25.3 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialVotul ONU asupra proiectului rus de aprobare a รฎnลฃelegerii de la Minsk,...

Votul ONU asupra proiectului rus de aprobare a รฎnลฃelegerii de la Minsk, amรขnat

Votul Consiliului de Securitate al ONU asupra unui proiect rus de rezoluลฃie privind aprobarea înลฃelegerii la care membrii "formatului Normanda" au ajuns, joi, de la Minsk a fost amânat, au declarat, luni, surse diplomatice citate de agenลฃia rusฤƒ Tass, informeazฤƒ Mediafax.

Diplomaลฃii nu au putut sฤƒ voteze proiectul de rezoluลฃie, în noaptea de duminicฤƒ spre luni, din cauza unor modificฤƒri în curs ale documentului, a declarat reprezentantul britanic în Consiliu, Lyall Grant.

Membrii organismului aลŸteaptฤƒ ca Moscova sฤƒ analizeze amendamente, înainte sฤƒ se treacฤƒ la vot, a transmis reprezentantul Malaysiei în Consiliu, Hussein Haniff.

Rusia a iniลฃiat un proiect de rezoluลฃie cu privire la soluลฃionarea paลŸnicฤƒ a crizei din Ucraina.

"Documentul salutฤƒ rezultatele negocierilor de la Minsk ลŸi îndeamnฤƒ pฤƒrลฃile sฤƒ se angajeze sฤƒ le implementeze", a declarat, în weekend un diplomat  pentru Tass.

Pe de altฤƒ parte, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat armistiลฃiul din estul Ucrainei, exprimându-ลŸi însฤƒ "îngrijorarea profundฤƒ" faลฃฤƒ de informaลฃii referitoare la încฤƒlcarea lui în zona oraลŸului Debalลฃeve.

"Secretarul general salutฤƒ aplicarea armistiลฃiului în estul Ucrainei, aลŸa cum s-a convenit pe 12 februarie în cadrul pachetului de mฤƒsuri referitoare la implementarea Acordurilor de la Minsk", a declarat un purtฤƒtor de cuvânt al acestuia, citat într-un comunicat.

Ban Ki-moon a apreciat cฤƒ "armistiลฃiul pare sฤƒ fie respectat per ansamblu, oferind un rฤƒgaz de care aveau nevoie disperatฤƒ civilii blocaลฃi în zona" de conflict, ลŸia îndemnat pฤƒrลฃile la o "soluลฃionare paลŸnicฤƒ a conflictului".

Însฤƒ secretarul general al ONU ลŸi-a exprimat "îngrijorarea puternicฤƒ în legฤƒturฤƒ cu informaลฃii despre cazuri de continuare a ostilitฤƒลฃilor, mai ales la Debalลฃeve" ลŸi ลŸi-a reiterat îndemnul ca "pฤƒrลฃile sฤƒ respecte armistiลฃiul fฤƒrฤƒ excepลฃie", se mai aratฤƒ în comunicat.

Armistiลฃiul a intrat în vigoare cu peste 24 de ore în urmฤƒ, la miezul nopลฃii de sâmbฤƒtฤƒ spre duminicฤƒ. El este doar un prim pas cฤƒtre încetarea conflictului armat care devasteazฤƒ estul Ucrainei de zece luni, soldat cu peste 5.400 de morลฃi, potrivit ONU.

Comunitatea internaลฃionalฤƒ se întreabฤƒ cum va fi implementat ลŸi dacฤƒ va dura, având în vedere acuzaลฃiile reciproce pe care ลŸi le aduc Kievul ลŸi separatiลŸtii cu privire la încฤƒlcarea armistiลฃiului.

Neîncrederea este puternicฤƒ de ambele pฤƒrลฃi, dupฤƒ ce armistiลฃiul precedent, încheiat în septembrie, tot la Minsk, a fost încฤƒlcat, iar violenลฃele în Donbas au reizbucnit la începutul anului ลŸi s-au intensificat.

Cele mai citite

Macron vrea oprirea livrฤƒrilor de arme pentru Israel, folosite รฎn Gaza

PreลŸedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sรขmbฤƒtฤƒ รฎn favoarea opririi livrฤƒrilor de arme cฤƒtre Israel, dacฤƒ aceste arme sunt folosite รฎn conflictul din FรขลŸia...

Ai putea ucide UE, spune Franศ›a. Ba nu ai putea, rฤƒspunde Germania

Macron ศ™i Scholz se รฎnfruntฤƒ din nou, pentru a contracara America protecศ›ionistฤƒ ศ™i puterea chinezฤƒ Emmanuel Macron ศ™i Olaf Scholz conduc cele mai mari douฤƒ...

Macron vrea oprirea livrฤƒrilor de arme pentru Israel, folosite รฎn Gaza

PreลŸedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sรขmbฤƒtฤƒ รฎn favoarea opririi livrฤƒrilor de arme cฤƒtre Israel, dacฤƒ aceste arme sunt folosite รฎn conflictul din FรขลŸia...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ