Pornit de la o sesizare a Corpului de Control al premierului Victor Ponta, mega-dosarul Microsoft, în care este la un pas de arestare și Elena Udrea, a ajuns să implice, în cascadă, ca urmare a denunțurilor, zece foști miniștri, un primar și doi oameni de afaceri. Alți patroni de firme și politicieni au ajuns în fața procurorilor și au oferit explicații detaliate despre cum a circulat șpaga în acest caz, dar și despre alte fapte în afara legii.
Totul a pornit de la contractul-cadru de închiriere a licențelor Microsoft din 15 aprilie 2004, încheiat astfel încât din cele 54 de milioane de euro achitate de Guvernul României 20 de milioane să se rostogolească, drept comisioane, către oameni de afaceri, politicieni și partidele lor. Potrivit DNA, la încheierea contractului-cadru ar fi fost încălcată legea achizițiilor publice (Fujitsu Siemens Computers nu era unic distribuitor al licențelor, drept pentru care nu se justifica încredințarea directă), iar prețul convenit ar fi fost cu cel puțin 40% mai mare decât cel real.
Reamintim că ancheta DNA a pornit de la o sesizare, din mai 2013, a Corpului de Control al premierului Victor Ponta, care a constatat „utilizarea licențelor educaționale Microsoft fără temei legal sau contractual“ începând cu decembrie 2009 (adică, în perioada miniștrilor PDL Daniel Funeriu și Valerian Vreme). Procurorii au decis, însă, extinderea cercetărilor asupra întregii proceduri de încheiere a contractelor, fiind formulate acuzații nu doar la adresa sus-menționaților foști miniștri „portocalii“, dar și a unor social-democrați și oameni de afaceri.
Pe parcursul mai multor luni, anchetatorii au efectuat percheziții la cei implicați în dosar, dar și la fostul șef al SIE Cătălin Harnagea, la fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, Remus Truică, la ex-consilierul prezidențial Dorian Marian și la fostul șef al Fujitsu Siemens în România, Claudiu Florică. Au mai fost audiați la DNA ex-ministrul pentru coordonarea SGG Eugen Bejinariu și ex-ministrul delegat pentru Învățământ superior Mihnea Costoiu. Iar bulgărele de zăpadă continuă să se rostogolească, după cum ne dovedește și cazul Elenei Udrea. România liberă trece în revistă principalele nume implicate în dosarul Microsoft (inclusiv acuzațiile care li se aduc) și modul în care au ajuns ele să aibă un rol.
Social-democrații:
Șerban Mihăilescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (decembrie 2000 – octombrie 2003), în prezent senator UNPR. Este acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani, deoarece ar fi determinat un alt ministru să semneze două hotărâri de Guvern (1473/2003 și 470/2004) și Contractul de licențiere Microsoft, în condițiile pe care el le negociase pe când conducea SGG (adică, să fie acceptată oferta tehnică și financiară transmisă de Fujitsu Siemens Computers, fără a se ține cont de faptul că firma nu era unic distribuitor de licențe Microsoft și fără a se detalia exact care era prețul practicat de Microsoft, care era discount-ul acordat și prețul final de vânzare).
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației (decembrie 2000 – iunie 2003, decembrie 2008 – octombrie 2009, iulie 2012 – decembrie 2012). Este suspectată de abuz în serviciu, deși inițial se vorbea, în dosar, și de luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Potrivit procurorilor, Andronescu ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educațional Informatizat“ (SEI) și pentru proiectul privind licențele Microsoft, ar fi inițiat și avizat hotărâri de Guvern prin care ar fi fost favorizate firmele Compaq și Siveco și ar fi stabilit, printr-un memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorțiu.
Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor (decembrie 2000 – iulie 2004), actual europarlamentar PSD. Este suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, deoarece ar fi pretins și primit bani pentru ca, în baza influenței pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condițiile propuse de Fujitsu Siemens Computers. Din lotul inițial de politicieni implicați în dosar, este singurul împotriva căruia nu s-a putut începe urmărirea penală, deoarece se bucură de imunitate. Parlamentul European a fost sesizat cu cerere de ridicare a imunității, dar până acum nu a fost îndeplinită procedura.
Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației (iunie 2003 – decembrie 2004). Este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, pentru că ar fi aprobat bugetul pentru Programul SEI și, respectiv, pentru proiectul privind licențierea Microsoft.
Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanțe (decembrie 2000 – decembrie 2004). Este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, pentru că ar fi aprobat bugetul pentru Programul SEI și, respectiv, pentru proiectul privind licențierea Microsoft. În schimb, fostul ministru ar fi pretins și primit, prin intermediari, în iulie 2004, 82.000 de euro de la o companie „alimentată exclusiv cu fonduri obținute de Fujitsu Siemens Computers“.
Adriana Țicău, fost ministru al Comunicațiilor (iulie – decembrie 2004). Este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Asemenea Ecaterinei Andronescu, Țicău ar fi aprobat bugetul pentru Programul SEI și pentru proiectul privind licențele Microsoft, ar fi inițiat și avizat proiecte de HG prin care erau favorizate firmele Fujitsu Siemens Computers și Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Ca urmare a acestor fapte, s-au achiziționat licențe cu 30-40% mai scumpe decât prețul pieței, precum și calculatoare și soft-uri cu prețuri până la 50% mai mari decât cele din piață.
Democrat-liberalii:
Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor (septembrie 2010 – februarie 2012), în prezent deputat UNPR (după ce a trecut și prin PMP). Este acuzat de abuz în serviciu, deoarece ar fi încheiat, în august 2011, un contract subsecvent privind suplimentarea numărului de licențe pentru școli.
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației (decembrie 2009 – februarie 2012). Este acuzat de abuz în serviciu, deoarece a semnat și promovat spre aprobare, asemenea lui Valerian Vreme, un contract subsecvent de suplimentare a numărului de licențe pentru școli, astfel încât, în final, au fost cumpărate cu 72.990 de licențe mai mult decât puteau fi folosite (luând în calcul computerele compatibile cu noile produse software). Licențele suplimentare achiziționate nejustificat au valorat aproximativ 5,4 milioane euro.
Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor (decembrie 2008 – septembrie 2010). Acuzat de luare de mită și spălare de bani, el a fost denunțat – alături de primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan și de oamenii de afaceri Dorin Cocoș, și Dumitru Nicolae „Niro“ – de fostul șef al Fujitsu Siemens în România, Claudiu Florică. Acesta din urmă a spus anchetatorilor de banii care au ajuns, prin intermediul firmei înființate de Dinu Pescariu, la Cocoș, Sandu și Ștefan. Arestat preventiv pe 29 octombrie 2014, Sandu se află, din 25 ianuarie, în arest la domiciliu, după ce a oferit informații anchetatorilor.
Gheorghe Ștefan, primar suspendat al municipiului Piatra Neamț. Contra sumei pretinse și primite (circa 4 milioane euro) și-ar fi exercitat influența asupra lui Gabriel Sandu și asupra altor persoane din Guvernul Boc și, respectiv, din Ministerul de Finanțe și Ministerul Comunicațiilor, astfel încât contractul de licențiere Microsoft din 2009 să fie adjudecat de firmele convenabile. Aflat în arest preventiv, primarul suspendat a fost deja trimis în judecată într-un alt dosar, sub acuzația de spălare de bani, pentru că a administrat o firmă care a primit contracte finanțate din bani publici în comune din Neamț.
Elena Udrea, fost vicepreședinte al PDL și ex-lider al PMP. În prima fază, a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani și fals în declarații de avere, deoarece nu ar fi menționat împrumuturile pe care fostul său soț, Dorin Cocoș, le-ar fi acordat unei firme pe care o deține (SC Euro Hotels International Co SRL). Ulterior, Udrea a devenit subiectul a trei cereri de arestare preventivă, fiind formulate împotriva sa și noi cereri de începere, respectiv extindere a urmăririi penale. Fostul ministru a fost denunțat de Dinu Pescariu, vizat și el în dosarul Microsoft, deoarece ar fi pretins și primit de la acesta 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiție“. Tot la Udrea au ajuns procurorii și ca urmare a denunțului formulat de Gabriel Marin, fondatorul și directorul Omnilogic, firmă care apare și ea în dosarul Microsoft. De data aceasta, ar fi vorba de 3 milioane de euro, ceruți pentru deblocarea plăților aferente contractului e-România 2.
Oamenii de afaceri:
Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Ar fi cerut 17,5 milioane euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft. 15,7 milioane euro au și ajuns în contul unor firme controlate, direct sau prin intermediar, de cei trei, astfel: 2,7 milioane euro – Gabriel Sandu, 4 milioane euro – Gheorghe Ștefan și 9 milioane euro – Dorin Cocoș. Potrivit unor interceptări existente la dosar, omul de afaceri ar fi încercat, în septembrie 2014, să ascundă proveniența banilor, cerându-i lui Dinu Pescariu să semneze chitanțe antedatate. Se află în arest preventiv din 29 octombrie 2014.
Dumitru Nicolae, proprietarul grupului de firme Niro. Este acuzat de trafic de influență și spălare de bani, după ce ar fi cerut și primit, prin firma sa, de la Fujitsu Siemens Computers suma de 7,65 milioane de dolari pentru a interveni la Șerban Mihăilescu și Dan Nica, la momentul respectiv membri ai Cabinetului Năstase, astfel încât să fie parafat contractul de închiriere a licențelor Microsoft. Arestat preventiv pe 29 octombrie 2014, se află din 25 ianuarie în arest la domiciliu, după ce ar fi oferit informații anchetatorilor.
Posibile implicări:
Foștii lideri PDL Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu și Roberta Anastase. Numele acestora au fost invocate de ex-ministrul Gabriel Sandu, ca fiind persoanele din conducerea PDL care exercitau presiune asupra sa pentru ca „pe anumite funcții-cheie din minister“ să pună „oameni de încredere“. Tot Sandu ar fi declarat că Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan i-ar fi oferit „aproximativ 2 milioane de euro“ cu titlul de contribuție la cele două campanii din anul 2009, în schimb el urmând să obțină semnăturile necesare pentru HG-ul (nr. 460/2009) de aprobare a achiziției licențelor Microsoft necesare în perioada 2009-2012. Sandu ar fi declarat anchetatorilor și că, pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicațiilor, ar fi finanțat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro, bani pe care i-ar fi înmânat direct premierului de la acea vreme, Emil Boc.
Potrivit unor surse, Vasile Blaga ar fi fost denunțat, la rândul său, de Claudiu Florică și în dosarul EADS.
Premierul Victor Ponta. Într-o declarație dată procurorilor, un martor ar fi precizat că, în 2004, Claudiu Florică, la acea dată șeful Fujitsu Siemens Computers, „a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige, practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD“. Potrivit martorului, „în schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcute prin partenerii Fujitsu Siemens Computers“. Totodată, firma condusă de Claudiu Florică ar fi sprijinit, în 2003, Asociația pentru Promovarea Tinerilor, printre ai cărei membri fondatori se numără Victor Ponta, pentru deschiderea unui centru IT.
Călin Popescu Tăriceanu, fost premier (decembrie 2004 – decembrie 2008), actual președinte al Senatului. Potrivit unor surse, acesta ar fi fost acuzat de Gabriel Sandu, printr-un denunț penal, că ar fi luat mită mai multe milioane de euro pentru a prelungi contractul de achiziție de licențe Microsoft (ceea ce s-a și întâmplat prin două HG și acte adiționale la contractul inițial).