1.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecial22 februarie,Ziua Mondială a Cercetașilor

22 februarie,Ziua Mondială a Cercetașilor

La 22 februarie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Mondială a Cercetașilor, prin care se marchează activitatea cercetașilor și ghizilor specifică țărilor și culturii în care aceștia trăiesc.

Data de 22 februarie reprezintă ziua de naștere a ofițerului britanic Robert Baden-Powell, inițiatorul mișcării de cercetași. Cariera militară pe care a urmat-o l-a dus prin toate colțurile Imperiului Britanic.

Experiențele, pe care le-a trăit, l-au făcut să scrie peste 30 de cărți. În 1903, la întoarcerea sa din Africa, a constatat că manualul său de instruire militară "Aids to Scouting" a devenit un best-seller și a fost folosit de către profesori și organizațiile de tineret.

Încurajat de prietenul său, William Alexander Smith, Baden-Powell a decis să rescrie volumul adaptându-l pentru acțiunile desfășurate de tineri. În august 1907, a organizat o tabără pe insula Brownsea pentru a-și testa ideile.

A fost considerată prima tabără de cercetași, la ea participând 20 de tineri.

Prima sa carte despre mișcarea cercetașilor "Scouting for Boys" a fost publicată în șase ediții, în 1908, și s-a vândut în aproximativ 150 de milioane de exemplare, devenind a patra carte best-seller a secolului al XX-lea.

Băieși și fete au format spontan trupe de cercetași, care au alcătuit "The Scouting Movement", și în curând a devenit un fenomen internațional. În 1922, mișcarea avea peste un milion de cercetași în 32 de țări, în 1939 numărul de cercetași a fost de peste 3,3 milioane, ajungând, în prezent, la 10 milioane de cercetași și ghizi în 146 de țări din întreaga lume.

Mișcarea folosește metoda "Scout", un program de educație informală, care pune accentul pe activitățile în aer liber. O altă caracteristică a mișcării "Scout" este uniforma, folosită pentru a ascunde eventualele diferențe sociale dintre membri.

Din 1920, s-au desfășurat până, în prezent, 22 de Adunări Mondiale ale Cercetașilor, găzduite în diferite țări potrivit Agerpres.

Cele mai citite

Elon Musk elogiază dronele și-i numește „idioți” pe producătorii de avioane pilotate

Elon Musk a criticat dur programul de avioane de luptă F-35 al Pentagonului, numindu-i „idioți” pe producătorii care încă dezvoltă avioane pilotate, în ciuda...

Elon Musk elogiază dronele și-i numește „idioți” pe producătorii de avioane pilotate

Elon Musk a criticat dur programul de avioane de luptă F-35 al Pentagonului, numindu-i „idioți” pe producătorii care încă dezvoltă avioane pilotate, în ciuda...

Marea Britanie a făcut primul pas pentru eliminarea definitivă a fumatului

Legea care vizează transformarea treptată a Regatului Unit într-o ţară fără fumat a depăşit marţi o primă etapă în parlament, unde a fost adoptată...
Ultima oră
Pe aceeași temă