Centrul de Scafandri din Constanţa este locul unde aceștia se pregătesc teoretic și practic.
Un scafandru trebuie să treacă prin mai multe probe de foc, iar una dintre acestea este fără îndoială evaluarea sa în laboratorul hiperbar, unde se face testarea efectivă a cursantului, şi care cuprinde, în lateral, două barocamere, iar în partea centrală simulatorul. Ansamblul este asemenea unei navete spaţiale, cu diferenţa că de data aceasta testele se fac sub presiune, la diferite adâncimi.
„Simulatorul are capacitatea de a simula adâncimi de 500 m coloană de apă. Practic, ne-am adus marea aici. Cursanţii învaţă să lucreze la adâncimi mari. Avem un sistem de supraveghere video, sub apă scafandrii au de construit anumite cadre, vane de făcut şi de desfăcut, astfel putem observa dacă se comportă bine, dacă îşi efectuează munca așa cum trebuie. La un moment dat, azotul din aerul respirat degradează capacităţile fizice şi mentale, şi atunci nu toată lumea este făcută să lucreze la adâncimi mari”, ne-a spus inginerul specialist în cadrul laboratorului hiperbar din Centrul de Scafandri din Constanţa, Emil Avram.
Viaţa într-o barocameră
Un rol important îl au şi scufundările în saturaţie, care sunt mai speciale. Scafandrii rămân în barocamere la nivelul de viaţă chiar până la trei săptămâni. Simulatorul este umplut până la jumătate cu apă, apoi se presurizează partea uscată. „Scafandrul simte aceleaşi transformări metabolice şi fiziologice ca atunci când se scufundă real. În situaţia în care are probleme, printr-un singur salt a ieşit pe partea uscată şi i se poate acorda primul ajutor sau îi putem corecta reacţiile.
Scafandrul poate lucra până la şase ore pe zi, rămâne sub presiune pe toată perioada scufundării, este monitorizat în permanenţă, mâncarea şi tot ce are nevoie în interior i se administrează printr-un sas de transfer. El se odihneşte, munceşte şi îşi desfăşoară activitatea sub presiune”, a completat specialistul. La suprafaţă, şeful de tură, ajutat de un operator de barocameră şi tehnicieni, 24 din 24 de ore, au grijă ca cei din interior să aibă concentraţia de oxigen necesară, iar parametrii la nivel de viaţă să fie cei înscrişi în cărţile de coordonare a activităţii.
O meserie exclusivistă
Scafandrii confirmă faptul că meseria pe care şi-au ales-o nu este una uşoară, dar le aduce numeroase satisfacţii. „Trebuie să îţi placă. Niciodată nu te plictiseşti, tot timpul ai ceva de învăţat, este o meserie pentru oameni activi, o meserie exclusivistă, nu pentru toată lumea”, este de părere căpitan comandor Nicuşor Chiripuci, instructor-şef al Şcolii de Scafandri din Constanţa. Printre dezavantaje ar fi faptul că nu prea mai rămâne timp pentru familie, scafandrii fiind deseori plecaţi în misiuni sau la antrenamente.
EVENIMENT. „Porți Deschise“
Sute de elevi au vizitat, ieri, cu prilejul evenimentului „Porţi Deschise”, Centrul de Scafandri din Constanţa, acolo unde sunt pregătiţi şi antrenaţi scafandrii pentru diferite niveluti de adâncime. Pentru copii ziua a fost una plină de informaţii, dar şi de suspans, la aflarea celor mai interesante din activitatea unui scafandru profesionist. Oaspeţii au avut ieri prilejul de a vizita sala unde învaţă cursanţii, dar şi sala de pregătire a scafandrilor de luptă, cu planşe de mine marine,cu prezentare de procedee de control subacvatic pentru acvatoriul navă cheu, procedee de deplasare a grupei de scafandri şi procedee de pătrundere în încăperi în cazuri de acţiune directă. S-a permis şi intrarea într-un dormitor de scafandrii, unde fiecare are în dotare un echipament special, format din vestă antiglonţ, cască de protecţie, pistol şi puşcă automată. Însă expoziţia de tehnică militară şi echipamente a stârnit cel mai mare interes. Oamenii au putut admira, printre altele, patente multifuncţionale, ceasuri folosite pentru scufundare, GPS portabil, dispozitive de vedere pe timp de noapte, cu suport pentru cap, pentru distanţe scurte, dar şi pentru distanţe lungi, staţii portabile pentru comunicaţii, cu căşti, lansatoare-gheară, hamuri pentru situaţii de salvare folosite la elicoptere.
Centrul de Scafandri de la Constanţa funcţionează din 1976. Peste 10.000 de scafandri s-au format de-a lungul timpului în acest loc, atât militari, cât şi civili.