15.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialŞeful CJ Ialomiţa, ARESTAT, pentru luare de mită și abuz în serviciu

Şeful CJ Ialomiţa, ARESTAT, pentru luare de mită și abuz în serviciu

Președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, a fost arestat, joi, de către procurorii DNA, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul privind intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii şi la conducerea ADR Sud Muntenia, informează Mediafax.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Citeşte şi: STENOGRAME: Cum aranja Ciupercă raportul despre Spitalul de Urgență Ialomița

Tribunalul Capitalei a decis şi arestarea directorului Serviciului Achiziții și Patrimoniu din Consiliul Județean Ialomița, Cezar Gheorghe Vîlcan, acuzat de DNA de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție.

Ciupercă a fost reținut, miercuri, de către procurorii DNA, alături de directorul Serviciului Achiziţii din CJ, Cezar Vâlcan, în dosarul privind intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii şi la conducerea ADR Sud Muntenia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, a declarat marţi, la intrarea în sediul DNA, că nu are nicio legătură cu dosarul în care a fost adus cu mandat şi a adăugat că poate fi verificată declaraţia sa de avere, pentru a se vedea dacă s-a îmbogăţit de pe urma funcţiei publice.

Potrivit procurorilor, în ianuarie 2014, Silvian Ciupercă și-a folosit influența și autoritatea conferită de funcția de preşedinte al filialei PSD Ialomiţa pentru a-i asigura lui Adrian Berbece, atunci director financiar-contabil al spitalului, postul de manager interimar la Spitalul Judeţean Ialomiţa.

Citeşte şi: VIDEO. Şeful CJ Ialomiţa, reținut pentru luare de mită și corupție

Ulterior, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control, de către Corpul de Control al Ministerului Sănătății, l-ar fi determinat pe şefului echipei de control de la Ministerul Sănătăţii, Mihai Ionescu, să întocmească un raport neconform realității. Astfel, din cuprinsul acestui raport au fost eliminate dispoziții și pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, "aducând-se atingere activității de control al Ministerului Sănătății şi încrederii publice", susţin anchetatorii.

Silvian Ciupercă mai este acuzat că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, i-ar fi determinat pe preşedintele ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Muşat, Mariana Vişan, director adjunct al instituţiei şi un expert de la aceeaşi agenţie să amâne nejustificat vizitele de monitorizare la beneficiarii unor proiecte cu finanţare europeană, între care Elena Corina Trandafir, beneficiar şi consultant în proiecte depuse la ADR Sud Muntenia. "Astfel, s-a evitat ca beneficiarii acestor proiecte să suporte corecţii financiare în sumă de aproximativ 42.000 lei", au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada aprilie-mai 2014, Silvian Ciupercă, abuzând de prerogativele funcției sale, "având un ascendent asupra subordonaților săi", ar fi determinat membrii Comisiei de licitație din CJ Ialomița să atribuie nelegal contractul de concesiune SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2) și a încheiat cu această societate contractul de concesiune, producând astfel un prejudiciu bugetului CJ de aproximativ 6.939.216,2 lei ( pe toată durata contractului de 35 de ani), respectiv echivalentul a 1.577.000 de euro.

"În perioada 2010-2014, și-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de președinte al Consiliului Județean Ialomița și de funcția de președinte al unui partid, filiala Ialomița, în scopul obţinerii pentru SC Consult Invest SRL, reprezentată de Trandafir Corina Elena, de contracte de consultanţă şi servicii de proiectare oneroase cu primăriile comunale de pe raza judeţului Ialomiţa, contracte încheiate cu încălcarea dispozițiilor OUG nr. 34/2006", au mai arătat procurorii în documentul citat.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Silvian Ciupercă şi de faptul că, în perioada aprilie-mai 2014, împreună cu Cezar Gheorghe Vâlcan, "abuzând de funcția de președinte al CJ Ialomița", a pretins 5.000 de lei și a primit 3.000 de lei de la o persoană, în schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune încheiat de Consiliul Județean Ialomița, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Județean Ialomița, instituție aflată în subordinea CJ.

Anchetatorii au mai stabilit că, în anul 2014, cunoscând faptul că SC Ultex SA era în procedura falimentului și nu putea, în mod legal, să încheie noi contracte, a solicitat unor reprezentanţi ai societăţii să încheie, în fals, un contract de sponsorizare a Liceului Teologic "Ioan Gură de Aur", cu o dată anterioară, și să facă astfel donația de ulei către unitatea de învăţământ.

Cele mai citite

Dopamina politicii sau genetica minciunii

Oamenii politici care nu-și recunosc greșelile, devin antipatici. Tac sau își raționalizează răspunsul, se uită în jur și-și recalibrează discursul. Avem un recul când...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă