Pentru a nu pierde și guvernarea, liderii centrali ai PSD au decis să îngroape, cel puțin momentan, securea războiului, astfel că Victor Ponta și Liviu Dragnea rămân în continuare la conducerea partidului. Până când? Măcar până la congresul din februarie. Între timp, ar putea plăti cu funcția liderii filialelor care nu au performat.
Victor Ponta a uitat total promisiunea „categorică“ de a pleca din fruntea PSD, cei care i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea au fost puși la punct, public, chiar de Ponta, iar mogulul Sebastian Ghiță a precizat că nu se mai gândește să candideze la șefia formațiunii. Cu alte cuvinte, social-democrații s-au gândit că, deocamdată cel puțin, este mai bine pentru ei să stea liniștiți -decât să înceapă acum reglarea de conturi, cu riscul de a pierde și guvernarea, și beneficiile ei.
Decizia nu îi mulțumește, însă, pe toți. De pildă, liderii filialelor care au obținut rezultate bune vor să le fie recunoscute meritele și să fie sancționați cei care nu au adus suficiente voturi partidului. Semnale de acest tip au venit, de exemplu, din Giurgiu, Olt, Dolj și Buzău.
Un interesant atac la baionetă i-a vizat, ieri, pe liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, și pe ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Printr-o scrisoare deschisă adresată social-democraților din Transilvania, senatorul Șerban Nicolae a cerut, practic, excluderea acestora din partid. „Vă scriu pentru a vă cere, public, să vă luați în propriile mâini identitatea și demnitatea. Știu cu cine vorbesc și știu ce vă cer. Locul lui Ioan Rus și al lui Ilie Sârbu nu e în Partidul Social Democrat. Ei nu sunt de stânga și nu pot reprezenta vreodată social-democrația transilvăneană“, le-a scris colegilor fostul consilier al lui Ion Iliescu și apropiat al lui Cătălin Voicu, aflat acum în închisoare.
Invocând așa-numitul „Grup de la Cluj“, Nicolae a arătat că „acest grup n-a produs nimic bun pentru stânga românească ori pentru partid“. „Ba, mai mult, prin rezultate constant slabe, prin acțiuni politice șovăielnice sau chiar duplicitare, liderii acestui grup au întărit greșita percepție că în Transilvania stânga nu are susținere și că transilvănenii sunt, în mod covârșitor, de dreapta“, a precizat senatorul PSD.
La scrisoarea lui Șerban Nicolae a reacționat, prompt, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta: „Dar, când venea la mine să mă roage să îi dau anumite funcţii, în calitatea mea de lider, nu a zis «dar tu nu eşti social-democrat». Trebuia să spună: «tu nu eşti social-democrat»“. „Nu domnul Şerban Nicolae e vreun lider al partidului care poate să emită pretenţii de genul ăsta, că îl ştim bine. El apare când apar funcţiile şi dispare când pierdem funcţiile“, l-a taxat dur Sârbu pe fostul consilier al lui Iliescu. Cât despre dorința unor lideri locali de a fi decise excluderi și sancțiuni, liderul senatorilor PSD a răspuns senin: „Congresul va fi în februarie, probabil, de ce să ne grăbim acum?“.
Nici Mazăre nu mai pleacă
Baronul Radu Mazăre a dat, ieri, primele declarații după prezidențiale, în condițiile în care PSD Constanța a obținut un scor neașteptat de slab. După ce spusese, înainte de turul II, că se gândește să plece din România („Dacă lucrurile nu se schimbă, mă gândesc să plec de la primărie şi din ţară. Este prea multă încrâncenare pe scena politică românească”), edilul și-a nuanțat acum poziția. „Nu am declarat niciodată ferm că dacă nu câștigă Ponta plec. Aceasta este o decizie pe care o iau eu, personal, sau pe care o iau alegătorii în momentul votului“, a precizat Mazăre, amintind că a fost ales cu 65% din voturi.
Cât despre situația de la vârful PSD, primarul Constanței a spus că nu luat o decizie în ceea ce privește susținerea lui Victor Ponta la șefia partidului și că va face acest lucru după ce va vorbi cu echipa din Constanța. Mazăre a afirmat, însă, că nu exclude nici o -variantă, nici măcar pe aceea de a candida la președinția PSD.
Între timp, problemele edilului se înmulțesc. Pe lângă dosarele de corupție în care este implicat, Mazăre se confruntă și cu proteste. Luni seară, circa o sută de persoane au ieșit în stradă și au solicitat demisia sa. Protestatarii au plecat în marș, pe principalele bulevarde ale orașului, și s-au oprit în fața sediului PSD. „Mazăre, vino încoa’, aşteptăm demisia“, „Mazăre şi Nicuşor în acelaşi dormitor“, „Fără amnistie, toţi la puşcărie“, „DNA, nu uita, Constanţa-i de partea ta“ sunt câteva dintre scandările -tinerilor.
Dar tinerii nu s-au rezumat la un miting. Alexandru Bajdechi, student la Drept în anul I, care l-a contestat pe Mazăre și în trecut pe tema subvenției la transport pentru elevi, a inițiat un referendum pentru demiterea primarului. Bajdechi a început deja strângerea de semnături, iar pagina de Facebook pe care a creat-o a strâns până acum circa 2.000 de -like-uri în mai puțin de 24 de ore. ”Este un demers civic, nu unul politic”, a precizat studentul.
Atacuri în Maramureș
PSD Maramureș a rămas fără conducere după înfrângerea lui Victor Ponta în alegerile prezidențiale. Primul care și-a anunțat demisia a fost liderul organizației, Gabriel Zetea. La doar câteva ore a demisionat și președintele executiv, deputatul Călin Matei. Acesta a declarat că își va păstra calitățile de membru al PSD, de parlamentar şi de membru în Consiliul Naţional PSD. Călin Matei a afirmat pentru presa -locală: ”Sunt foarte dezamăgit de mine însumi că nu am putut estima eşecul, sunt dezamăgit de o parte din oamenii care n-au ştiut să explice ce s-a făcut, şi trebuie să o spun ca un om care a trecut prin toate administraţiile judeţului, mai ales ce s-a făcut în ultimii doi ani pentru Maramureş de acest Guvern. Ca după orice competiţie, trebuie felicitaţi câştigătorii, trebuie recunoscută înfrângerea chiar dacă este dureroasă şi o înfrângere, care n-a fost scontată la un asemenea grad”.
În acest context, un alt lider al PSD Maramureș, senatorul Sorin Bota, i-a cerut fostului ministru al Transporturilor, Dan Șova, să plece din politică. Reacția lui Bota vine după ce Șova îi solicitase el însuși lui Liviu Dragnea să facă un pas înapoi.
„Colegul meu senator, Dan Șova, care a demonstrat incompetență crasă în orice funcție primită de la PSD și a adus un grav prejudiciu de imagine, nu numai că trebuie să rămână suspendat, trebuie exclus din partid, acesta fiind ultimul care astăzi are dreptul să vorbească și să caute vinovați în partid. El este unul din primii zece vinovați ai acestui eșec. Sunt de-a dreptul stupefiat cât tupeu poate să aibă, după cât rău a produs acestui partid, de la care a primit infinit mai mult decât a dat. Dacă ține neapărat să deschidă Cutia Pandorei în ceea ce îl privește, îi dau un sfat bărbătesc (că între prieteni nu poate fi vorba): să-și vadă de buletin și de afacerile pe care le are și să ne lase, sau să se lase definitiv de politică. Această declarație vine după un an de tăcere, de muncă, un an în care au fost «înghițite» destule mizerii produse de el și de alții ca el”, a afirmat Sorin Bota.