5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe cadou a făcut Guvernul salvamarilor și scafandrilor

Ce cadou a făcut Guvernul salvamarilor și scafandrilor

Guvernul României a adoptat, ieri, un proiect de hotărâre prin care "Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România" (ANSPR) a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică. Acest statut aduce cu sine o serie de drepturi și obligații.

Cele mai importante drepturi sunt cele de a i se concesiona servicii publice fără caracter comercial, în condiţiile legii, și dreptul preferenţial la resurse provenite din bugetul de stat şi din bugetele locale. Obligațiile sunt minime: de a menţine cel puţin nivelul activităţii şi performanţele care au determinat recunoaşterea; de a comunica autorităţii administrative competente orice modificări ale actului constitutiv şi ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi bilanţurile anuale; de a publica, în extras, rapoartele de activitate şi bilanţurile anuale în Monitorul Oficial al României, precum şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Cine este

Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști din România a fost înființată în 1999, prin asocierea mai multor firme și persoane, toate fiind scafandri. Din anul 2001, în urma licitației organizate de Primăria Constanța pentru serviciul salvamar, asociația se ocupă și de serviciul salvamar din stațiunea Mamaia. Ulterior, denumirea s-a transformat în Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din Romania. Tot din 2001, parteneriatul încheiat la inițiativa Consiliului Județean Constanța, răspunde de buna desfășurare a serviciilor de salvare acvatică de pe tot litoralul, de la Năvodari la Vama Veche, echipamentele de salvare și prim ajutor fiind achiziționate de Consiliul Județean. În 2007 se emite o hotărâre de Guvern, nr. 1136, prin care s-au aprobat “Normele metodologice privind organizarea serviciilor publice de salvare acvatică – salvamar si a posturilor de prim ajutor pe plajă”. Prin aceste norme s-a creat obligativitatea înființării serviciilor de salvamar la nivel național în toate zonele unde există plaje publice amenajate, parcuri acvatice, ștranduri, lacuri de agrement, porturi, în Delta Dunării, etc.

A devenit astfel necesară înființarea unei Școli de Scafandri și Salvamari Profesioniști care să satisfacă nevoia din ce în ce mai mare de personal calificat. Asociația înființează o astfel de școală, după ce obține fonduri nerambursabile europene de aproape 18 milioane lei. Construcția a fost realizată chiar în parcul Tăbăcărie, pe o suprafață de teren care a trecut de la Consiliul Local la RAEDPP, care la rândul său a încheiat un contract de închiriere pe 25 de ani cu asociația. Potrivit contractului, scrie Constanta.ro, asociația trebuia să plătească 20% din profitul impozabil, dar nu mai puțin de 200 de euro pe lună. Sursa citată spune că, prin contracte adiționale, suprafața închiriată a crescut de la 869 mp la 1.537 mp.

Avantaje și de la Serviciul de Taxe și Impozite

Anul trecut, Serviciul Public de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Constanța a aprobat favorabil cererea ANSPR de a fi recunoscută ca asociație având caracter social umanitar. Virginia Uzun, directorul SPIT, aprobă cererea, așa cum face și Consiliul Local Constanța. Consecința: asociația este scutită de plata impozitului pe clădire. Merită menționat că unul dintre membrii asociației este chiar primarul Radu Mazăre.

Legătura cu Nicușor ­Constantinescu

Fondatorul asociației și președintele său a fost Gheorghe Oancea, cunoscut om de afaceri din Constanța, care a murit anul trecut, la numai 64 de ani. Era aproapiat cupului Mazăre – Constantinescu, fiind acţionar în firme precum Five Holding SA, Mobitom SA, Plonge Prest Mangalia SRL, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, iar o parte din societățile deținute de el au fost implicate în amenajarea cartierului de locuinţe pentru tineri din Constanţa. Era scafandru profesionist, deținând recordul național de scufundare în adâncime, din 1984, când a coborât la 500 de metri. La câteva luni după ce a murit, președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, nota în declarația de avere că soția sa primise de la Gheorghe Oancea un cadou de 300.000 de lei.

FINANCIAR

Probleme anuale cu plata ­salvamarilor

Recunoașterea asociației ca fiind de utilitate publică ar putea fi rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă salvamarii ani de ani. Aproape în fiecare sezon estival, aceștia intră în grevă japoneză pentru că nu își primesc salariile. O ordonanță emisă anul trecut spune că aceștia trebuie plătiți de autoritățile locale, dar primarii spun că serviciul trebuie achitat din fonduri guvernamentale, pentru că se adresează în special turiștilor. Anul acesta banii au venit de-abia în septembrie, dar guvernanții au promis că au asigurate fondurile pentru ei și pentru 2015. Cheltuielile sunt estimate la patru milioane lei.

Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...
Ultima oră
Pe aceeași temă