-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăFostul rector al Academiei de Poliție – trimis în judecată în dosarul...

Fostul rector al Academiei de Poliție – trimis în judecată în dosarul Emiliei Șercan

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, ieri, printr-un comunicat de presă, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților Iacob Adrian și Marcoci Petrică – Mihail, “fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la șantaj”.

Procurorii care au întocmit dosarul fac parte din Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA.

La data la care s-ar fi comis faptele de care sunt acuzați, Iacob era chestor de poliție și avea funcția de rector al Academiei de Poliție din București, iar Marcoci era comisar-șef de poliție și avea funcția de prorector.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, Iacob și Marcoci “l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”.

Jurnalistul la care face referire comunicatul DNA este Emilia Șercan, cea care, anterior, făcuse o serie de dezvăluiri referitoare la cazurile de plagiat de la Academia de Poliție.

Inculpatul Bărbulescu era, la data faptelor, angajat la Academia de Poliție și se afla în subordinea lui Iacob și a lui Marcoci. Cei doi au recurs la această procedură față de Bărbulescu “profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul academiei”.

În urma presiunilor exercitate de șefii lui, Bărbulescu ar fi cumpărat mai multe telefoane mobile second hand și mai multe cartele preplătite, “pentru a transmite mesaje de amenințare” către Emilia Șercan.

DNA nu precizează în ce au constat aceste mesaje telefonice, dar amintim că Emilia Șercan a declarat, deja, că a fost efectiv amenințată cu moartea.

Pe de altă parte, fostul rector și fostul prorector de la Academia de Poliție l-au învățat pe Bărbulescu Gheorghe Adrian ce să declare în momentul în care va fi anchetat: “După trimiterea mesajelor de amenințare, inculpații au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări”.

 

Bărbulescu și-a recunoscut vinovăția

Însă din fericire pentru el și din nefericire pentru foștii lui șefi, Bărbulescu a decis să coopereze cu anchetatorii.

“Față de inculpatul Bărbulescu Gheorghe-Adrian, procurorii anticorupție au dispus disjungerii cauzei în vederea încheierii unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției”, precizează comunicatul DNA. Se poate presupune că, în procesul în care vor fi judecați Iacob și Marcoci, Bărbulescu va fi adus în calitate de martor, pentru a confirma acuzațiile formulate de procurori la adresa acestora.

La mijlocul anului 2019, după ce întregul scandal ieșise la iveală și după ce Emilia Șercan anunțase că este amenințată cu moartea, ministrul de Interne din acel moment, Carmen Dan, a decis să reacționeze și a trimis Corpul de Control al MAI la Academia de Poliție.

”Concluzia evaluării efectuate de Corpul de Control al ministrului este că la nivelul Academiei de Poliţie nu există o politică coerentă de identificare şi sancţionare a plagiatului: nu există o procedură de verificare a tezelor prin programul de semnalare a similitudinilor, nu există o bază de date cu propriile teze de doctorat, nu sunt stabilite criterii, proceduri şi standarde obligatorii pentru prevenirea fraudei în cercetarea ştiinţifică, inclusiv a plagiatului. În urma finalizării acestei verificări, comisia de evaluare a făcut o serie de propuneri privind verificarea şi prevenirea situaţiilor de nerespectare a standardelor de calitate şi a eticii ştiinţifice, profesionale şi universitare. Una dintre propuneri vizează reanalizarea tuturor deciziilor luate la nivelul Academiei de Poliţie cu incidenţă în verificarea respectării standardelor de etică profesională şi elaborarea unui plan cu măsuri concrete de verificare a situaţiilor de plagiat”, a anunţat, în iulie 2019, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

La câteva zile după aceea, la data de 15 iulie, Carmen Dan și-a dat demisia din funcția de ministru de Interne.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Melania Trump și-a lansat propria criptomonedă, înainte de învestirea lui Donald Trump

Melania Trump, Prima Doamnă a Statelor Unite, și-a lansat duminică propria criptomonedă, $MELANIA, cu doar o zi înainte de învestirea oficială a soțului ei,...

Melania Trump și-a lansat propria criptomonedă, înainte de învestirea lui Donald Trump

Melania Trump, Prima Doamnă a Statelor Unite, și-a lansat duminică propria criptomonedă, $MELANIA, cu doar o zi înainte de învestirea oficială a soțului ei,...

Armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal pe front: măsuri de mobilizare

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina suferă de o lipsă acută de efective de luptă. Într-un interviu acordat radioului ucrainean,...
Ultima oră
Pe aceeași temă