Președintele Camerei Deputaților a declarat, miercuri, că, deoarece este ”o chestiune delicată”, îl va invita, săptămâna viitoare pe președintele ANI pentru a discuta despre cazul deputatului Ştefan Stoica, declarat incompatibil, informează Mediafax.
Întrebat dacă luni va fi tranșat de plen și cazul deputatului Ştefan Stoica, Zgonea a răspuns: ”Ştefan Stoica este o problemă foarte delicată. Am decis să amânăm dezbaterea acestei informări, că nu este un raport al Comisiei juridice şi colegii mei m-au rugat să invit conducerea ANI pentru a ne uniformiza punctele de vedere”.
El a spus că, în condiţiile în care Comisia juridică nu a dat o decizie în acest caz, el nu poate să-şi asume răspunderea în numele Biroului Permanent de a lua act de încetarea mandatului deputatului Stoica.
”Pentru mine este important ca împreună cu ANI şi cu deciziile Curtii Constituţionale să nu avem actori relevanţi din statul român care se pot juca pe anumite interpretări. Plenul nu poate să ia act, pentru că nu există un text, eu trebuie să-mi adun o anumită responsabilitate în numele Biroului Permanent şi, deocamdată, aşa cum am spus şi săptămâna trecută, Comisia juridică mi-a răspuns: cartoful e la tine. Eu cred că Comisia juridică trebuie să fie extrem de serioasă, pentru că este a unui Parlamnet naţional dintr-un stat european şi să spună care sunt cauzele şi de ce Biroul Permanent trebuie să ia o decizie, neavând la bază niciun raport şi nicio opinie. Am stabilit de comun acord toţi liderii grupurilor parlamentare şi membrii Biroului Permanent să invităm ANI să avem argumentele pro şi contra şi la decizia Curții”, a adăugat Zgonea.
El a mai spus că rămâne la poziţia că în acest caz Parlamentul trebuie să ia act de încetarea mandatului, dar nu poate să interpreteze legea, ci să o aplice.
”Eu aplic legea, nu pot să interpretez. În acest moment, am amânat o săptămână pentru că este o decizie pe care trebuie să o luăm cu toţii, să ne-o asumăm. Eu mi-o asum din partea mea, dar nu pot să mi-o asum în numele Parlamentului, pentru că sunt unul dintre cei 404”, a mai spus Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că le-a cerut preşedintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, şi colegilor acestuia ”să nu se mai ascundă după cireş” şi să dea un punct de vedere al comisiei în cazul deputatului Ştefan Stoica.
Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a declarat că a trimis luni dimineaţă Biroului Permanent punctul de vedere al comisiei în cazul deputatului PDL Ştefan Stoica, declarat incompatibil, arătând că preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, nu a ştiut acest lucru, fiind la o ”consfătuire”.
”Vă reamintesc că pe cazul acesta, Ştefan Stoica, ne-am întâlnit de săptămâna trecută şi, în mod evident, dacă ne aflăm în situaţia în care această vacantare de post se datorează unei decizii rămase definitive, Comisia juridică nu are rol în piesă, practic nu trebuie să dea niciun raport, pentru că Regulamentul l-am schimbat din aceste considerentre, practic se ia act de această decizie în plenul Camerei”, a adăugat Ciucă.
El a mai spus că Biroul Permanent hotărăşte care este procedura de urmat, arătând că, ”dacă este situaţia unei decizii definitive, se pierde mandatul” .
”Biroul Permanent pune pe ordinea de zi şi plenul ia act printr-o hotărâre. Proiectul de hotărâre îl face Departamentul de lucrări în plen. Nu ştiu când se convoacă plenul, pentru că nu am atribuţii”, a mai spus Ciucă.
Agenţia Naţională de Integritate a solicitat de mai multe ori Senatului şi Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a senatorului PNL Daniel Akos Mora şi a deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a declarat incompatibili, deciziile instanţei fiind definitive.
ANI a atras atenţia Parlamentului, într-un comunicat de presă difuzat miercuri, că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume revocarea din funcţie a celor doi membri ai Parlamentului.
Agenţia precizează că, în conformitate cu dispoziţiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, "(3), neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
ANI a constatat că deputatul PDL Ştefan Bucur Stoica, fost consilier judeţean în cadrul CJ Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în 2009, întrucât a exercitat, simultan, şi calitatea de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.