Cinci ONG-uri i-au trimis o scrisoare deschisă Ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, în care au pledat pentru o numire transparentă la șefia DIICOT.
Astfel, ONG-urile i-au solicitat ministrului să facă publice toate documentele depuse de candidați, criteriile de selecție pe care le are în vedere, precum și motivarea scrisă a alegerii candidaților care vor fi propuși de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Semnatarii scrisorii au argumentat că numirea fără transparență a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, care este în prezent în stare de arest preventiv, s-a dovedit a fi o catastrofă.
”Ați demarat procedura de selecție a viitorului procuror șef al DIICOT, funcție asupra căreia sunt îndreptați ochii opiniei publice și ai Comisiei Europene, mai ales după dosarele de corupție în care este implicată fosta șefă a Direcției, Alina Bica, în prezent arestată preventiv. Numirea Alinei Bica la DIICOT s-a făcut ca urmare a unei înțelegeri politice, într-o totală lipsă de transparență, soluție care s-a dovedit a fi catastrofală. O asemenea experiență nu trebuie să se mai repete”, se arată în scrisoarea ONG-urilor.
De asemenea, ONG-urile, au amintit că procedura de numire demarată de către ministrul Justiției nu respectă recomandările făcute de Comisia Europeană (CE): dezbatere publică asupra candidaților, publicarea tuturor nominalizărilor, a CV-urilor și proiectelor candidaților, precum și motivarea selecție.
Astfel, ministrul Justiției a cerut doar un CV în format european și o scrisoare de intenție de maximum două pagini, care trebuie să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experiența sa profesională și calitățile care îl recomandă. Acest lucru a fost contestat de către ONG-uri care au subliniat că nimic în afară de ”asigurarea ministrului că toți candidații vor beneficia de șanse egale” nu confirmă acest aspect.
”Cu alte cuvinte, nu există o transparență totală, așa încât opinia publică, dar și oamenii din sistem, procurorii, să știe care sunt criteriile ce stau la baza selecției. Evident, acestea trebuie să fie profesionalismul, integritatea dincolo de orice dubiu, rezultatele în combaterea criminalităţii organizate, instrumentarea de dosare complexe şi independența totală față de mediul politic și cel de afaceri”, au scris ONG-urile.
Citește și: Succesorul lui Bica, numit tot netransparent
Astfel, în scrisoarea eschisă ONG-urile au cerut o transparență totală a procesului de selecție pentru viitorul procuror DIICOT și au amintit de Raportul MCV din 2015 în care Comisia i-a solicitat României ”să se asigure că procedura de numire a noului procuror șef al DIICOT este transparentă și bazată pe merit”.
În consecință cele cinci ONG-uri semnatare au cerut publicarea tutoror documentelor depuse de candidați, criteriile de selecție, interviul să fie realizat în fața unei comisii și ca ministrul Justiției să publice o motivarea a alegerii candidaților.
”În acest sens, vă solicităm să faceți publice toate documentele depuse de candidați – CV-uri și scrisori de intenție –, precum și criteriile de selecție în baza cărora veți opera. Vă solicităm ca „dialogul” de la Ministerul Justiției să fie organizat ca un veritabil interviu în fața unei comisii – eventual, puteți urma procedura folosită de fostul ministru al Justiţiei, d-na Mona Pivniceru, în toamna anului 2012 – din care să facă parte procurorul general şi un psiholog. Vă solicităm, de asemenea, să faceți publică motivarea scrisă a alegerii candidaților care vor fi propuși Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare”, se arăta în scrisoare.
Semnatarii, Grupul pentru Dialog Social, Freedom House Romania, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice, Centrul Român pentru Politici Europene au precizat că vor monitoriza întreg procesul de selecție.
”Revista 22, Grupul pentru Dialog Social şi celelalte organizaţii semnatare vor monitoriza întregul proces de selecție organizat de Ministerul Justiției și de CSM pentru funcția de procuror șef al DIICOT și va întocmi un raport ce va fi făcut public la final”, au scris ONG-urile.