0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialINTERVIU cu Mihai Raneti, românul care a dezvoltat conceptul de securitate "ceața...

INTERVIU cu Mihai Raneti, românul care a dezvoltat conceptul de securitate „ceața cibernetică proactivă”

Mihai Vaneti este un tânăr antreprenor care a impresionat recentul publicul la TechHub cu un concept inedit de abordare a securității cibernetice. Acesta vrea să revoluționeze modul în care se face securizarea de date în prezent, fie că vorbim de rețele de calculatoare, ultrabookuri personale sau smartphone-uri. Programul dezvoltat de el se numește Clepsisoft CyberDefense Network și presupune crearea unei structuri virtuale de calculatoare și dispozitive electronice. Într-un interviu pentru România liberă, Mihai Raneti a oferit mai multe detalii despre proiectul său și planurile de viitor.

Știu că ai terminat Facultatea de Psihologie. Care e legătura dintre atacurile cibernetice și mintea umană?

M.R.: Inițial am vrut să devin inginer. Prin anul II la Poli, am văzut un documentar, despre inginerii psihologi din domeniul petrolier. Mi-am spus că aș vrea să fac și eu asta. Între timp am renunțat la Politehnică, nu am vrut să îmi strice educația prea tare. Atacurile cibernetice reușesc pentru că hackerii gândesc diferit. Când scriu un program, programatorii din marile companii pun securitatea pe ultimul loc, gândindu-se că dacă solutia x este folosită de toata lumea, atunci trebuie să funcționeze. Un alt aspect este că acum se folosesc foarte mult tehnicile de tip social-engineering, care constau în determinarea/păcălirea oamenilor să dea click pe anumite atașamente/linkuri etc. There is no patch for human stupidity – spun programatorii. O soluție cibernetică ce nu ia în calcul elemente de psihologie umană are șanse mai mici de reușită. Deja se vorbeste despre human mind hacking. Cred foarte tare că psihologia va avea un cuvânt foarte important de spus.

Știu că în prezent ai 33 de ani si locuiești în Ploiești. Nu ai fost tentat să te muți în Capitală, având în vedere oportunitățile legate de proiectele tale?

M.R.: Obișnuit cu naveta de prin anii de facultate, nu am considerat niciodată ca Bucureștiul este prea departe. Și oricum, în România, doar Bucureștiul și Clujul sunt suficient de dezvoltate.

Când s-a născut ideea care a prins contur în acest concept inovativ de securitate. Îți mai aduci aminte unde erai?

M.R.: Acum aproximativ 5 ani am descoperit honeypot-urile. Programe software la fel de vechi ca internetul, care simulau anumite servicii, folosite de calculatoare: mail, http, fpt, sql etc. Mi s-a părut interesant conceptul, am citit mai mult și am ajuns să mă implic într-un un proiect al comunității open-source care încerca să dezvolte acest tip de software. Insa honeypot-urile doar avertizează. Avertizează înainte, de acord, și de asta sunt o soluție proactivă. Nu este suficient însă să fi avertizat, așa că am încercat să mă gândesc cum aș putea să și previn cu ajutorul lor. Solutia a fost să generez atât de mulți încât să creez o ceata. Cisco spune ca viitorul este reprezentat de fog computing. Securitatea cibernetică va fi sigur reprezentată de cybersecurity fog.

Stiu ca ideea ta inovativă s-a transformat în brandul Clepsisoft. Cum ai ales numele, logo-ul, ce amintiri amuzante stau in spatele lui?

M.R.: Când am deschis firma, trebuia să depunem la Registrul Comerțului și niște nume de firmă. Cred că ne-a luat vreo 2 zile să găsim un nume unic, care să nu semene cu nimic. Eu vroiam ceva neapărat cu soft în nume atunci. Claudia a venit la un moment dat cu numele Clepsisoft. Nu a fost prima noastra alegere, dar în cele din urmă s-a dovedit ok, pentru că nu mai exista nimic similar în lume.

De cât timp ai avut nevoie ca să dezvolți ideea până la capăt. Care au fost obstacolele, cine ți-a fost alături, cine a încercat să te descurajeze?

M.R.: Dezvoltarea ideii a durat aproape un an. Clepsisoft a început în doi: eu și Claudia. Noi am fost colegi în gimnaziu, ne-am revăzut dupa 14 ani de la terminarea gimnaziului, iar de 6 ani suntem împreună în toate aspectele vieții. Cel mai mare susținător este ea, Claudia – o persoana extraordinară din toate punctele de vedere. Apoi mama,care ne-a ajutat în toata perioada asta neconditionat. Cele mai mari probleme au fost legate de mentalitațile românești. Alea proaste, care includ și descurajări și obstacole. Însă, partea bună este că dacă o firma reusește sa iasă din România, sigur va avea succes la nivel global.

Dacă ar fi să traduci conceptul tău de securitate în trei cuvinte, care ar fi acelea și de ce?

M.R.: Ceață cibernetică proactivă. Suna cam ciudat în română. Este o ceață pentru ca sunt mii de calculatoare false, atât de multe încât este extrem de greu de distins între calculatoarele adevarăte și cele false. Este și proactivă pentru că avertizează mult înainte ca ceva urmează să se întâmple.

Care crezi că va fi reacția concurenței ? Să nu uităm că în industrie sunt mari nume care merg pe clasica paradigma de luptă împotriva atacurilor cibernetice. 

M.R.: CEO-ul Symantec a fost cel care a spus anul trecut ca "antivirus is dead". Companiile mari au picioare de lut. Antivirușii și solutiile clasice (IDS/IPS/Firewall) vor dispărea. Nu pot face fata vectorilor potentiali de atac ce vor apare odata cu IoT( Internet of Things). Este greu de spus cum vor reacționa. Asta daca vor reacționa. Firmele clasice de antivirus nu pot veni încă cu o solutie de securitate pentru IoT, pe cand solutia dezvoltata de noi creeaza securitate pentru IoT.

De ce crezi ca ideea ta va funcționa și cum va putea fi pusă în aplicare pentru a proteja un smartphone de exemplu?

M.R.: Ideea funcționează pentru că pleacă de la premisa că un atac se va întâmpla. Iar atunci cel mai sigur este să încerci să păcălești într-un fel atacatorul. Smartphone-urile sunt calcutoare care au capacitatea de a folosi rețeaua de telefonie mobilă. Eu intenționez să folosesc părți din capacitatea lor de procesare pentru a crea o ceata cibernetică cât mai densă. Similar, orice dispozitiv pe care Internet of Things îl va aduce, va putea fi integrat în această ceață. Telefoanele smart sunt primul pas. Am reușit să punem soluția asta și pe un televizor smart, urmând ca în perioada următoare să punem soluția asta pe orice tip de dispozitiv.

Care sunt minusurile aplicației tale pentru că știm că nu există nimic perfect 100% ?

M.R.: La ora actuală, evenimentele de tip false-positive sunt sub 3%. Este un minus. Apoi este vorba de o tehnologie în dezvoltare, inca sunt ceva dificultăți tehnice. Însă, chiar dacă ceva se întamplă – un atac distructiv de exemplu, atunci sistemul nostru poate funcționa ca o structură paralelă și independenta cu cea a internetului. Se pot devia anumite atacuri cu soluția noastră. Nu prea există antiviruși care pot face asta la ora actuală. Nivelul de protecție este mult mai mare decat al unei soluții reactive de tip antivius/IDS/IPS. Iar în timp, o dată cu adăugarea mai multor dispozitive IoT, nivelul de siguranță va creste – prin creșterea densității ceții.

Ce faci când nu te ocupi de securitatea cibernetică, cum arată o zi din viața ta? Ce hobby-uri ai?

M.R.: Nu fac ceva deosebit. Alerg, citesc, îmi place "Fringe" și mă joc. În afară de cybersecurity sunt pasionat de tot ceea ce ține de fizica cuantica si astrofizica. Imi plac intrebarile grele. De exemplu, stiai ca Georg Kantor a demonstrat matematic existenta lui Dumnezeu?

Ce planuri ai pentru următoarele luni?

M.R: În primul rând să rezolvăm cu investiția seed. Urmează colaborarea cu T-Mobile Polonia și dezvoltarea mai departe a soluției. Mai sunt câteva companii interesate de soluția noastră, câteva din State și câteva din Polonia.

Și acum, înainte de final, de ce crezi că merită că cineva să investească în soluția ta de securitate?

M.R: Există o serie de studii care spun că internetul și www-ul valorează cam 3000 de miliarde de dolari. Din suma asta aproximativ 15-20% sunt pierderi cauzate de cybercrime. Spre exemplu, există bănci englezești care pierd 6 milioane de euro pe zi din cauza hacking-ului. Soluția noastră poate preveni asta. Internet of Things va fi o a doua Revoluție Industrială. Se estimează că va valora peste 15000 de miliarde, ca și total. Însă există o mare problemă. Lipsa acută de securitate pentru IoT. Soluția noastră poate oferi IoT-ului securitatea de care are atâta nevoie. Personal, cred că investiția în Clepsisoft se merită, datorită faptului că am dovedit perseverența și am ajuns în acest punct cu investiție zero.

Cele mai citite

Ceremonia de învestire a lui Donald Trump, mutată în interior din cauza gerului extrem

Planurile pentru ceremonia de învestire a președintelui ales al SUA, Donald Trump, au fost modificate pe ultima sută de metri. Din cauza prognozei care...

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Mai mulți hackeri ruși au încercat să fure datele WhatsApp ale angajaților ONG-urilor care sprijină Ucraina

Un grup de hackeri asociat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a încercat să acceseze datele WhatsApp ale angajaților ONG-urilor care oferă...
Ultima oră
Pe aceeași temă