25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Reguli pentru un „Black Friday“ reuşit

Reguli pentru un „Black Friday“ reuşit

Oficial, prima zi de reduceri la produse IT şi electrocasnice este vineri, iar magazinele specializate se întrec deja în a anunţa reduceri de preţuri, chiar şi de 75%. Totuşi, există câteva reguli clare care trebuie respectate de clienţi pentru a nu lua ţeapă de „Black Friday“.

Anul acesta circa 4,75 milioane de români cu vârsta între 18 şi 65 de ani doresc să cumpere produse în “Vinerea Neagră”, cu 1,3 milioane mai mulţi decât în 2013, primele trei categorii vizate fiind electrocasnicele mici, televizoarele şi telefoanele mobile, potrivit unui studiu Millward Brown. “În mod tradiţional, cele mai multe cumpărături online sunt realizate în perioadele de sărbători şi cele de reduceri, precum Black Friday. De exemplu, consumatorii au plătit în medie 71 de euro pentru fiecare tranzacţie realizată cu cardul Visa la magazinele online locale în perioada Black Friday 2013, valoare de peste două ori mai mare comparativ cu media anuală”, a declarat Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia, Visa Europe. Acesta recomandă celor ce doresc să achiziționeze produse online să caute pe site-ul magazinului un număr de contact sau adresa de e-mail şi să le noteze în cazul în care sunt nelămuriri, să nu ofere informaţii personale sau legate de card şi PIN prin telefon sau e-mail și să citească cu atenţie procedurile şi costurile de achiziţionare şi livrare, precum şi condiţiile de returnare.

Este bine de știut că pentru a putea cumpăra online trebuie să ai creat un cont pe site-ul magazinului respectiv. De asemenea, selectează-ți anterior produsele pe care vrei să le achiziționezi, salvând link-ul și notându-ți prețul înainte ca acesta să fie redus, după care verifică dacă beneficiezi sau nu de vreun discount. Însă, cu câteva zile înainte este bine să vezi produsele pe care vrei să le cumperi la raft și să citești pe site-urile specializate comentariile celor care le-au achiziționat anterior. Nu cumpăra un produs doar fiindcă este redus!

De la televizoare și drujbe, la reparații auto

Deși românii asociază Black Friday cu ziua în care marile magazine fac cele mai importante reduceri la electronice și electrocasnice, în ultima vreme tot mai mulți comercianți vin cu oferte speciale, iar „Vinerea Neagră” se întinde pe mai multe zile. Astfel, de la telefoane și televizoare în această perioadă se pot achiziționa la reducere excursii, bijuterii, jucării, cărți, îmbrăcăminte și încălțăminte. Ba chiar și unele ateliere auto sau organisme de certificare a produselor și sistemelor de management acordă reduceri la serviciile oferite.

Termenul Black Friday a fost utilizat pentru prima dată în Philadelphia, în 1961, când o publicație locală a caracterizat ziua de vineri ca fiind neagră din cauza aglomerației, oamenii așteptând la cozi interminabile pentru a face cumpărături. În prezent, Black Friday este cea mai aglomerată zi de cumpărături din Statele Unite, care urmează Zilei Recunoștinței, ce deschide sezonul de cumpărături de Crăciun. În 2009, circa 134 de milioane de americani au achiziționat în Vinerea Neagră produse în valoare totală de 10,69 miliarde de dolari. Și în România, Black Friday aduce vânzări fabuloase magazinelor care participă la promoţie. Bogdan Axinia, vicepreședinte eMAG, estimează că, în acest an, pe parcursul întregii zile de Black Friday,vânzările vor atinge 150 de milioane de lei, față de peste 102 milioane de lei cât s-au înregistrat în 2013. Creșterea vânzărilor vine pe fondul diversificării gamei de produse din ofertă, a discount-urilor care au fost negociate și pregătite timp de 6 luni, dar și a creșterii notorietății evenimentului de shopping printre români. Anul trecut, clienții eMAG au cumpărat, în total, de Black Friday, 40.000 de tablete, 30.000 de telefoane, 10.000 de televizoare, 12.000 de camere foto şi video, 45.000 de produse electrocasnice, de la frigidere și mașini de spălat, până la mixere, storcătoare și expresoare. Cel mai rapid ritm de epuizare a stocului a fost raportat de categoria tabletelor de 99 de lei, cel mai mic preţ al unei tablete vândute în Europa. În primele 5 minute au fost vândute 1.000 de tablete, 3 tablete pe secundă. În topul vânzărilor s-a situat şi categoria produselor de bricolaj pentru casă şi grădină, cu 9.000 de produse, de la bormaşini și lopeţi de îndepărtat zăpada, până la drujbe și mașini.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă