Te gândești de mult timp să faci o schimbare în locuinţă? Atunci ţine cont că plăcile ceramice sunt elementele ce pot împrospăta ambientul şi pot transforma radical baia şi bucătăria. Însă nu uita că trebuie să fii atent la ce produse alegi pentru a realiza acest proiect. Tocmai din acest motiv, specialiştii Sika îţi oferă câteva sfaturi practice ce te pot ajuta.
În primul rând, fii atent la calitatea gresiei pe care o alegi, da și la model sau culori. Spre exemplu, dacă încăperile sunt mici, este indicat să alegi un model cu plăci de dimensiuni mici, iar în ceea ce privește culorile, cele deschise vor oferi senzația de spațiu şi luminozitate.
Odată ce ai ales gresia sau faianța, trebuie să te gândești că este foarte important și ce adeziv și chit vei folosi la montarea plăcilor. Cu siguranță nu îți dorești ca plăcile să se dezlipească sau chitul să își piardă culoarea. De aceea, alegerea adezivului și a chitului sunt alte două aspecte de care trebuie să ții cont.
Astfel, pentru a te ajuta să iei cele mai bune decizii, specialiștii Sika îți recomandă gama Sika Ceram ce conține atât adezivi eficienți care să asigure o lipire corespunzătoare, cât și chituri și latexuri performante, produsele răspunzând tuturor exigențelor tale.
Adezivii Sika Ceram îți asigură cea mai bună lipire
Următorul pas după alegerea gresiei sau a faianței este achiziționarea adezivului. Specialiștii Sika îți recomandă mai multe tipuri de adezivi, în funcție de caracteristicile plăcilor pe care le-ai ales.
Astfel, unul dintre produsele recomandate de specialiştii Sika este adezivul semi-flexibil pe bază de ciment Sika Ceram-105. Acesta este indicat pentru montarea tuturor tipurilor de plăci ceramice, cu excepţia celor cu un grad de absorbţie foarte scăzut, pe suporturi fără variaţii dimensionale, la pereţi şi pardoseli la interior sau exterior şi chiar pe suprafeţe în contact permanent cu apa, cum sunt cele din băi, fiind disponibil în variantă de culoare gri. Adezivul are avantajul de a nu aluneca atunci când se aplică pe suprafeţe verticale şi are un timp deschis extins. Sika Ceram-105 se aplică în grosimi de până la 5 mm și are flexibilitate superioară adezivilor comuni pentru placări ceramice.
Dacă însă ai ales pentru locuinţa ta plăci ceramice de dimensiuni mici sau medii, specialiştii Sika îţi recomandă SikaCeram-205, un adeziv flexibil de înaltă rezistenţă. Acesta se pretează nu doar pentru montarea gresiei şi a faianţei, ci şi pentru piatra naturală sau plăcile termoizolante. SikaCeram-205 se utilizează la interior şi exterior, fie că montajul se realizează pe orizontală sau pe verticală, deoarece produsul are o flexibilitate ridicată, având avantajul de a nu aluneca atunci când se aplică pe suprafeţe verticale. În plus, soluţia este ideală şi pentru placări peste gresia sau faianţa deja existentă, dar şi pentru lipirea pardoselilor încălzite. De asemenea, are un timp deschis extins şi este rezistent la îngheţ.
O altă soluţie recomandată de Sika, mai ales pentru plăci ceramice de mari dimensiuni, este adezivul Sika Ceram-255 StarFlex. Acesta are o aplicabilitate și mai largă datorită agregatelor selecționate de siliciu și cuarț și a aditivilor speciali din compoziție. Această soluție poate fi folosită şi pentru montarea pietrei naturale de pe fațade, a plăcilor ceramice din piscine, cât și pentru lipirea mozaicului din ceramică sau sticlă. Adezivul are proprietăţi de deformabilitate mari, nu alunecă atunci când se aplică pe suprafeţe verticale, are timp deschis extins, este rezistent la îngheţ și se aplică în grosimi de până la 15 mm.
SikaCeram-205 şi Sika Ceram-255 StarFlex sunt disponibile în două variante de culori – alb sau gri. Nuanţa albă este recomandată pentru placările cu produse translucide, cum este marmura albă subţire sau cărămida din sticlă.
Chituri și latex pentru un aspect estetic deosebit
Dincolo de adezivii aleşi, pentru a te asigura că lucrarea de placare va avea atât un aspect estetic deosebit, cât și o durabilitate mai mare, Sika îți recomandă și folosirea unor chituri profesionale de acoperire a rosturilor. Astfel, în funcție de dimensiunea acestora poți opta pentru Sika Ceram CleanGrout – chit flexibil, pe bază de ciment care poate acoperi rosturi de la 1 la 8 mm grosime – sau pentru Sika Ceram SmallGrout, ideal pentru rosturile mai mici, cu o grosime de până la 4 mm. Acestea au o absorbţie redusă de apă, duritate înaltă, rezistenţă mare la abraziune și culori rezistente la UV. Mai mult decât atât, sunt rezistente la îngheţ și au caracter antibacterian, antifungic şi antimucegai.
De asemenea, pentru a crește gradul de flexibilitate al chiturilor, poți opta și pentru Sika Ceram LatexGrout, un latex din cauciuc sintetic utilizat mai ales pentru aplicațiile supuse la solicitări intense (suprafețe de mari dimensiuni sau cu trafic intens, piscine) sau pentru placările pe lemn. Acest produs îmbunătăţeşte aderenţa la plăcile ceramice și duritatea suprafeţei, măreşte flexibilitatea și rezistenţele mecanice și reduce absorbţia de apă.
Cum să realizezi un montaj corect al plăcilor ceramice
Pentru ca lucrarea pe care ai de gând să o realizezi să fie una de calitate, specialiştii Sika îți explică paşii unei montări corecte a plăcilor ceramice:
1. După ce ai măsurat spațiul ce trebuie acoperit și ai calculat necesarul de plăci ceramice, la achiziționarea acestora, vor mai trebui cumpărate și diverse accesorii cu care se vor monta, precum o nivelă cu bulă de aer, riglă, un șpaclu, etc.
2. Tipurile de montaj – înainte de a începe lucrarea, va trebui să te decizi ce tip de montaj dorești, drept sau oblic, fiecare dintre tipuri necesitând o anume tehnică de montare.
3. Pregătirea suportului – Suprafața pe care se vor aplica plăcile ceramice trebuie să fie perfect plană, compactă și curată. De asemenea, se folosește un șmirghel fin pentru frecarea acesteia astfel încât să devină aderentă, urmând să se aspire praful rezultat.
4. Aplicarea amorsei – înainte de aplicarea plăcilor ceramice, este indicat să se dea cu un strat de amorsă, astfel reducându-se gradul de absorbție al pereților. După aplicarea grundului, este necesar un timp de 4 ore pentru aerisire.
5. Hidroizolarea – în cazul aplicării plăcilor ceramice în zone cu umezeală ridicată, precum băile, este necesară realizarea unei hidroizolări, care poate fi făcută cu o membrană lichidă.
6. Prepararea, aplicarea adezivului și montarea plăcilor – După ce adăugați apă în praful cumpărat conform indicațiilor producătorului, adezivul obținut se aplică folosind mistria și se nivelează cu drișca dințată, pentru obținerea suprafeței striate și a unui strat recomandat de producător. La aplicarea plăcii pe stratul-suport, se folosește bula de aer pentru ca aceasta să fie plană. Apoi, la aplicarea fiecărei plăci, se folosesc distanțierele de plastic.
7. Aplicarea chitului pentru rosturi – chitul pentru rosturi se obține prin adăugarea apei peste praf, respectând indicațiile producătorului. Apoi acesta se aplică între plăci cu ajutorul mistriei, iar resturile rămase se vor îndepărta cu buretele umed. Când începe să se usuce, se poate apăsa cu o baghetă rotundă pentru a-l presa în vederea obținerii unei suprafețe netede.
Mai multe detalii despre adevizii și chiturile Sika Ceram, dar şi despre alte produse Sika, poţi găsi pe www.sika.ro, cât şi în reţelele DIY partenere: Ambient, Artsani, Bricostore/ Brico Depot, Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin şi Mr. Bricolage.