12.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialReclamaลฃie รฎmpotriva McDonald's la Comisia Europeanฤƒ. Care este motivul

Reclamaลฃie รฎmpotriva McDonald’s la Comisia Europeanฤƒ. Care este motivul

Organizaลฃii sindicale ลŸi sociale acuzฤƒ McDonald’s cฤƒ a evitat plata unor taxe în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, în perioada 2009-2013, prin transferarea veniturilor la divizia din Luxemburg a companiei, ลŸi cer Comisiei Europene sฤƒ investigheze cazul, relateazฤƒ Reuters, citat de Mediafax.

Practicile companiilor de ocolire a plฤƒลฃii taxelor au devenit un subiect politic fierbinte în Europa, iar executivul UE a deschis investigaลฃii legate de acordurile fiscale încheiate de unele state cu multinaลฃionalele, inclusiv cele dintre Luxemburg ลŸi grupul auto Fiat ลŸi retailerul online Amazon.com.

Organizaลฃii sindicale care reprezintฤƒ milioane de angajaลฃi din Statele Unite ลŸi Europa, precum ลŸi organizaลฃia socialฤƒ War on Want au solicitat Comisiei Europene sฤƒ extindฤƒ investigaลฃia pentru a include ลŸi McDonald's.

Federaลฃia Europeanฤƒ a Sindicatelor din Serviciile Publice ลŸi Sindicatul Internaลฃional al Angajaลฃilor din Sectorul Serviciilor susลฃin cฤƒ McDonald's a economisit bani din taxe prin plata de cฤƒtre restaurantele operate a unor redevenลฃe echivalente cu 5% din cifra de afaceri cฤƒtre subsidiara din Luxemburg.

Reprezentanลฃii biroului european al McDonald's nu au fost disponibili pentru a comenta informaลฃia. Anterior, compania a precizat cฤƒ respectฤƒ legislaลฃia fiscalฤƒ din ลฃฤƒrile unde desfฤƒลŸoarฤƒ operaลฃiuni.

O investigaลฃie efectuatฤƒ de Reuters în 2012 a scos la ivealฤƒ cฤƒ restaurante fast-food între care Burger King, Subway ลŸi McDonald's au redus facturile fiscale prin intermediul redevenลฃelor pentru utilizarea brandurilor, plฤƒtite cฤƒtre subsidiare din state cu nivel scฤƒzut de fiscalizare.

Declaraลฃiile fiscale din Luxemburg aratฤƒ cฤƒ divizia McD Europe Franchising a încasat redevenลฃe de peste 1 miliard de dolari de la francizaลฃi ลŸi de la subsidiarele McDonald's din Europa, în 2013.

Compania a plฤƒtit impozit de doar 1,4% dintr-un profit de 288 de milioane de dolari în 2013, cu mult sub impozitul pe profitul companiilor de circa 29%, practicat în Luxemburg.

Organizaลฃiile sindicale considerฤƒ cฤƒ nivelul scฤƒzut de impozitare poate fi datorat utrilizฤƒrii scutirilor fiscale pentru exploatarea proprietฤƒลฃii intelectuale, cu toate cฤƒ McDonald's ar putea profita ลŸi de faptul cฤƒ multe dintre operaลฃiunile sale au loc prin intermediul sucursalei elveลฃiene.

Potrivit juriลŸtilor consultaลฃi de Reuters, companiile pot beneficia de impozite mici prin transferarea profiturilor legate de brevete ลŸi branduri cฤƒtre subsidiarele din Elveลฃia.

Cele mai citite

Diana Iovanovici-ศ˜oศ™oacฤƒ s-a plรขns PE cฤƒ CCR i-a respins candidatura la prezidenศ›iale

Eurodeputata Diana Iovanovici-ลžoลŸoacฤƒ s-a plรขns luni searฤƒ รฎn Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, dupฤƒ ce Curtea Constituลฃionalฤƒ a Romรขniei i-a respins...

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: โ€ž Vom continua luptaโ€

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioลฃilor sฤƒi cฤƒ va continua lupta pรขnฤƒ la atingerea obiectivelor de rฤƒzboi stabilite de guvernul sฤƒu,...

Primฤƒria Capitalei a luat o amendฤƒ de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primฤƒria Capitalei a fost amendatฤƒ de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea mฤƒsurilor de reducere a concentraศ›iilor de poluanศ›i atmosferici stabilite...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ