Tratamentul standard pentru cancerul mamar este operația pentru îndepărtarea tumorii, urmată de chimioterapie, radioterapie și tratamente hormonale. Însă, câțiva experți cred că medicamentele antiinflamatoare ar trebui incluse în tratament pentru a preveni recidivarea cancerului, informează Daily Mail.
Aceștia susțin că după operația de extirpare a tumorii, în corp se pot dezvolta depozite microscopice de celule canceroase, numite „micro-metastaze”. Dimensiunea celulelor canceroase este prea mică pentru a putea fi depistate din timp. În plus, după intervenția chirurgicală, organismul eliberează substanțe chimice în sânge, care pot stimula dezvoltarea cancerului. De aceea, cancerul recidivează în primii doi ani după operație.
Citește și: Descoperire UIMITOARE. Cafeaua scade riscul unui tip de CANCER
„Vestea bună este că majoritatea pacienților sunt tratați sistematic, cu chimioterapie și terapie hormonală, imediat după operație. Aceste tratamente luptă împotriva efectelor adverse. Dar administrarea antiinflamatoarelor înainte și imediat după operație, dar și în tratamentul ulterior, împiedică recidivarea bolii”, a explicat doctorul specialist în cancer mamar, Michael Baum.
„Este vorba despre răni care se inflamează după intervenția chirurgicală. Circulația sângelui fără antiinflamatoare duce la dezvoltarea metastazelor microscopice”, a adăugat doctorul Baum.
Pe de altă parte, acest tratament poate duce la hemoragii și probleme de vindecare, întrucât antiinflamatoarele subțiază sângele.
Citește și: Pilulă revoluţionară contra cancerului de piele, în teste
Alți experți nu sunt convinși de teoria prezentată de doctorul Baum. Un chirurg specialist în cancerul mamar, Lester Barr, spune că a condus un experiment cu administrarea antiinflamatoarelor înainte de operație, dar fără să aibă rezultate. „Nu am putut demonstra nicio îmbunătățire”, a spus specialistul.
Profesorul Baum este de acord că antiinflamatoarele trebuie incluse în tratament abia după ce teoria este testată și confirmată clinic.