5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Dezvăluire: Animale din România, sacrificate cu sadism în Orientul Mijlociu

Dezvăluire: Animale din România, sacrificate cu sadism în Orientul Mijlociu

Zeci de mii de vite exportate anual din România ajung în abatoare insalubre din Orientul Mijlociu, unde au parte de o moarte chinuitoare. O organizație internațională cere României și Uniunii Europene să-și modifice legislația, care în momentul de față nu protejează în nici un fel animalele exportate în afara spațiului comunitar.

I-a luat mai mult de trei minute unui taur din România să-și dea ultima suflare după ce gâtul i-a fost tăiat într-un abator din Gaza. A fost lăsat să sângereze din tăietura largă a gâtlejului, încercând să-și țină echilibrul, dar de fiecare dată copitele alunecându-i în mâzga propriului sânge. Nu departe, animale bolnave erau lăsate să moară, fără atenția vreunui veterinar. Peste tot mizerie, bălți de sânge, bălegar.

Astfel de imagini au fost surprinse de reprezentanții unei organizații non-guvernamentale internaționale care apără drepturile animalelor – Compassion in World Farming – în timpul unei investigații în abatoarele din Orientul Mijlociu. Reprezentanții ONG-ului au descoperit că cele mai multe vite din astfel de abatoare provin din România, statul UE cu cel mai mare export de vite în Orientul Mijlociu, în țări precum Fâșia Gaza, Libia, Liban, Siria. Cele mai șocante dovezi au fost găsite într-un abator din Gaza, unde animale cu crotal românesc erau ucise într-un haos total, fără respectarea unor minime reguli de igienă și de suferință a animalului.

„Este total inacceptabil ca animalele din România să fie trimise la o moarte atât de chinuitoare. Este o încălcare a legislației europene care cere Uniunii Europene și statelor membre să respecte din plin cerințele de bunăstare a animalelor“, a spus Pru Elliott, șef de campanie al Compassion in World Farming. Subiectul nu este unul nou. Un grup de ONG-uri internațion ale a dat publicității anul trecut imagini cutremurătoare din abatoare din Orientul Mijlociu, unde vitele erau lovite cu ciocanul în cap, li se înfigeau piroane în ochi sau li se tăiau tendoanele picioarele pentru imobilizare. În ciuda dovezilor, autoritățile nu pot acționa, pentru că legislația românească și cea europeană nu se aplică odată ce animalele părăsesc teritoriul Uniunii Europene. „Legislația națională nu stabiliește obligații referitoare la sacrificarea în țările terțe a animalelor exportate de către România“, transmit oficialii Autorității Sanitar-Veterinare din România.

Același mesaj l-au transmis „României libere“ și oficialii biroului de presă al Comisiei Europene: „Nu există reglementări cu privire la sacrificarea animalelor exportate din UE în terțe țări. Comisia nu are nici o competență în a opri exportul de animale vii în țări terțe – aceasta este o decizie luată de operatori privați din statele membre“.

Soluție: Comerț cu carne, nu cu animale vii

Singura țară din lume care a introdus recent un sistem de monitorizare a animalelor exportate de pe teritoriul său este Australia. Dar nici aici lucrurile nu s-au rezolvat în totalitate, fundațiile de protecția animalelor de pe acest continent continuând să reclame sacrificări odioase.

O altă soluție propusă de reprezentanții Compassion for World Farming este reducerea exportului de animale vii și creșterea exportului de carne, pentru ca vitele să fie sacrificate conform normelor UE. Unii crescători de vite din România ar prefera să trimită la export animalele deja tăiate, costul transportului devenind astfel mult mai mic.

“Dar nu vor ei, musulmanii, din cauza metodei tradiționale de sacrificare. E un anumit ritual, se sacrifică într-un anumit fel,“ spune președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, Dumitru Grigorean.

Citește și: Scandalul „Bordelul lui Franz“. „Dacă s-ar întâmpla în Germania, ar fi demis pe loc“

România exportă în Orientul Mijlociu mai multe animale vii decât orice alt membru al Uniunii Europene. Anul trecut, România a exportat 545.806 de vite în Israel și 21.465 în Libia. Zeci de mii dintre animalele trimise în Israel ajung apoi în Gaza și în Teritoriile Palestiniene.

TRADIȚIE. Care este metoda „halal“

Sacrificarea unui animal conform tradiției musulmane implică tăierea gâtului animalului și scurgerea sângelui din corp, spune președintele Asociației Musulmanilor din România, Kerim Enghin.

„Mahomed ne-a învățat că trebuie să sacrificăm animalul fără ca el să sufere, fără să îi aducă alte chinuri. Animalul nu trebuie lovit înainte de sacrificare, nu trebuie torturat“, spune Kerim Enghin, potrivit căruia abatorul trebuie să respecte normele sanitare și de igienă, altfel carnea rezultată nu va fi considerată „halal“.

LEGĂTURI. Cel mai mare exportator, partener al Elenei Udrea

Exportatorul numărul 1 de vite în Orientul Mijlociu este firma Maria Trading, din Constanța, deținută de un grup de cetățeni arabi. Acționar și administrator al firmei este libanezul El Khalil Jihad, cel al cărui nume apare în scandalul Udrea – Coldea. Mai exact, Elena Udrea l-a acuzat pe șeful interimar SRI, Florin Coldea, că ar fi făcut presiuni asupra DIICOT pentru ca grupul Maria Trading să fie eliminat din piață. Ulterior, platforma de investigații Rise Project a scris că o firmă din consorțiu, deținută tot de El Khalil Jihad, este cea care a administrat terenul de la Nana al Ioanei Băsescu. Unele firme din consorțiul lui El Khalil Jihad sunt anchetate de DIICOT pentru spălare de bani și constituire a unui grup infracțional organizat.

Cele mai citite

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă