21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCazanciuc: Şeful Agenţiei de Recuperare a Prejudiciilor din Franţa vine în România

Cazanciuc: Şeful Agenţiei de Recuperare a Prejudiciilor din Franţa vine în România

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, că săptămâna viitoare va veni şeful Agenţiei de Recuperare a Prejudiciilor din Franţa, pentru a oferi sprijin în cadrul procedurilor de înfiinţare a unei instituţii similare în România, porivit Mediafax.

Robert Cazanciuc a spus, la bilanţul Curţii de Apel Bucureşti, referitor la problema recuperării prejudiciilor constatate prin deciziile definitive în dosare penale, că s-a trimis un memorandum la Guvern, pentru înfiinţarea unei structuri specializate care să ofere asistenţă magistraţilor, de la procesul de indisponibilizare şi până la valorificarea efectivă a produselor infracţiunii.

"La finalul anului trecut, a fost trimis un memorandum în Guvern pentru constituirea unei structuri specializate pentru asistenţa pentru magistraţi, de la procesul de indisponibilizare şi până la valorificarea efectivă a produselor infracţiunii", a declarat Robert Cazanciuc, care a precizat că termenul la care această structură va fi operaţională este sfârşitul lunii martie.

Robert Cazanciuc a adăugat că, săptămâna viitoare, va veni în România expertul francez, în urma discuţiei avute cu ministrul Justiţiei din Franţa.

"Cea mai eficient structură de acest fel se află în Franţa, 30 de oameni lucrează acolo. Şeful acestei structuri va veni la Bucureşti şi va veni pentru o perioadă să ne ajute să facem operaţional această structură", a precizat ministrul Justiţiei.

Citește și: Cazanciuc: Dacă o lege nu prevede o sancțiune, aplicarea ei este dificilă

Cazanciuc a mai spus că Ministerul Justiţiei are deja, în urma memorandumului de la Guvern, patru oameni de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală care lucrează efectiv pentru a face operaţională această structură.

"Este o formă de a finanţa anumite activităţi, este o formă de a descuraja, până la urmă, săvârşirea de noi infracţiuni. Nu este vorba doar de a recupera efectiv, ci este vorba de a descuraja. Pentru că dacă cineva comite o infracţiune, primeşte o pedeapsă şi ştie că după un anume număr de ani, după executarea unei pedepse, se alege cu un beneficiu important, şi s-ar putea întâmpla ca unii să aleagă să rişte", a mai arătat ministrul.

Cazanciuc a subliniat că nu trebuie permise asemenea riscuri, de aceea este necesar să devină operaţională cât mai repede o astfel de structură.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus marţi, în discursul susţinut la bilanţul DNA pe 2014, că recuperarea prejudiciilor este "obligatorie, nu opţională pentru autorități", iar situația din prezent, cu un grad de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor de aproximativ 10 la sută, este "inacceptabilă".

"Situația din prezent – în care gradul de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor este în cuantum de aproximativ 10% – este, pur și simplu, inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanță deosebită", a spus Iohannis.

Cele mai citite

Tragic accident la Tomşani, Vâlcea. Un tânăr de doar 22 de ani și-a pierdut viața

Un accident tragic a avut loc în localitatea Tomșani din Vâlcea, în care un tânăr de 22 de ani a murit după ce mașina...

Olaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu...
00:01:06

Video Protest Sectorul 1: Clotilde Armand Acuză Fraudă Electorală

București, 15 iunie 2024 - În Piața Victoriei din București, susținătorii primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, au organizat un protest cerând renumărarea voturilor. Aceștia...
Ultima oră
Pe aceeași temă