2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportZeci de mii de funcționari publici intră, vineri, în grevă. Care sunt...

Zeci de mii de funcționari publici intră, vineri, în grevă. Care sunt cerințele lor

Peste 29.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene din 38 de judeţe ale ţării și din București vor face, vineri, în intervalul 10:00-10:30, grevă de avertisment, solicitând acordarea tichetelor de masă şi creşteri salariale, a anunţat, miercuri, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), informează Mediafax.

Sindicaliştii spun că au decis să protesteze după ce niciuna dintre solicitările lor nu a fost soluţionată de către Guvern.

Revendicările vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, şi creşteri salariale sau aplicarea, începând cu acest an, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, a declarat vicepreşedintele FNSA, Gheorghe Tănase.

"În condiţiile în care niciuna dintre solicitările noastre nu a fost soluţionată de către Guvernul României, dimpotrivă, prin adoptarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, salariile bugetariilor din administraţia publică locală au fost îngheţate şi a fost interzisă, în mod expres, acordarea tichetelor de masă, cadou şi a voucherelor de vacanţă, precum şi a oricăror premii, prime sau bonificaţii, veniturile salariaţilor din administraţia publică locală fiind menţinute la acelaşi nivel cu cel din decembrie 2014, în contextul în care aproape toate categoriile de personal bugetar (sănătate, asistenţă socială, apărare, învăţământ) au beneficiat de creşteri salariale şi îmbunătăţiri ale condiţiilor de muncă şi constatând dezinteresul manifestat de către reprezentanţii Guvernului faţă de problemele majore cu care se confruntă salariaţii din sectorul nostru de activitate, am decis declanşarea acţiunilor de protest care presupun întreruperea activităţii în instituţiile administraţiei publice locale (primării şi consilii judeţene)", a explicat reprezentantul FNSA.

Sindicaliştii spun că salariile din administraţia publică sunt inacceptabil de mici, între 900 şi 1.900 de lei, în condiţiile în care unii angajaţi lucrează cu fonduri europene şi au responsabilităţi foarte mari.

Gheorghe Tănase a mai arătat că au existat discuţii cu ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, dar nu au fost identificate soluţii concrete. În plus, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a refuzat parcurgerea procedurii concilierii conflictului de muncă declanşat şi înregistrat, conform legii.

"Constatăm că după aproximativ doi ani de guvernare, am fost amăgiţi cu promisiuni, aşa cum s-a intâmplat şi în campania electorală din 2012, când actualii guvernanţi au câştigat alegerile cu voturile noastre, promiţând că vor modifica legislaţia prin care Guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele
din România au construit de la Revoluţia din 1989 încoace. Am mai fost păcăliţi şi cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014 de către clasa politică aflată la guvernare", a mai spus Tănase.

Sindicaliştii spun că declanşarea grevei de avertisment este doar primul pas, aceştia intenţionând să înceapă procedura pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale în administraţia publică locală.

Vicepreşedintele FNSA a precizat că judeţele în care nu vor fi organizate acţiuni de protest sunt Dolj, Olt, Giurgiu şi Ialomiţa.

FNSA a organizat în toate judeţele conferinţe de presă pentru a anunţa declanşarea conflictului de muncă în administraţie.

"FNSA a constatat dezinteresul Guvernului faţă de problemele cu care se confruntă. Este un semnal de alarmă pe care vrem să îl tragem, înainte de a merge mai departe cu acest conflict, următorul pas fiind declanşarea grevei generale pe termen nelimitat", a declarat, la Cluj, prim-vicepreşedintele FNSA, Gheorghe Morar.

Liderul sindical de la Primăria Bucureşti, Dumitru Gherdan, a precizat că în Capitală vor fi organizate acţiuni de protest la Primăria Municipiului Bucureşti şi la Primăria Sector 3. Gherdan a spus că este dezamăgit de faptul că doar 150 din cei 750 de angajaţi ai Primăriei Capitalei au anunţat că vor participa la greva de avertisment de vineri, precizând că multora le este teamă că îşi vor pierde locurile de muncă.

FNSA este o federaţie reprezentativă la nivel naţional, având peste 40.000 de membri, funcţionari publici şi personal contractual din primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora din întreaga ţară.

Cele mai citite

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

Accizele la carburanți cresc de la 1 ianuarie: Prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari

Șoferii vor plăti mai mult pentru carburanți începând cu prima zi a anului, iar scumpirile ar putea continua în 2025. De la 1 ianuarie 2025,...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...
Ultima oră
Pe aceeași temă