Dezastrul nuclear de la Cernobîl nu este singura cauză din care orașele Pripiat și Cernobîl arată ca în filmele despre apocalipsă.
Un blogger rus a vizitat cele două orașe și a descoperit un lucru cel puțin bizar. După accidental nuclear, hoții au dat năvală în zona contaminată radioactive și au furtat tot ceea ce au reușit să transporte cu brațele sau camioanele.
“Bandiţii au fost mereu prezenţi la Cernobîl. Prima dată au apărut imediat după explozie. Primul val de hoţi a furat aproape tot ce se găsea în case, toate lucrurile pe care oamenii le-au abandonat în graba lor de a fugi din calea radiaţiilor”, spune bloggerul Maxim, conform English Russia.
Citește și: FOTO: Cum trăiau prizonierii din LAGĂRELE SOVIETICE şi cum au fost UCIȘI milioane de oameni
După cum declară bloggerul rus, Autorităţile au încercat să-i îndepărteze şi au montat alarme în clădirile din oraşul Pripiat, părăsit după explozie și aflat în apropiere de Cernobîl. Un vehicul de luptă patrula prin oraş şi intervenea atunci când suna alarma. Al doilea val de hoţi a apărut în Cernobîl în anii 2000.
Hoţii din Cernobîl furau în special oţel, cupru şi aluminiu, iar într-un reportaj televizat în acea perioadă se putea vedea cum hoţii încărcau camioane întregi de metal.
Cei care au furat din zona contaminată şi-au riscat viaţa. Cu siguranță că mulţi dintre ei au murit între timp din cauza radiaţiilor. După cum a declarat bloggerul rus, hoţii de la Cernobîl şi Pripiat nu au reprezentat un pericol prin faptul că au furat dintr-un oraş părăsit, ci pentru că au vândut pe piața neagră obiecte contaminate radioactive și au pus în pericol viețile a zeci de mii de oameni.
Efectele dezastrului de la Cernobîl
La data de 26 aprilie 1986, la ora 01.23 noaptea, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de securitate, din cauza unei erori umane. În urma dezastrului, orașele Cernobîl și Pripiat au fost complet evacuate.
Combustibilul nuclear a ars timp de peste zece zile și a emis elemente radioactive care au echivalat cu 200 de bombe de la Hiroshima. Cea mai mare catastrofă nucleară civilă a afectat o mare parte din Europa și a contaminat în special vaste regiuni din Ucraina, Rusia și Belarus.
Citește și: FOTO: Cu ținta spre separatiștii proruși. Cum arată noul TANC UCRAINEAN BMP-64
Tragedia nu s-a încheiat aici. De-a lungul timpului, autoritățile din URSS au trimis sute de mii de oameni la fața locului pentru a remedia efectele dezastrului, care au fost echipați necorespunzător și expuși radiațiilor.
Autoritățile de la Moscova au recunoscut producerea accidentului cu o întârziere de trei zile, după ce Suedia a alertat, deja, întreaga lume.
Conform Greenpeace, cel puțin 100.000 de persoane au murit în Ucraina, Rusia și Belarus, în urma contaminării radioactive care le-a provocat, în primul rând, cancer, afecțiuni ale sistemului imunitar și boli cardiace.
Citește și: FOTO: TOP SECRET. Cum arătau AVIOANELE NUCLEARE SOVIETICE cu care Rușii voiau să DISTRUGĂ America