0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInternaționalOSCAR 2015: Big EYES - Un film semnat de Tim Burton despre...

OSCAR 2015: Big EYES – Un film semnat de Tim Burton despre o poveste cu tablouri reale și adevărate

OSCAR 2015: Tim Burton este omul din spatele primelor filme cu Batman din anii 90: Batman Returns (1992) și Batman Forever (1995). În filmul BIG EYES el spune povestea unei artiste din anii 60-70 din America care stă sub anonimat din cauza presiunilor sociale și a soțului sau. Este un scenariu scris ce are la origini viața adevărată a pictoriței Margaret Keane (Amy Adams în film), despre ale carei portrete de copii cu ochi imenși și plini de lacrimi s-a crezut mult timp caƒ sunt pictate de soțul ei.  
  
IŽntr-o perioadă in care femeile nu prea aveau alternative în carieră și dacă ajungeau să se mărite erau izolate la cratiță și la spălat rufe, Margaret are curaj să-și înfrunte destinul și isi ia fetița de sub tutela fostului ei soț. Ajunge saƒ facaƒ portrete pe mărunțiș, moment in care apare  Walter Keane (Christoph Waltz), un farsor care pozează în pictor. E atât de viclean încât simte potențialul artistic al victimei sale și după ce o convinge să se mărite cu el, o forțează subtil să își semneze picturile cu numele său. Dramă ține mai mult de 10 ani, timp în care Margaret, deși face mulți bani cu lucrările sale vândute de soțul ei că și când sunt ale lui, simte că și-a vandut sufletul până când presiunea devine prea mare, mult prea mare. 
  
 Amy Adams are un joc curat și sincer. E atât de naturală încât îți vine să crezi că ea, actriță de astăzi este de fapt fata din povestea lui Margaret și prin rolul ei vrea să-i aducă un omagiu mamei sale. Filmul, ca și producție, nu excelează. Nu are scene dramatice, momente pline de erotism sau conflicte violente. Curge cald și lin precum culorile unui pastel. Dar are câteva momente savuroase și pline de comic care explodează în momente în care te aștepți mai puțin. 
  
 Îți vine greu să cuprinzi filmul într-un stil. Nu e dramă pentru că colorat ca o pictură. Nu e comedie pentru că ascunde dramă unei femei și viață ei de artistă. Clar nu e film de acțiune dar nici un documentar despre tehnici de pictură. Este o poveste simplă despre viață, despre suflete, despre arta ascunsă și despre vulnerabilitatea femeilor din anii 60-70. 
  
 E o poveste frumoasă pentru că e ADEVĂRATĂ de la primul cadru până la ultima replică. În cinema din 20 februarie. 

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă