1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialPolitică, boli și drepturile omului la Gala Premiilor Oscar

Politică, boli și drepturile omului la Gala Premiilor Oscar

Revelionul cinefililor din întreaga lume, Gala Premiilor Oscar, a ţinut treji şi anul acesta milioane de telespectatori, dornici să afle cine pleacă acasă cu o statuetă aurită şi cine rămâne cu buza umflată.

Deşi de fiecare ediţie se leagă câte un scandal cât de mic, anul acesta mai mult ca niciodată Oscarurile au fost însoţite de o mulţime de controverse. O serie de ONG-uri care luptă pentru respectarea drepturilor omului s-au scandalizat de faptul că printre nominalizaţi nu s-a aflat nici un artist de culoare. Acest lucru vine după ce totuşi anul trecut mai mulţi premianţi au fost afro-americani, chiar filmul câştigător fiind „12 ani de sclavie”, ce urmărea saga unui negru fugar de pe o plantaţie.

Glumind pe seama dezbaterii aprinse privind „culoarea” Oscarurilor, prezentatorul Neil Patrick Harris a spus: “În această seară, onorăm cele mai albe… scuze, cele mai strălucitoare evoluţii de la Hollywood”.

De altfel, aproape întreaga seară a stat sub imperiul politicului, al discuţiei despre drepturile omului şi al apelurilor la gesturi şi gânduri umanitare.

Actorii care au câştigat Oscarul pentru rol principal, Julianne Moore pentru rolul unei femei care suferă de Alzheimer în filmul „Still Alice”  (acesta fiind primul ei premiu Oscar din carieră, din cinci nominalizări) şi Eddie Redmayne, protagonistul peliculei „The Theory of Everything”, în care actorul britanic l-a interpretat pe astrofizicianul Stephen Hawking, care suferă de scleroză laterală amiotrofică, au făcut apeluri emoţionante pentru conştientizarea publicului în ceea ce priveşte aceste două maladii.

Eddie Redmayne a dedicat trofeul pe care l-a câştigat “tuturor acelor oameni din lumea întreagă diagnosticaţi cu scleroză laterală amiotrofică”, iar  Julianne Moore a spus că:  “Atât de mulţi oameni cu această boală se simt izolaţi şi marginalizaţi. Oamenii cu Alzheimer merită să fie văzuţi”.

La rândul ei, Patricia Arquette, care a primit Oscarul pentru rol secundar, a avut şi ea un discurs cu ţintă clară, susţinând cauza femeilor din lumea întreagă cărora, asemenea personajului interpretat de ea în filmul “Boyhood”, le este foarte greu să găsească un echilibru între creşterea copiilor şi carieră.

“Noi am luptat pentru dreptul la egalitate al tuturor celorlalţi”, a spus actriţa americană. “A venit rândul nostru să cerem salarii egale pentru totdeauna şi drepturi egale pentru femeile din Statele Unite ale Americii”, a adăugat ea. În acelaşi stil a vorbit şi Graham Moore, scenaristul filmului “The Imitation Game”, care a transmis un mesaj pentru adolescenţii care întâmpină dificultăţi în a se adapta în societate, dezvăluind faptul că a încercat să se sinucidă în adolescenţă, când suferea de depresie. Cheryl Boone Isaacs, preşedinta Academiei de film americane, a subliniat la rândul ei nevoia de diversitate în industria cinematografică, lansând şi un apel pentru libertatea de exprimare, în urma atacului terorist comis asupra săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo şi a atacului cibernetic comis asupra Sony Pictures cu scopul de a anula lansarea filmului “The Interview”.

Câştigătorii de la categoria “cel mai bun cântec”, John Legend şi grupul Common, au vorbit despre single-ul lor “Glory”, inclus pe coloana sonoră a filmului “Selma”, o peliculă despre lupta pentru drepturi civile, folosindu-se de discursul de mulţumire pentru a sublinia importanţa comunităţii afro-americane. Componenta politică a galei s-a manifestat şi o dată cu anunţarea câştigătorului Oscarului pentru cel mai bun documentar, “Citizenfour”, un film despre dezvăluirile făcute de Edward Snowden, un fost agent al Agenţiei naţionale pentru securitate (NSA) din Statele Unite, despre sistemul de supraveghere online operat de guvernul american, în condiţiile în care opinia publică americană are păreri împărţite în legătură cu acest subiect – unii considerându-l pe Snowden un erou, alţii considerându-l un trădător.

 Cu toate acestea, marele câştigător al serii nu a fost un film politic, ci unul despre un actor cândva celebru pentru roluri din blockbustere care ajunge să-şi conştientizeze ratarea. Este vorba despre filmul “Birdman”, de Alejandro González Iñárritu, care a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film. Pelicula a avut nu mai puţin de nouă nominalizări şi a mai fost premiată pentru “cea mai bună imagine”, “cel mai bun scenariu original” şi “cea mai bună regie”. În Gală nu au fost numai momente dramatice, ci şi comice. Regizorul mexican Alejandro González Iñárritu a a spus că are asupra lui un talisman: “Port pe mine chiloţii albi ai lui Michael Keaton”, a declarat regizorul, făcând referire la o scenă din “Birdman” în care actorul aleargă prin Times Square în chiloţi.

Acei chiloţi deveniţi atât de celebri au fost purtaţi şi de prezentatorul Neil Patrick Harris, care a imitat secvenţa jucată de Michael Keaton în “Birdman”, apărând la un moment dat
într-o pereche de chiloţi albi pe scenă, spre amuzamentul publicului.

Cu chiloţi sau fără, totuşi Michael Keaton, dat ca mare favorit, nu s-a putut impune în faţa colegului său britanic Eddie Redmayne.

Pe podium au urcat alte două filme, pe locul doi situându-se “The Grand Budapest Hotel”, care a obţinut patru Oscaruri, pentru costume, regie artistică, coloană sonoră şi machiaj şi coafură, iar pe locul trei «Whiplash» care s-a impus la trei categorii – «cel mai bun mixaj de sunet», «cel mai bun montaj» şi «cel mai bun actor în rol secundar» (J.K. Simmons). Printre momentele frumoase ale galei s-a numărat şi tributul adus de Lady Gaga unui film iconic al Hollywoodului, “Sunetul muzicii”. Pe scenă a apărut şi protagonista acelui film, Julie Andrews. 

Premiile Oscar 2015

Cel mai bun film: „Birdman“, de Alejandro G. Iñárritu (foto stânga)

Cel mai bun regizor: Alejandro G. Iñárritu („Birdman“)

Cel mai bun actor în rol principal: Eddie Redmayne („The Theory of Everything“)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Julianne Moore („Still Alice“)

Cel mai bun actor în rol secundar: J.K. Simmons („Whiplash“)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Patricia Arquette („Boyhood“)

Cel mai bun film străin: „Ida“, de Pawel Pawlikowski (Polonia)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Big Hero 6"

Cea mai bună regie artistică: „The Grand Budapest Hotel“

Cel mai bun scenariu adaptat: „The Imitation Game“ (Graham Moore)

Cel mai bun scenariu original: „Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)“ (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo)

Cea mai bună imagine: „Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)“

Cel mai bun montaj: „Whiplash“

Cea mai bună coloană sonoră: „The Grand Budapest Hotel“ (Alexandre Desplat)

Cel mai bun cântec: „Glory“ din „Selma“

Cel mai bun montaj de sunet: „American Sniper“

Cel mai bun mixaj de sunet: „Whiplash“

Cele mai bune efecte vizuale: „Interstellar“

Cel mai bun machiaj/cea mai bună coafură: „The Grand Budapest Hotel“

Cele mai bune costume: „The Grand Budapest Hotel“

Cel mai bun scurtmetraj animat: „Feast“

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „The Phone Call“

Cel mai bun lungmetraj documentar: „CitizenFour“

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Crisis Hotline: Veterans Press 1“

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă