13.5 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialZona euro dฤƒ ultimatum Greciei sฤƒ cearฤƒ, pรขnฤƒ vineri, prelungirea planului de...

Zona euro dฤƒ ultimatum Greciei sฤƒ cearฤƒ, pรขnฤƒ vineri, prelungirea planului de salvare

Grecia a primit termen pânฤƒ vineri sฤƒ cearฤƒ o prelungire a actualului plan de salvare ori va suprta consecinลฃele, este ultimatumul lansat, dupฤƒ ce negocierile între miniลŸtrii de Finanลฃe din zona euro ลŸi Atena pe aceastฤƒ temฤƒ au eลŸuat, luni seara, dupฤƒ mai puลฃin de patru ore de discuลฃii, relateazฤƒ Euronews, citat de Mediafax.

Creditorii din zona euro ai Greciei vor prelungirea planului, pentru a oferi Atenei mai mult timp sฤƒ ajungฤƒ la o soluลฃie pe termen lung, însฤƒ Atena preferฤƒ sฤƒ recurgฤƒ la un împrumut temporar, pentru a continua negocierile în vederea unei modificฤƒri a viitoarei modalitฤƒลฃi de finanลฃare a ลฃฤƒrii.

"În cadrul programului (actual) sunt posibile o mulลฃime de schimbฤƒri, existฤƒ flexibilitate, dar principalele mฤƒsuri din program – menลฃinerea bugetului în direcลฃia bunฤƒ ลŸi reformarea economiei – este necesar sฤƒ fie menลฃinute", ลŸi-a prezentat, preลŸedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem, poziลฃia, dupฤƒ ce miniลŸtrii au publicat comunicatul final.

"Însฤƒ primul pas va fi o prelungire (a programului), iar urmฤƒtorul pas este sฤƒ negociem în legฤƒturฤƒ cu conลฃinutul programului ลŸi nu invers", a subliniat el.

Noul Guvern elen, de stânga, a promis în campania din recentele alegeri parlamentare sฤƒ renunลฃe la planul de salvare în valoare de 240 de milioane de euro ลŸi la mฤƒsurile de austeritate nepopulare. MiniลŸtrii de Finanลฃe din cadrul Eurogrup nu sunt de acord cu acest lucru.

Ministrul grec de Finanลฃe Yanis Varoufakis ลŸi-a exprimat dezamฤƒgirea faลฃฤƒ de rezultatul reuniunii de luni. "Noi am oferit sฤƒ ne abลฃinem de la implementarea programului nostru, pe care am fost aleลŸi sฤƒ-l implementฤƒm, pe o perioadฤƒ de ลŸase luni, iar tot ceea ce primim în schimb este o promisiune nebuloasฤƒ a unei flexibilitฤƒลฃi care nu a fost niciodatฤƒ detaliatฤƒ", a declarat el.

Grecia a propus un nou program de salvare, care implicฤƒ un "împrumut-pod" pentru plฤƒลฃile din ลฃarฤƒ, timp de ลŸase luni, ลŸi pentru rambursarea sumei de ลŸapte miliarde de euro reprezentând obligaลฃiuni care urmeazฤƒ sฤƒ devinฤƒ scadente.

Cea de a doua parte a planului ar conduce la refinanลฃarea datoriei ลฃฤƒrii.

Însฤƒ impasul de luni provoacฤƒ îndoieli cu privire la viitorul Greciei în zona monedei unice.

Potrivit unor analiลŸti, statele care insistฤƒ asupra implementฤƒrii programului îลŸi pierd timpul, având în vedere rฤƒspunsul dat de Grecia, în contextul în care programul actual urmeazฤƒ sฤƒ expire pe 28 februarie, iar odatฤƒ cu el ลŸi finanลฃarea ลฃฤƒrii.

În cazul în care acest scenariu devine realitate, nu este clar dacฤƒ Grecia se poate susลฃine singurฤƒ pe linia de plutire, fฤƒrฤƒ ajutor strฤƒin, apreciazฤƒ analiลŸtii citaลฃi.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ