O stea a traversat Norul Oort, aflat la marginea Sistemului Solar, în urmă cu 70.000 de ani, afirmă o echipă internaţională de astronomi, potrivit Mediafax.ro
Din punct de vedere astronomic, acea stea nu a trecut foarte departe de Soare, iar cercetătorii au numit acel fenomen prima "întâlnire" dintre Soare şi o altă stea cunoscută până în prezent. Acel astru cu o masă mică şi puţin strălucitoare, ce făcea parte din clasa piticelor roşii, a traversat probabil cea mai îndepărtată zonă din Norul Oort, unde se află numeroase comete şi a cărui parte externă formează frontiera gravitaţională a Sistemului Solar, aflată la o distanţă de o mie de ori mai mare decât cea dintre Soare şi Pluto.
Nicio altă stea nu s-a apropiat atât de mult de Sistemul Solar, la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea care separă Soarele de cea mai apropiată stea, Prixima Centauri (4,2 ani-lumină), au precizat cercetătorii nord-americani, europeni şi sud-americani într-un studiu publicat în revista Astrophysical Journal Letters.
Analiza traiectoriei acelei pitice roşii, descoperită recent şi denumită Steaua Scholz, indică faptul că aceasta a trecut la o distanţă de 0,8 ani-lumină de Soare – 8.000 miliarde de kilometri -. Aceasta reprezintă o distanţă destul de mică în termeni astronomici, potrivit savanţilor americani. În prezent, Steaua Scholz se află la o distanţă de 20 ani-lumină de Soare, a precizat Eric Mamajek, profesor de astronomie la Universitatea Rochester din Statele Unite.