2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPoroşenko şi Biden au vorbit despre posibilitatea mobilizării unei misiuni internaţionale în...

Poroşenko şi Biden au vorbit despre posibilitatea mobilizării unei misiuni internaţionale în Donbas

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi vicepreşedintele american Joe Biden au avut o discuţie telefonică, vineri, în cadrul căreia au vorbit despre posibilitatea mobilizării unui contingent internaţional în estul Ucrainei, unde un armistiţiu fragil este în vigoare, relatează RIA Novosti.

"Preşedintele Ucrainei şi vicepreşedintele Statelor Unite au discutat despre posibilitatea de a pregăti şi coordona mobilizarea unei misiuni de menţinere a păcii în estul Ucrainei", a anunţat vineri biroul de presă al preşedinţiei ucrainene.

De asemenea, preşedintele ucrainean a cerut ca Statele Unite şi Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei şi să ia măsuri pentru consolidarea capacităţii de apărare a Ucrainei.

Petro Poroşenko a solicitat miercuri seara, la Kiev, mobilizarea unui contingent de menţinere a păcii sub mandat ONU în zona de conflict din estul Ucrainei.

Potrivit lui, un contingent internaţional poate fi "cel mai eficient şi optim garant al securităţii" în estul Ucrainei, afectat de lupte între forţele proguvernamentale şi separatiştii proruşi.

Rebelii proruşi au anunţat că nu se opun unei misiuni care să menţină pacea între ei şi Kiev, însă s-au declarat împotriva ideii prezenţei oricăror forţe ucrainene la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

Ambasadorul rus la ONU a denunţat îndemnul la mobilizarea unei misiuni de menţinere a păcii în estul Ucrainei drept o mişcare care sugerează că Poroşenko "vrea să distrugă Acordul de la Minsk".

Grupul de contact, din care fac reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel, după aproximativ 16 ore de negocieri în capitala belarusă.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul a intrat în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică (0.00, ora Ucrainei şi României).

Cele mai citite

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă