Grecia va face toate eforturile pentru a ajunge la un acord cu creditorii în cadrul întrunirii care are loc luni, dar nu va accepta nicio măsură care „ar insulta suveranitatea naţiunii şi a poporului", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Gavriil Sakellaridis, citat de Mediafax.
Citește și: Ce s-a hotărât la reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro în privința Greciei
Miniştrii Finanţelor din zona euro se întâlnesc luni pentru a lua o decizie în legătură cu situaţia din Grecia, după ce miercuri o reuniune extraordinară a Eurogrup s-a încheiat fără un acord între Grecia şi partenerii săi din zona euro.
Ulterior, premierul grec Alexis Tsipras a convenit cu preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ca oficiali greci să aibă vineri întrevederi cu reprezentanţi ai creditorilor internaţionali pentru a discuta termenii tehnici ai propunerii pe care guvernul grec o va înainta luni, transmite Reuters.
„Întâlnirea de luni va fi dificilă, este o şedinţă care va fi decisivă. Trebuie să ajungem la un acord. Tsipras trebuie să-şi respecte promisiunile şi, în acelaşi timp, noi, europenii, sunt pregătiţi să vedem ce spaţiu de manevră avem la dispoziţie", a afirmat Moscovici.
Citește și: Grecia: Guvernul lui Tsipras a primit votul de încredere
Guvernul de la Atena vrea să renegocieze cu creditorii săi, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, termenii pachetului de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro primit în 2010. În acest sens, Tsipras a declarat că guvernul său caută un acord pe şase luni, care să ducă apoi la un „nou contract" cu zona euro.
BCE a decis joi să suplimenteze fondurile puse la dispoziţie băncilor elene prin facilitatea de finanţare de urgenţă (ELA) cu 5 miliarde de euro, la 65 de miliarde de euro.
Principalul dezavantaj al creditele acordate prin ELA este nivelul mai mare al dobânzii, de 1,55% pe an, faţă de rata de 0,05% pe an pe care BCE o cere băncilor centrale din zona euro pentru împrumuturile obişnuite.
Citește și: O poveste despre moralitatea grecească
BCE a decis săptămâna trecută să nu mai permită băncilor din Grecia folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, punând presiune pe banca centrală a Greciei şi pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
Datoria Greciei se ridică la aproximativ 315 miliarde de euro şi reprezintă 175% din PIB.