƒ când aceastฤƒ conducere care este formatฤƒ dintr-un prezumtiv infractor pฤƒrฤƒseศ™te de bunฤƒvoie unitatea. Ne-am sฤƒturat de faptul cฤƒ suntem umiliศ›i în fiecare zi, cฤƒ ni se tฤƒie din drepturi pentru cฤƒ nu mai au bani pentru furtiศ™agurile pe care le fac în fiecare zi. (…) Am ajuns sฤƒ pierdem jumฤƒtate din veniturile pe care le aveam cu doi ani în urmฤƒ. Victor Ponta este principalul vinovat pentru cฤƒ gireazฤƒ la cârmฤƒ companiei acest incompetent (managerul Laurenศ›iu Ciurel – n.r.) ศ™i cred eu cฤƒ gireazฤƒ numai de fricฤƒ cฤƒ acest om se va duce la DNA aศ™a cum a fฤƒcut-o acum douฤƒ zile (când a dat declaraศ›ii în dosarul lui Toni Greblฤƒ – n.r.) ศ™i va turnฤƒ afacerea Sova. Eu cred cฤƒ lui Ponta îi este fricฤƒ de Ciurel în momentul de faศ›ฤƒ ศ™i nu mai are curajul sฤƒ îl schimbe din functie", a mai spus Mitrescu. 

Protestatarii au scandat lozinci împotriva managerului CEO, Laurenศ›iu Ciurel, a preศ™edintelui Consiliului Judeศ›ean (CJ) Gorj, Ion Cฤƒlinoiu, dar ศ™i a premierului Victor Ponta ลŸi au cerut demisia celor trei. 
  

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Plaja din Constanศ›a, รฎn top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, รฎn urma recenziilor de cฤƒlฤƒtorie ale turiศ™tilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numฤƒrat de cรขte ori cuvรขntul โ€žrelaxareโ€ a fost menศ›ionat...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ