Dacă ne gândim la spioni, credem de obicei că ei sunt niște oameni care te urmăresc pe stradă, îți fac poze pe ascuns, îți pun microfoane în casă și îți ascultă telefonul.
Realitatea a depășit însă imaginile tradiționale despre spioni. Mai nou, ei te pot privi din cer, zi și noapte, sunt invizibili și nici măcar nu sunt oameni.
Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare a prezentat astăzi pe aerodromul Clinceni cele mai noi realizări românești în domeniul vehiculelor de cercetare din aer. Modelele prezentate au fost aerostatul de supraveghere terestră și avionul de cercetare fără pilot. Evident, fiind destinate forțelor Ministerului Apărării Naționale, cele două echipamente nu vor fi utilizate în România, ci în teatrele de operații internaționale.
Aerostatul realizat de ACTTM realizează supravegherea din aer a câmpului de luptă, urmând a intra, la un moment dat, în dotarea Forțelor Terestre. Balonul este umplut cu heliu (gaz neinflamabil, mai ușor decât aerul) și poate staționa în aer până la 30 de zile. 24 de ore din 24, aerostatul poate înregistra imagini și le poate transmite la sol în timp real. De la 150 de metri altitudine, balonul monitorizează o suprafață de 50 de kilometri pătrați. Posibilitățile aerostatului sunt însă și mai mari, întrucât el se poate ridica, în funcție de lungimea cablului care îl ancorează, până la 500 de metri.
Căpitanul dr. ing. Daniel Țurcanu, de la ACTTM, a precizat că în nacela balonului pot fi montate echipamente cu greutatea totală de până la 50 de kilograme. De exemplu se pot instala camere video în diferite domenii spectrale (pentru timp de zi și de noapte), telemetre laser sau aparate GPS. La solicitarea beneficiarului, în nacelă se pot monta chiar echipamente de interceptare a comunicațiilor sau de bruiaj radio. Tot la cererea beneficiarului, transmiterea la sol a imaginilor video preluate din aer se poate face criptat.
Costul întregului sistem de supraveghere, inclusiv al echipamentelor de la sol, este de până la 100.000 de euro, ceea ce reprezintă doar zece la sută din prețul unui sistem de fabricație occidentală, spun specialiștii militari români.