13.5 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialActivist: "Capitala" Statului Islamic a fost transformatฤƒ รฎntr-o "mare รฎnchisoare"

Activist: „Capitala” Statului Islamic a fost transformatฤƒ รฎntr-o „mare รฎnchisoare”

Accesul în Rakka este uลŸor, însฤƒ problema este cum sฤƒ scapi din "capitala" grupฤƒrii Statul Islamic (SI), a afirmat un activist care a prezentat, pe lângฤƒ atacurile aeriene ale coaliลฃiei antijihadiste, ororile la care sunt supuลŸi locuitorii oraลŸului din nordul Siriei, relateazฤƒ CNN, conform Mediafax.

"Mi-am pierdut viaลฃa… Nu am studii, nu am un viitor, nu am nimic. Nu am vrut aลŸa ceva pentru mine sau pentru oraลŸul meu", a declarat tânฤƒrul, care se prezintฤƒ sub pseudonimul Abu Ibrahim al-Raqqawi.

Tânฤƒrul este un fost student la medicinฤƒ care a ajutat la crearea grupului "OraลŸul Rakka este mฤƒcelฤƒritฤƒ pe tฤƒcute", precizeazฤƒ postul american.

Grupul denunลฃฤƒ atrocitฤƒลฃile comise de cฤƒtre jihadiลŸti în oraลŸ, motiv pentru care luptฤƒtori SI au torturat ลŸi executat deja un membru, ameninลฃându-i pe ceilalลฃi cu moartea, potrivit lui al-Raqqawi

Însฤƒ toate aceste orori nu-l vor opri sฤƒ spunฤƒ ceea ce vede, promite tânฤƒrul pentru CNN. "Situaลฃia mฤƒ obligฤƒ sฤƒ fac asta. Nu vreau sฤƒ fiu faimos. Nu vreau ca toatฤƒ lumea sฤƒ ลŸtie cine sunt sau ce fac. O fac pentru oraลŸ ลŸi familia mea, pentru civilii nevinovaลฃi. Încercฤƒm sฤƒ facem tot ceea ce putem", spune tânฤƒrul. "Vrem sฤƒ salvฤƒm oraลŸul", subliniazฤƒ el.

Cel puลฃin 40 de persoane au fost executate în Rakka în ultimele douฤƒ luni, a declarat al-Raqqawi pentru postul american, care precizeazฤƒ cฤƒ nu a putut sฤƒ verifice din surse independente aceastฤƒ informaลฃie ลŸi nici celelalte pe care le-a primit, insistând însฤƒ cฤƒ mฤƒrturia tânฤƒrului reprezintฤƒ o perspectivฤƒ rarฤƒ asupra transformฤƒrilor dramatice suferite de unul dintre cele mai liberale oraลŸe siriene.

Aceste persoane au fost executate dupฤƒ ce au fost acuzate cฤƒ sunt luptฤƒtori din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL), cฤƒ sunt gay sau au ucis alte persoane, susลฃine tânฤƒrul. ActiviลŸtii sunt de asemenea vizaลฃi, precizeazฤƒ el. "Dacฤƒ eลŸti activist, în Rakka (acest lucru) te va duce la moarte", afirmฤƒ tânฤƒrul.

O zi "obiลŸnuitฤƒ" în acest oraลŸ, situat pe malul nordic al fluviului Eufrat, la aproximativ 160 de kilometri est de oraลŸul Alep, poate începe cu un drum la tribunal pentru jefuirea unei case ลŸi se poate încheia cu o donare forลฃatฤƒ de sânge, potrivit activistului. "Dacฤƒ ai vreio problemฤƒ la tribunalul islamic, ei îลฃi spun «du-te la spital, doneazฤƒ sânge ลŸi adu bonul. Dacฤƒ nu-l aduci nu te putem ajuta»", afirmฤƒ tânฤƒrul. "Sunt multe atacuri aeriene, mulลฃi luptฤƒtori SI rฤƒniลฃi", explicฤƒ el.

Pentru femei, afirmฤƒ al-Raqqawi, oraลŸul este "ca o mare închisoare". Ele nu au voie sฤƒ pฤƒrฤƒseascฤƒ oraลŸul dacฤƒ au vârsta sub 45 de ani, iar grupul a documentat peste 270 de cazuri de fete obligate sฤƒ se cฤƒsฤƒtoreascฤƒ cu luptฤƒtori SI, subliniazฤƒ el.

Tot potrivit lui al-Raqqawi, jihadiลŸtii au vopsit, în urmฤƒ cu câteva sฤƒptฤƒmâni, în culori vii clฤƒdirile de la marginea unei pieลฃe în care executฤƒ oameni – decapitฤƒri ลŸi crucificฤƒri. Este o "schimbare" notabilฤƒ, subliniazฤƒ activistul, având în vedere cฤƒ primul lucru pe care l-au fฤƒcut dupฤƒ ce au intrat în oraลŸ a fost sฤƒ vopseascฤƒ clฤƒdiri în negru. În opinia sa, zugrฤƒvelile recente – în roz, alb, auriu ลŸi verde – ar putea sฤƒ arate cฤƒ SI încearcฤƒ sฤƒ evite ca aceste clฤƒdiri sฤƒ devinฤƒ ลฃinte ale bombardamentelor coaliลฃiei.

"Un zid mare desparte civilii de luptฤƒtorii strฤƒini", declarฤƒ tânฤƒrul, "de parcฤƒ oraลŸul ar trฤƒi douฤƒ vieลฃi diferite". "Pentru unii dintre aceลŸti luptฤƒtori strฤƒini este raiul, pentru cฤƒ (jihadiลŸtii) le dau o groazฤƒ bani. Le dau case impozante. Le dau maลŸini de lux", continuฤƒ el.

Însฤƒ, pentru alลฃii nu este paradisul pe care ลŸi l-au imaginat, afirmฤƒ al-Raqqawi, care citeazฤƒ zvonuri potrivit cฤƒrora unii dintre luptฤƒtorii strฤƒini care au încercat sฤƒ fugฤƒ au fost executaลฃi.

"SI le ia paลŸapoartele, iar dacฤƒ cineva încearcฤƒ sฤƒ evadeze, este omorât pe loc", susลฃine el. "Problema nu este cum sฤƒ intri în oraลŸul Rakka. problema este cum sฤƒ scapi", subliniazฤƒ al-Raqqawi.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ