19.3 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialO nouă arestare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

O nouă arestare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Procurorii anticorupție au dispus arestarea preventivă, în dosarul retrocedărilor ilegale, a avocatului în Baroul Buzău, Mihail Cosmin pentru trafic de influență, conform unui comunicat DNA.

În același dosar a mai fost arestat preventiv și Gheorghe Ceteraș, tot pentru infracțiunea de trafic de influență.

Dosarul a fost disjuns din cauza penală în care 17 inculpaţi au fost trimişi în judecată, în legătură cu fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier în judeţul Bacău.

Citește și: Stenograme în procesul retrocedărilor ilegale. „Sunt cel mai curat om din lume”

În contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier, Gheorghe Paltin și avocatul său, Ioan Adam, au intervenit pentru a se elibera titlul de proprietate prin coruperea funcționarilor publici implicați.

Având în vedere că Tribunalul Covasna dispusese cea mai mare retrocedare de pădure din România(43.227 ha), rămasă irevocabilă, interesul persoanelor care se ocupă în mod obișnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, știut fiind că valoarea unei păduri crește proporțional cu mărimea suprafeței compacte.

Astfel, unul dintre primii interesați de pădurea proaspăt câștigată a fost și Ceteraș, care l-a contactat pe Paltin și i-a solicitat să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv.

Citește și: Attila Korodi a fost interceptat și filat în dosarul retrocedării ilegale de păduri. Poziția fostului ministru

Din referatul întocmit de procurori a reieşit că, Mihail Vasile și Gheorghe Ceteraș i-au pretins lui Gheorghe Paltin suprafața de 10.000 de hectare de pădure (25% din suprafața totală), în schimbul determinării funcționarilor din județul Bacău să efectueze cât mai urgent punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate pentru cele 43.227 ha de teren forestier.

Acesta din urmă nu a acceptat propunerea celor doi inculpați, deoarece comisionul pretins i s-a părut foarte mare.

Gheorghe Ceteraș și Mihail-Cosmin Vasile fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA, ce privește reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 hectare de teren forestier . Primul este cercetat în stare de arest preventiv iar cel de al doilea sub control judiciar.

Cele mai citite

Anunțul momentului! Derby-ul Dinamo – FCSB se va juca pe Arena Națională

Meciul dintre Dinamo și FCSB, programat pentru a 13-a etapă a SuperLigii, va avea loc pe Arena Națională, după anunțul oficial făcut de clubul...

Comisia Europeană propune un ajutor de aproape 22 de milioane de euro pentru fermierii din România

Comisia propune alocarea a 120 de milioane de euro pentru fermierii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România Comisia a...

Fără telefoane mobile în școli. „Această măsură a ieșit din 2023”

Noua lege a Educației introduce reguli stricte privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, interzicând elevilor să le folosească în timpul orelor și pauzelor. Fără telefoane...
Ultima oră
Pe aceeași temă