13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternațional88 de ani de la înființarea primului teatru românesc din Dobrogea

88 de ani de la înființarea primului teatru românesc din Dobrogea

Actorii Teatrului de Stat din Constanţa se pregătesc să marcheze în acest sfârşit de săptămână evenimente în premieră. Vineri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, începând cu ora 17.00, instituţia de cultură, împreună cu Comunitatea Elenă „Elpis”, va organiza ceremonia dezvelirii plăcilor de marmură, în limba română şi engleză, cu ocazia împlinirii a 88 de ani de la punerea pietrei de temelie a primului Teatru Românesc din Dobrogea.

La 27 martie 1927 se punea piatra de teme­lie, aşa cum stă scris în actul come­morativ: „Lăcaşul se clădeşte şi se ridică înzestrându-se cu cele de cuviinţă de către concetăţeanul nostru şi iubitor de artă, fiu al Constanţei, D-l Demostene Tranulis. Facem din adâncul inimii noaste urare, ca lăcaşul acesta să îndemne generaţiile viitoare pe drumul senin şi înfloritor de suflete al culturii româneşti”, transmitea Comitetul de conducere al Ligii Culturale, secţia Constanţa.

Din nou Shakespeare

Tot pe 27 martie, de la ora 19.00, constănţenii sunt invitaţi să urmă­rească premiera „Visul unei nopţi de vară”, de W. Shakespeare, în regia lui Marcel Ţop, un spectacol la care îşi vor da concursul 15 actori.

Spectacolul este o invitaţie la iubire, spune directorul Teatrului de Stat, actriţa Dana Dumitrescu, „pentru că parcă în ultima vreme oamenii au uitat să iubească, să facă lucruri din iubire”. „Ceea ce transmite această piesă este că dragostea şi iubirea sunt cele mai importante lucruri care există. În plus, se adaugă şi dragostea de teatru, pentru că se vorbeşte despre dragostea unor oameni de a face teatru”, subliniază regizorul.

Situaţii contemporane

Marcel Ţop s-a îndrăgostit „ireme­diabil” de dramaturgul englez în Grecia, în 2009, iar acum a ales special oraşul de la malul Mării Negre pentru a fi aproape de mare, de plajă, de soare, decorul perfect pentru „dramaturgul hippy”. Regizorul anunţă o viziune contemporană a comediei, aşa cum însuşi Shakespeare rămâne, prin opera sa, mereu ancorat în con­temporaneitate. „Toate specta­colele mele sunt diferite unul de celălalt. Această piesă este o îmbinare a poveştii clasice cu o viziune foarte con­temporană, viziune care presupune implicarea şi prezenţa anilor ’70, din multe puncte de vedere, inclusiv vizual. Mesajul pe care vreau să îl transmit este că avem nevoie de acest gen de mentalitate, mai ales azi: „Faceţi iubire, nu război!”, a declarat Ţop, care şi-a propus ca acest spectacol să fie jucat şi în vară în spaţii neconvenţionale, de exemplu în aer liber, pe plajă. Acelaşi regizor va asigura şi ilustraţia muzicală. Scenografia este semnată de Anca Maria Cernea, iar coregrafia spectacolului este coordonată de Iurie Braiş, Maestru emerit al sportului.

La Teatrul de Stat din Constanţa se mai joacă, tot de W. Shakespeare, „Cum vă place?”, în regia lui Dan Vasile.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Mesajul lui Putin către români

Părintele regizor Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele...
Ultima oră
Pe aceeași temă