Președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă (PSD), ar fi concesionat, în mod fraudulos, circa 500 ha de teren agricol, prejudiciind instituția pe care o conduce cu aproape 7 milioane lei. Ciupercă este doar ultimul baron intrat în atenția justiției, dintr-o lungă listă.
Procurorii DNA au făcut, în cursul dimineții de ieri, percheziții în 30 de locații din București, județele Ialomița și Călărași, inclusiv la sediul Consiliului Județean Ialomița, într-un dosar de corupție în care este vizat și președintele Silvian Ciupercă. Potrivit Mediafax, care citează documente ale anchetatorilor, social-democratul ar fi acționat, împreună cu directorul executiv al Direcției de Achiziții și Patrimoniu din cadrul CJ Ialomița, pentru ca la o licitație desfășurată în 14 aprilie 2014 să câștige contractul de concesiune o anumită firmă. Prin această manevră, bugetul instituției ar fi fost prejudiciat cu suma de 198.263 lei pentru fiecare an din cei 35 pentru care s-a încheiat contractul. Deci, în total, aproape 7 milioane lei. Din documentele aflate la dosar, Ciupercă ar fi cercetat pentru abuz în serviciu, dar ar fi suspectat și de trafic de influență și instigare la fals.
Alți 16 președinți au dosare penale sau probleme de integritate
În ultimii doi ani, mulți șefi de consilii județene au intrat în vizorul procurorilor, adăugându-se listei deja bogate de baroni locali cu probleme. Dacă ne gândim că, pe lângă cei enumerați mai jos, sunt și zeci de primari cu dosare penale sau probleme de integritate, înțelegem de ce actuala putere vrea cu orice preț să impună o lege a amnistiei și grațierii sau să slăbească ANI, luându-i din atribuții.
1. Argeș. Aflat la al treilea mandat de șef al Consiliului Județean, Constantin Nicolescu (PSD) și-a pierdut funcția din cauza unui conflict de interese, iar în iulie 2014 a fost condamnat, de Curtea de Apel București, la nouă ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fraudare de fonduri europene pentru reconstrucția a două poduri. Prejudiciul estimat: 1,2 milioane euro. Decizia nu este definitivă.
2. Bacău. Numele lui Dragoș Benea a fost invocat într-un dosar recent de corupție, în care procurorii DNA au început urmărirea in rem (față de faptă, nu față de persoane), după o serie de percheziții efectuate la 28 de adrese din județ, inclusiv la sediul CJ Bacău și la locuința liderului PSD Bacău. Benea a fost chemat la DNA la începutul lunii august pentru a asista la perchezițiile informatice.
3. Botoșani. Trimis în judecată la începutul anului 2011, fiind acuzat că, în calitate de președinte al filialei județene a PNL, ar fi folosit acte false pentru a da afară doi membri de partid, care și-au pierdut astfel funcțiile deținute în Consiliul Județean, Florin Țurcanu a fost condamnat, în prima instanță, la șase luni de închisoare cu suspendare. În prezent, se judecă apelul.
4. Brașov. Aristotel Căncescu (PNL), aflat la al patrulea mandat, a fost suspendat, luni, din funcția de președinte al Consiliului Județean, după ce magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, vinerea trecută, arestarea preventivă a acestuia, pentru 30 de zile. Liderul liberal este cercetat pentru luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, deoarece ar fi atribuit preferențial contracte pe bani publici. În dosar mai sunt implicați vicepreședintele CJ Brașov Mihai Pascu și deputatul PC Ion Diniță.
5. Brăila. Al doilea mandat al lui Gheorghe Bunea Stancu (PSD) la șefia Consiliului Județean a fost suspendat în august 2014, ca urmare a plasării acestuia în arest la domiciliu. Pe 2 octombrie 2014, Bunea Stancu a fost trimis în judecată pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, alături de alte 15 persoane, printre care și vicepreședintele CJ Brăila Florin Mija (PSD). Liderul PSD este acuzat că ar fi atribuit ilegal mai multe contracte de achiziții publice.
6. Cluj. Aflat în arest preventiv de la sfârșitul lunii mai, Horea Uioreanu (PNL) și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Consiliului Județean la începutul lunii octombrie. În 23 iunie, liberalul a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de luare de mită, din care două în formă continuată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la spălare de bani. La mai puțin de o lună, pe 7 aprilie, era trimis în judecată într-un al doilea dosar, în care procurorii DNA îl acuză că ar fi cerut informații despre supravegherea sa de la un subofițer SRI.
7. Constanța. Aflat la al treilea mandat consecutiv la șefia județului, Nicușor Constantinescu este trimis în judecată în trei dosare și are două mandate de arest preventiv pe numele său, emise în 7 august și, respectiv, 15 septembrie. Din 9 aprilie se află în SUA, oficial pentru tratament, deși a fost filmat, ulterior, fumând pe terasa unui restaurant din New York. Într-unul din dosare, liderul PSD este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, într-un altul – pentru că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, iar în al treilea pentru că ar fi atribuit ilegal terenuri. Constantinescu mai este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
8. Dâmbovița. În martie 2013, numele președintelui Consiliului Județean, Adrian Țuțuianu (PSD), apărea în dosarul senatorului PSD Ion Stan, fiind cercetat de DNA pentru trafic de influență în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012. De atunci, nu au mai fost date publicității informații despre situația lui Țuțuianu.
9. Dolj. Aflat, de asemenea, la al treilea mandat de președinte al CJ, Ion Prioteasa (PSD) este urmărit penal de DNA din decembrie 2013, împreună cu vicepreședintele Cristinel Leonard Nicușor Iovan (PSD) și încă un funcționar din CJ Dolj. Prioteasa este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece ar fi intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate.
10. Harghita. Șeful CJ, Borboly Csaba (UDMR), a fost trimis în judecată, în septembrie 2013, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, fals intelectual și denunțare calomnioasă, deoarece ar fi dispus, în mod nelegal și nejustificat, decontarea mai multor sume în favoarea unor firme. Prejudiciul adus instituției conduse de liderul UDMR a fost estimat la peste 1 milion de euro.
11. Hunedoara. Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe Mircea Moloț (PNL), în 2012, incompatibil, deoarece ar fi deținut, simultan, funcțiile de șef de CJ și reprezentant al județului în AGA a unei societăți de interes local. Liberalul a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, iar recursul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție.
12. Mehedinți. Adrian Duicu (PSD) și-a pierdut mandatul de șef al CJ după ce a fost arestat preventiv, în aprilie 2014. Social-democratul este urmărit penal pentru trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității și instigare la abuz în serviciu. În iulie, Duicu a fost trimis în judecată, alături de alte nouă persoane.
13. Prahova. Împreună cu fiul său, deputatul Vlad Cosma, șeful Consiliului Județean, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, într-un dosar de corupție. Mircea Cosma este acuzat de luare de mită și trafic de influență după ce ar fi primit aproximativ 1 milion de euro de la firme care au contracte cu CJ Prahova. Fiul, Vlad Cosma, este acuzat de trafic de influență.
14. Satu Mare. Adrian Ștef (fost membru PNL, trecut în tabăra lui Călin Popescu Tăriceanu) a fost declarat incompatibil, în martie 2014, deoarece ar fi fost, în mandatul 2008-2012, când era vicele județului, și administrator la o firmă. Pe 19 septembrie, acesta a pierdut, în prima instanță, procesul cu ANI.
15. Sibiu. Ioan Cindrea (PSD) a fost trimis în judecată, în iunie 2014, sub acuzația de conflict de interese, deoarece și-a angajat soția la cabinetul de parlamentar. Dosarul social-democratului a pornit de la o sesizare a ANI. De menționat că șeful CJ Sibiu câștigase, anterior trimiterii în judecată, procesul cu Agenția Națională de Integritate.
16. Vrancea. Liderul PSD Marian Oprișan se poate lăuda că are unul dintre cele mai vechi dosare: datează din 2006. Este vorba de dosarul „Căprioara“, în care Oprișan este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals. În august 2014, baronul local se plângea Parlamentului, CSM și Ambasadei SUA că procurorii tergiversează procesul său, cerând a patra strămutare.