22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportCum se vede de la Chişinău vizita preşedintelui Iohannis

Cum se vede de la Chişinău vizita preşedintelui Iohannis

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Republica Moldova are loc într-un contex economic din ce în ce mai geu pentru moldoveni. Deprecierea constantă al leului moldovenesc şi faptul că noul guvern minoritar de la Chişinău este susţinut de comuniştii lui Voronin a scos oamenii în stradă. Nu mai târziu de duminica trecută sute de protestatari s-au adunat în centrul capitalei. Ei purtau pancarte pe care scria "Vă rugăm să ne scuzați că nu producem atât cât puteți voi fura!”, şi noi proteste sunt anunţate pentru începutul lunii viitoare.

CITEŞTE ŞI  Klaus Iohannis, criticat extrem de dur de comuniștii lui Voronin pentru vizita la Chișinău​

De ce se teme Chişinăul că relaţiile cu România se vor răci

Politologul moldevean, Corneliu Ciurea, susţine, într-un interviu la unimedia.info, că ţara sa va benefia în continuare de sprijinul României însă se va simţi "o răceală" în comparaţie cu perioada în care România era condusă de fostul preşedinte Traian Băsescu. "Moldovenii l-au votat pe Iohannis, cred că el nu-și poate îngădui o răceală cu Moldova, însă nu trebuie să uităm că el nu este român. El este neamț și este rece. Mă tem că noi vom trăi o răceală după această vizită, fiindcă domnul Iohannis nu se va ridica la înălțimile domnului Băsescu”, a menționat Ciurea care a mai spus că "semnalul lui Iohannis va fi unul de susținere pentru actuala putere, dar asta va fi o declarație de curtoazie. Mulți își pun întrebarea dacă Iohannis va fi la înălțimea lui Băsescu pentru Republica Moldova."  Expertul citat mai spune că actualul președinte al României va depune toate eforturile pentru ca cetățenii de peste Prut să simtă susținerea României, însă, consideră că şeful statului român va avea o atitudine mai pragmatică în ceea ce privește relațiile moldo-române.

CITEŞTE ŞI  Klaus Iohannis şi-a amânat vizita în Republica Moldova​

Pe de altă parte, ministrul adjunct de Externe de la Chişinău, Valeriu Chiveri, într-un interviu pentru postul de radio "Europa Liberă", susţinea că vizita preşedintelui Iohannis "este prima vizită a unui demnitar străin de aşa nivel în Republica Moldova după instaurarea noului guvern şi este un semnal de sprijin continuu al României pentru Republica Moldova în realizarea obiectivelor de integrare europeană”. Referitor la o eventuală îndepărtare a Republicii Moldova de la parcursul european după formarea noului guvern Chiveri a spus: "Realităţile sunt puţin altele. Deşi trecem printr-o perioadă destul de dificilă, programul de guvernare al noului guvern stipulează foarte clar – integrarea europeană rămâne prioritatea de bază a Republicii Moldova. Şi din acest motiv nu am nici un dubiu că aşa şi va fi”.

CITEŞTE ŞI  Ponta şi-a ANULAT vizita-fulger la Chişinău 

Klaus Iohannis: Republica Moldova este stat suveran care are partide

Într-un interviu la Digi 24 preşedintele Iohannis a declarat că noul guvern format la Chişinău este "o soluţie de compromis". Şeful statului s-a arătat, totuşi, dezamăgit că în urma alegerilor parlamentare nu s-a creat un executiv care să exprime în totalitate votul pro-european al moldovenilor. "Trebuie să fim conștienți de faptul că există două curente politice în Romania – unii au impresia că noi trebuie să dictăm moldovenilor ce să facă și nu mă număr printre ei, și alții sunt de părere că Moldova este un stat suveran care are partide, instituții ale statului și noi putem să ne exprimăm o opțiune, dar nu cred că putem să mergem acolo să le dictăm ce să facă. Această chestiune nu aș agrea-o, ca să fiu foarte clar".

Cu doar două zile înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie din Moldova, Klaus Iohannis aflat la Chişinău în calitate de preşedinte ales al României, a îndemnat cetățenii moldoveni să voteze partidele pro-europene. El i-a asigurat atunci pe moldoveni că "aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un proiect național al României”.

CITEŞTE ŞI  Guvern minoritar la Chişinău, cu sprijin de la comuniști 

Ce program are preşedinte Iohannis la Chişinău

În cele două zile cât va sta în Republica Moldova, Klaus Iohannis se va întâlni cu preşedintele Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu noul premier Chiril Gaburici, precum şi cu lideri PLDM, PDM şi PL. De asemenea, şeful statului român va efectua o vizită la Universitatea de Stat unde va ţine un discurs în faţa studenţilor.

 

Cele mai citite

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Scădere drastică a înmatriculărilor de mașini electrice în UE și România, pe fondul reducerii subvențiilor

Înmatriculările de mașini electrice noi în Uniunea Europeană și România au înregistrat o scădere semnificativă în august 2024, pe fondul reducerii subvențiilor și a...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă