7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialElevul român care diagnostichează tumorile cerebrale cu ajutorul matematicii

Elevul român care diagnostichează tumorile cerebrale cu ajutorul matematicii

Dragoş Şerban, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică, a realizat un program pe calculator care poate arăta imediat statutul canceros sau benign al unei tumori. Pentru a afla acest lucru, Dragoş are nevoie să introducă în program doar imaginea de RMN sau tomografia computerizată a pacientului.

Constănţeanul spune că proiectul său reprezintă o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale.

„Această idee mi-a venit în 2013, după ce am fost diagnosticat cu o tumoare osoasă la piciorul stâng. Biopsia a durat cam o lună, timp în care nu am ştiut exact dacă sufăr sau nu de cancer. M-am gândit că este cel mai bine să se rezolve această problemă. Am descoperit că se poate face acest lucru pentru tumorile cerebrale. Am dezvoltat un algoritm pe bază de inteligenţă artificială care reuşeşte să calculeze, folosind statistică matematică, dacă o tumoră este benignă sau malignă“, explică Dragoş.

Matematicianul aprofundează spunând că la nivel celular există nişte diferenţe între malign şi benign. „Aceste diferenţe nu se pot observa cu ochiul liber, însă matematica poate face acest lucru. Există nişte diferenţe la nivel statistic. Eu am putut antrena un algoritm care să îmi clasifice dacă o tumoră este malignă sau benignă“, este de părere liceanul.

O idee de aur

Pentru această invenţie, elevul a primit medalie de aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirStep care a avut loc în această lună la Bucureşti. În plus, Dragoş s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale care va avea loc la Houston în mai 2015.

Elevul spune că programul său funcţionează şi are o acurateţe de 90%. Mai mult, se gândeşte la patentarea invenţiei, mai ales că la competiţia de la Bucureşti au fost câteva persoane interesate pentru a-i promova ideea în faţa unor neurochirurgi.

Dragoş este as şi în informatică. La 8 ani s-a apucat de programare. Pentru proiectul său a fost nevoie să citească doar câteva studii, iar programul a fost gata în câteva luni. Pe viitor, vrea să creeze un alt program pentru diagnosticarea tumorilor pulmonare.

Mai multe premii internaționale

Constănţeanul a obţinut până acum nenumărate premii la diferite concursuri (inter)naţionale. Printre ele se numără IYIPO (International Young Inventors Project Olympiad), 25-27 aprilie 2013, Tbilisi, Georgia – Premiul II cu medalie de argint pentru proiectul “Hungry cat – animation based learning environment“ un mediu de lucru în care elevii pot învăța noțiuni de fizică, pârghii și scripeți, printr-un program animat de pe un website; ISWEEP – Olimpiada Internațională de proiecte de energie, inginerie, mediu, care pot fi susținute, 8-13 mai 2013, Houston, SUA – Premiul III cu medalia de bronz pentru proiectul “An eco-friendly wall coating with better insulating properties“, un material izolator pentru pereți din pastă de hârtie combinată cu ipsos, mai eficient decât sticla din punct de vedere al izolaţiei, după părerea olimpicului; EBIKO – Concurs Internațional de proiecte informatice, 8 – 11 mai 2014, Ankara, Turcia, Premiul III cu medalia de bronz cu proiectul „Sorting 
Algorithms Race“, o aplicație care predă, în cadrul disciplinei informatica, algoritmii de sortare, într-un mod interactiv și prietenos.

Despre elevul său, prof. de informatică Ali Cabas are numai cuvinte de laudă. Dascălul lucrează de trei ani cu Dragoş şi spune despre acesta că este un elev activ, interesat de provocările competiţionale.

După ce va termina clasa a XII-a, Dragoş ar dori să studieze în Anglia. 

Cele mai citite

Spectacol cosmic: O sondă NASA va survola Soarele, în Ajun de Crăciun, la o distanță record

Această apropiere extraordinară de Soare face parte din misiunea sondei de a studia atmosfera solară Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, atinge pe 24 decembrie,...

Ange Postecoglou va aduce noi jucători în perioada de mercato

Ange Postecoglou, antrenorul echipei Tottenham Hotspur, a confirmat că echipa intenționează să fie activă în fereastra de transferuri din ianuarie pentru a întări lotul...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă