Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost asemuit astăzi de un europarlamentar român cu Hitler.
„Putin pare a fi un Hitler al vremurilor noastre”, a susținut europarlamentarul Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului Socialist din Parlamentul European.
În opinia acestuia, decizia lui Putin de a anexa Crimeea este similară deciziei lui Hitler, din anul 1938, de a ocupa Austria. „Crimeea este o copie a la rousse a Anschluss-ului”, avertizează Boștinaru.
Europarlamentarul român a făcut aceste considerații în cadrul unui atelier de politică externă organizat astăzi de PSD la Senatul României. Tema atelierului a fost „Provocări de securitate la granița de est a Uniunii Europene și NATO”.
Și ceilalți invitați au criticat, în termeni duri, politica Rusiei, declarându-se extrem de preocupați de situația României în actuala conjunctură europeană. „Rușii au dat șah ordinii pe care se bazează supremația occidentală. Până și Germania, care are o relație deosebită cu Rusia, a spus că e prima dată după al doilea război mondial când o frontieră se modifică prin forță”, a declarat fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu.
Putin a amenințat acum doi ani că va ataca România
Un punct de vedere interesant a exprimat senatorul Florea Voinea, membru al Comisiei de Politică Externă. El a precizat că l-a cunoscut personal pe Vladimir Putin cu prilejul unei vizite la Moscova, acum doi ani. Senatorul Voinea l-a caracterizat pe Putin drept “un tip fascinant, curajos, ambițios, luptător de arte marțiale” dar care și-a permis să amenințe România chiar în fața delegației venite de la București. „Moscova e mai aproape de București decât America. Unde credeți voi că vom lovi noi prima dată, ținând cont că voi faceți la Deveselu ceea ce faceți?”, i-ar fi întrebat Putin pe oficialii români.
Deteriorarea relațiilor bilaterale cu Rusia nu a început însă în momentul crizei din Ucraina și nici măcar în momentul intrării României în NATO. Relațiile româno – ruse au fost constant proaste, iar partea rusă acuză, pentru această situație, partea română. Senatorul Florea Voinea a declarat că și alți oficiali de la Kremlin, nu doar Putin, i-au privit cu suspiciune: „Ne-au zis: de 25 de ani, ca vecini, încercăm să dialogăm. Cu voi nu prea reușim. Aveți ceva cu noi?”.
Alte țări NATO beneficiază de relația cu Rusia
Până la criza din Ucraina, care a tensionat relația Rusia – NATO, România ar fi putut dezvolta relații economice cu Rusia. La ora actuală, „noi avem investiții rusești, chiar au crescut. Dar pe tot ce au pus mâna au distrus. Să ne gândim doar la aliajele speciale”, a spus Ioan Mircea Pașcu.
În schimb, alte țări NATO au știut să beneficieze de relația cu Rusia. Potrivit senatorului Florea Voinea, „Turcia n-are nicio problemă să se dezvolte în Antalia cu investiții rusești”.