12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportUPDATE. Comisia Juridică, avize pozitive în cazul Udrea. Ce a declarat deputata...

UPDATE. Comisia Juridică, avize pozitive în cazul Udrea. Ce a declarat deputata înainte şi după şedinţă

UPDATE 18:55: Comisia Juridică a dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale şi în dosarul Microsoft, cu 21 voturi pentru şi o abţinere.

De asemenea, Comisia Juridică a dat aviz pozitiv si pentru încuvinţarea arestării preventive, cu 18 voturi pentru şi două voturi împotrivă.

UPDATE 18:33: Comisia Juridică a dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale în dosarul Gala Bute, cu 20 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere.

De asemenea, Comisia Juridică a dat aviz pozitiv şi pentru încuvinţarea arestării preventive pentru Elena Udrea.

UPDATE 18:18: Elena Udrea a declarat, la ieşirea de la întâlnirea cu deputaţii din Comisia Juridică, "că este o situaţie excepţională care se datorează conflictului deschis pe care îl am cu domnul general Florian Coldea".

Aceasta a reinterat, în faţa Comisiei Juridice, că orice parlamentar trebuie să fie cercetat, întrucât "Parlamentul nu trebuie să interfereze cu Justiţia" şi a cerut începerea urmăririi penale.

"Aştept să se analizeze situaţia asa cum se prezintă ea", a mai precizat Elena Udrea, la ieşirea de la Comisia Juridică.

UPDATE 17:28: Avocaţii Elenei Udrea au cerut, în cadul şedinţei de la Comisia Juridică, un aviz pozitiv pentru urmărirea penală şi un aviz negativ pentru arestarea preventivă, în dosarul Gala Bute, înformează B1Tv.

Până în acest moment, deputaţii jurişti nu au discutat dosarul Microsoft.

UPDATE: Elena Udrea participă, duminică, la întâlnirea deputaţilor juraţi, reuniţi pentru a lua o decizie cu privire la cele două cereri de arestare ale DNA. Ea este însoţită de trei avocaţi.

"Niciodată nu m-am opus cercetării penale. Poziţia mea a fost mereu în favoarea cercetării parlamentarilor care au probleme cu Justiţia. dar ceea ce se întâmplă în cazul meu este excepţional. Într-o singură zi au fost emise trei mandate de arestare preventivă", a declarat Elena Udrea.

"Cred că Parlamentul nu trebuie să fie scut în faţa anchetelor penale, de aceea poziţia mea a fost permanent în favoarea cercetării penale a unui parlamentar, a unui fost ministru, atunci când există suspiciuni că ar fi săvârşit o faptă penală. Dar, ceea ce se întâmplă în cazul meu cred că arată o situaţie excepţională. Într-o singură zi, în doar două ore s-au emis trei cereri de arestare preventivă pe numele meu. Este un caz nemaiîntâlnit, cu atât mai mult cu cât nici în Gala Bute, nici în cazul celor două denunţuri pentru care s-a făcut cerere de arestare preventivă, nu am fost nici măcar întrebată de procurori care este punctul meu de vedere referitor la acuzaţiile care mi se aduc. În gala Bute, un dosar în care se dau declaraţii de trei ani de zile, nu am fost niciodată chemată să dau vreo explicaţie. S-a cerut direct arestarea mea", a spus deputatul Udrea.

Ea a susținut că este țintă a unei acțiuni de denigrare a cărei finalitate este tăcerea sa. "Împotriva mea există un asalt, sunt ţinta unei acţiuni de denigrare prin care să fiu făcută se tac", a spus Udrea.

"Se dorește să tac pentru că, ce s-a întâmplat între joi și marți este, de fapt, denunțul pe care l-am făcut împotriva generalului Coldea de la SRI. De aici a pornit toată această avalanșă de cereri de arestare, nemaiîntâlnită. Gândiți-vă că luni, în Parlamentu României se vor vota ptru cereri împotriva unui singur deputat, una de începere a urmăririi penale și trei de arestare preventivă", a spus Udrea.

Udrea a a susţinut că denunţurile sale nu au "putere egală" cu denunţurile împotriva sa şi că în dosarul Microsoft "toată lumea este liberă" doar împotriva sa se cere arestarea.

"În cazul Microsoft, în urma a două denunțuri, ar trebui să le vedeți ca să înțelegeți de ce sunt superficiale și neserioase, în urma a două denunțuri, fără să fiu întrebată care este punctul meu de vedere referitor la ce spun doi oameni, pe unul nu l-am văzut în viața mea și nu îl cunosc, s-a cerut direct arestarea mea deși aceste denunțuri existau la dosar și în data de 29 ianuarie când am fost chemată la DNA și când am fost pusă sub control judiciar. Ce s-a întâmplat între joi, 29 ianuarie, și marți, 3 februarie, în acest dosar de a trebuit să se treacă la arestarea preventivă pentru aceste două denunțuri care atunci existau în cauză dar nu au fost invocate de procurori?", a transmis Elena Udrea.

"Dacă aceste două denunțuri care au fost luate în serios, în timp ce denunțurile mele nu au putere egală cu denunțurile împotriva mea, au fost în dosarul cauzei și în ziua de joi de ce nu au fost invocate de procurori și nu s-a cerut arestarea mea încă de atunci?", a mai precizat Udrea.

De asemenea, deputatul a mai spus că "nu se spune" prin ce acţiuni a încălcat controlul judiciar.

Deputaţii din Comisia Juridică s-au întâlnit,"în regim de urgenţă", duminică, la ora 16.30, pentru a discuta cele două solicitări ale DNA referitoare la încuviinţarea arestării deputatului Elena Udrea, informează Mediafax.

"Având în vedere că ni s-a dat termen trei zile, azi de la Biroul Permanent, pentru a da rapoarte la cele două solicitări, Comisia juridică a hotărât ca duminică, la ora 16,30 să ne întâlnim în regim de urgenţă, pentru dezbaterea acestor solicitări de la Biroul Permanent, ca să putem pune la dispoziţia Biroului Permanent luni dimineaţa cele două rapoarte", a explicat, joi, preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă.

El a mai spus că, din câte a înţeles de la Biroul Permanent, una dintre cererile DNA privind-o pe Udrea se referă "la începerea urmăririi penale, iar alta la arestare".

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, joi, că plenul se va pronunţa luni asupra asupra cererii de începere a urmăririi penale în cazul Udrea, unde există deja aviz pozitiv, precum şi asupra celorlalte cereri ale Justiţiei, sub rezerva primirii raportelor de la Comisia Juridică.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi, de la Camera Deputaţilor, două avize pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, unul în dosarul "Gala Bute" şi celălalt în dosarul Microsoft.

În dosarul "Gala Bute", avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât şi încuviinţarea arestării preventive.

În aceeaşi cauză, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut, marţi, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influență – două în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-România -, spălare de bani şi fals în declarațiile de avere, precum şi încuviințarea reținerii și arestării deputatului PMP pentru aceste infracțiuni.

De asemenea, în dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea în 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani şi fals în declarații de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat condiţiile controlului judiciar când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Elena Udrea a fost denunţată la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins şi primit 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie", se arată în referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP. 

Cele mai citite

Pensia medie lunară a crescut cu 22% în T3, numărul pensionarilor scade ușor

Pensia medie lunară din România a ajuns în trimestrul al treilea al anului 2024 la 2.582 de lei, marcând o creștere de 22% comparativ...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Liderii UE se reunesc la ultimul Consiliu European din acest an: Ucraina, Orientul Mijlociu și migrația, principalele teme de discuție la Bruxelles

Liderii statelor Uniunii Europene se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru ultimul Consiliu European din 2024, unde vor aborda teme majore de politică externă și...
Ultima oră
Pe aceeași temă