17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialNicuşor Constantinescu, în arest la domiciliu și în dosarul privind Cercul Militar...

Nicuşor Constantinescu, în arest la domiciliu și în dosarul privind Cercul Militar Zonal Constanța

UPDATE 13.43: Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, va fi judecat în arest la domiciliu şi în dosarul privind Centrul Militar Zonal Constanţa, a decis, joi, Tribunalul Constanța, conform Mediafax

Decizia de joi a instanţei nu este definitivă. 

––-

Tribunalul Constanţa va decide, joi, dacă îi va înlocui președintelui suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, controlul judiciar cu arestul preventiv în cazul său, în dosarul Centrului Militar Zonal, informează Mediafax.

Tribunalul Constanța a judecat, miercuri, cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv pentru Nicușor Constantinescu în dosarul Centrului Militar Zonal, pe motiv că acesta ar fi comis mai multe infracțiuni de la data instituirii controlului judiciar în cazul său.

Procurorii anticorupție susțin că în 8 ianuarie 2015 Nicușor Constantinescu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din CJ, retrăgându-i totodată acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

Anchetatorii au precizat că prin această decizie Nicușor Constantinescu ”a provocat o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului”.

În replică, Nicușor Constantinescu a spus că nu a provocat niciun prejudiciu în momentul în care a emis dispoziția privind retragerea vizei de control financiar directorului Direcției Economico-Financiare din Consiliul Județean Constanța, Felicia Tăicuțu, deoarece ea nu mai exercita acest atribut din anul 2011. Mai mult, în perioada respectivă Felicia Tăicuțu se afla în concediu medical, în prezent fiind în concediu de odihnă, iar după ce va reveni la muncă urmează să fie suspendată din funcție deoarece este inculpat într-un alt dosar în care este cercetat Constantinescu.

De asemenea, procurorii DNA îl acuză pe președintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanța că în 12 februarie a introdus pe ordinea de zi a ședinței CJ mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţ. Procurorii susțin că în acest fel s-a urmărit prejudicierea bugetului unităţii administrativ teritoriale şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

La rândul său, Nicușor Constantinescu a afirmat, în fața instanței, că a retras proiectele respective deoarece a cerut lămuriri la Ministerul Finanțelor privind cadrul legislativ pentru finanțarea cluburilor sportive respective, iar pentru că răspunsul primit chiar în ziua ședinței Consiliului Județean a fost ambiguu a decis retragerea proiectelor în cauză până când situația ar fi fost clarificată.

Constantinescu a mai fost acuzat de procurorii DNA care au solicitat arestarea preventivă a sa în dosarul Centrului Militar Zonal și că a făcut plăți în valoare totală de peste 340.000 de lei către SC Soti Cable Neptun și către Conpress Holding SRL, la care este asociat Sorin Strutinksy, cu care Nicușor Constantinescu se află în relații comerciale la alte societăți.

Nicușor Constantinescu a recunoscut că este prieten cu Sorin Strutinsky de mai bine de 30 de ani, că este asociat cu aceasta la diverse firme, dar nu în cele care fac obiectul acuzației DNA.

El a precizat că cele două plăți sunt legale, fiind realizate în urma unor contracte încheiate între Consiliul Județean Constanța și SC Soti Cable Neptun, respectiv Conpress Holding SRL, pe baza unor licitații.

Constantinescu a cerut Tribunalului Constanța să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul său, în dosarul Centrului Militar Zonal.

El a menționat că nu a încălcat prevederile controlului judiciar dispuse de Curtea de Apel Constanța, dar nici pe cele ale Curții de Apel București.

Constantinescu a mai spus că a respectat toate prevederile, s-a prezentat la sediul Poliției Județene Constanța când i s-a cerut, precum și la toate termenele din instanță, dar și la alte solicitări ale anchetatorilor.

Tribunalul Constanța a amânat pronunțarea în acest caz pentru joi.

Tot miercuri, magistrații Curții de Apel Constanța au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Nicușor Constantinescu, în noul dosar instrumentat de DNA privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de Consiliul Județean Constanța cu diverse firme. Decizia instanței este definitivă.

Curtea de Apel Constanța a judecat, marți, contestația depusă de președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, la decizia Tribunalului de arestare preventivă în noul dosar instrumentat de DNA, instanța amânând pronunțarea pentru miercuri.

Nicușor Constantinescu a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Constanța, marți, printr-un ordin emis de către prefectul județului, Ion Constantin.

Constantinescu a fost arestat preventiv, în 20 februarie, de Tribunalul Constanța, pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu, conflict de interese şi coruperea alegătorilor.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, Nicușor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu – trei infracţiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor – două infracţiuni, conflict de interese – zece infracţiuni, din care cinci în formă continuată, și tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

În ordonanţa de reținere se arăta că, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

Președintele Consiliului Județean a mai fost suspendat din funcție și în vara anului trecut, când a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de subfinanțare a Centrului Militar Zonal. Ulterior, instanța a decis ca acesta să fie judecat sub control judiciar.

Nicușor Constantinescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, Constantinescu este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţiile de anul trecut, 15 cartuşe.

Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...
Ultima oră
Pe aceeași temă