22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialToate orașele vor avea o stradă principală care se va numi ”1...

Toate orașele vor avea o stradă principală care se va numi ”1 Decembrie 1918”

Băsescu a promulgat, marți, legea inițiată de către ministrul Apărării, Mircea Dușa, conform căreia, o arteră principală de circulație din fiecare oraș și municipiu se va numi ”1 Decembrie 1918”, informează Mediafax.

Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, președintele Traian Băsescu a semnat marți Decretul privind promulgarea Legii pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie.

Legea a fost inițiată de Mircea Dușa, în calitate de deputat PSD, și reglementează organizarea şi desfăşurarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României la nivelul administraţiei publice centrale şi locale.

Conform actului normativ, Ziua Naţională a României va fi marcată de autorităţile publice centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi ceremonii militare specifice, organizate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

În capitală şi în municipiile reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremonii de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, pe baza normelor convenite între instituţiile prefectului, consiliile judeţene, consiliile locale şi comenduirile de garnizoană. La solicitarea primarilor pot fi organizate ceremonii militare de sărbătorire a Zilei Naţionale a României şi la nivelul altor unităţi administrativ-teritoriale.

Finanţarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniei militare specifice se face în conformitate cu legile în vigoare, mai prevede actul normativ.

De asemenea, legea stabilește că ”la nivelul municipiilor şi oraşelor, o arteră principală de circulaţie centrală va purta denumirea de «1 Decembrie 1918»”.

Proiectul a fost depus de Mircea Dușa la Parlament, în februarie. În aprilie, acesta a fost adoptat de Senat cu 64 de voturi ”pentru”, 30 de voturi ”împotrivă” și 3 abțineri. În 30 septembrie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul cu 315 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” și 13 abțineri.

Cele mai citite

Foști șefi din Apele Române, trimiși în judecată de procurorii anticorupție

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului director al Administrației...

Emma Răducanu se retrage de la China Open din cauza unei accidentări

Sportiva britanică de origine română, Emma Răducanu, s-a retras de la turneul China Open din cauza unei accidentări la gleznă care necesită mai mult...

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...
Ultima oră
Pe aceeași temă