16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportFormula 1Episodul 2. Campania RL „Cei mai bogați români din cele mai sărace...

Episodul 2. Campania RL „Cei mai bogați români din cele mai sărace județe“: Cum a ajuns deputatul-fermier Iliuţă la 4.500 ha de teren și 15 milioane €

Vasile Iliuţă, agricultor din Bărăgan şi membru al Parlamentului, recunoaşte că a dat şpagă dacă cineva i-a cerut şi admite că lipsa de reguli din agricultura românească i-a permis să exploateze 4.500 de hectare de teren arabil, o suprafaţă imensă în Uniunea Europeană.

România liberă continuă campania sa “Cei mai bogați români din cele mai sărace județe” cu dezvăluirile despre modul cum Vasile Iliuţă, deputat PDL şi unul dintre cei mai bogaţi fermieri din Călăraşi, a reuşit să strângă o avere estimată la 15 milioane de euro. Mărturisirile despre cât de mult a contribuit politica la sporirea avuţiei, despre cum a adunat fonduri europene pentru firmele sale, cât timp era primar într-o comună din judeţ, şi despre cum îşi cheltuie acum banii le-a făcut chiar Vasile Iliuţă, într-un moment neaşteptat de sinceritate pe care l-a avut în timpul interviului pe care ni l-a acordat.

Astfel, fermierul deputat a recunoscut că a intrat în politică pentru că era singurul mod prin care  afacerile sale puteau rămâne prospere.

Mai întâi a devenit primar, pentru a opri şicanele fostului edil al comunei Vâlcelele, unde Vasile Iliuţă are mai multe ferme. „O fostă doamnă directoare de școală a avut un mare conflict cu un unchi de-al meu. Acesta o dăduse afară din învățământ, prin 1982/1983, când conducea el acea unitate școlară. După ce a devenit primăriță, a început să se răzbune pe neamul Iliuță.” Asta s-a întâmplat din 1996, aşa încât, la alegerile din 2000, Vasile Iliuță s-a înscris în Partidul Umanist Român, al lui Dan Voiculescu, și a candidat la rândul său.

“Am bătut și am devenit primarul comunei Vâlcelele”, ne-a povestit fermierul, care se laudă că a făcut treabă bună în primul mandat. “Surpriza a fost destul de mare, deoarece am demonstrat că se poate face treabă în administrație. Şi am reușit și în administrație, și în afaceri, pe care le-am condus simultan până în 2003”, ne-a explicat Vasile Iliuță.

În acel an a intrat în vigoare legea care interzicea politicienilor să fie și demnitari, și administratori de firmă, aşa încât acesta a ales să rămână primar, iar afacerile să le transfere în administrarea apropiaților. În prezent, este acționar majoritar, iar director la cea mai mare firmă a sa a devenit fiul său de 22 de ani.

Desigur, doar pe hârtie. În realitate, nimic nu mișcă fără acordul său. “Eu tot timpul voi fi în umbra afacerii mele, fiind acționar majoritar. Clar că ești implicat direct. Sunt asociat unic pe cea mai mare firmă din holding”, afirmă deschis actualul deputat, fără teamă că această declaraţie ar putea să-i creeze probleme.

„Am deschis mai uşor uşile ca primar“

Deşi a fost ales prima dată pe listele PUR, Vasile Iliuță a trecut ulterior la Partidul Democrat Liberal, aflat atunci la putere, şi a fost reales primar pentru încă trei mandate. Poziția din fruntea comunei Vâlcelele i-a fost de ajutor în afaceri, o spune chiar el. “A fost mai ușor să deschid ușile. Intram ca primar, nu ca om de afaceri, și ușile mi se deschideau mai ușor. E foarte greu să faci afaceri dacă ești doar un «simplu» om de afaceri. Desigur, acum nu mai e aceeași presiune asupra agentului economic, cum era odată. Dar până în 2004 a fost ucigător. Nu aveai loc să intri dacă nu erai cineva”, ne-a explicat unul dintre cei mai bogați fermieri din Călărași.

Problemele au reapărut în 2012, când  PDL, în puternică scădere în sondaje, s-a gândit că fermierul-primar ar putea atrage mai multe voturi către acest partid, pentru a-l ajuta pe fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia să prindă un loc în Parlament. Aşa că Vasile Iliuță a primit un colegiu unde să candideze și, surpriză, a câștigat cele mai multe voturi, dar pentru el.

Devenit deputat, a trebuit din nou să aleagă între scaunul de primar și noua poziţie, iar fermierul a renunțat acum la primărie. Numai că, susține Iliuță, opțiunea nu a fost tocmai înțeleaptă: “Ca primar, mi-a ajutat la afacere, ca deputat, mi-a afectat. M-au scormonit ăștia”.

Cum PDL a intrat în opoziţie, afirmă că autorităţile noii puteri l-au vânat prin zeci de controale. Și i s-a făcut atât de frică să nu fie prins cu ceva, că a renunţat la câteva investiţii. “Am avut două proiecte de abatoare, dar le-am abandonat: unul de pui, făcusem pe fonduri europene proiectul și am dat banii înapoi, 35 de miliarde de lei, pentru că atunci când se schimbă puterea, încep nebunii să circule și te omoară cu controale. După ce PDL a pierdut puterea, au început ăștia cu verificările. Am stat în controale un an de zile.”

Vasile Iliuță a mai încercat și cu o maternitate de purcei, “să le dau oamenilor purcei să-i crească, în sistem gospodăresc, și ei să mi-i aducă la abator”, dar iar s-a oprit. “Dacă aş fi continuat, ei erau puși pe mine, îmi căutau nod în papură, mă trezeam cu un control inopinat și mă băgau într-un sistem care-mi distrugea tot. De frică, am renunțat eu”, afirmă Vasile Iliuță.

10 milioane de euro din fonduri europene

Desigur, afacerile fermierului, a cărui avere a fost estimată de presă la 15 milioane de euro, nu stau chiar atât de prost pe cât ar putea părea la prima vedere. „Avem 4.500 de hectare de teren, din care 2.000 de hectare sunt proprietatea grupului de firme. Avem și o fermă de pui, care scoate 100.000 de capete pe serie. Avem o fermă cu 1.000 de vaci, o fermă de 3.000 de porci, un siloz”, a făcut inventarul Vasile Iliuță. Cel mai mult, societăţile deputatului fermier s-au dezvoltat după intrarea României în Uniunea Europeană. Dar mai ales pentru că omul de afaceri/politician a ştiut cum să mulţumească pe toată lumea.

„Nu reușește cel care nu se adaptează. Dacă vrei să reușești, te adaptezi. Dacă ăla vrea să îi dai, îi dai. Vă spun un exemplu. La alegeri, m-am dus într-o localitate, unde un bătrân era responsabil pe o stradă. Și mi-a spus: «Dacă vrei să te votez, mi-aduci un curcan, pentru că a murit curcanul și a rămas curca singură». Și i-am luat curcan, să ne voteze pe noi”, a dezvăluit Vasile Iliuță cum se adună voturile în mediul rural.

Dar și în afaceri. “Dacă te duci la om și el vrea o cutie cu râme, să se ducă la pește, dă-i cutia cu râme. La figurat, desigur. Dă-i ce cere el acolo. Că așa a fost mentalitatea.” Toată lumea înţelege despre ce fel de râme e vorba. 

Uniunea Europeană a fost o mană cerească pentru familia lui Vasile Iliuţă.

“Până să ajungem la fondurile europene, eram niște amărâți, uitați pe aici, prin Bărăgan”. Apoi, ca primar și om de afaceri a reușit, după 2007, să obțină fonduri europene de 30 de milioane de euro. “Vâlcelele are peste 30 de milioane de euro fonduri europene luate, la 3.000 de locuitori. O parte au mers la comună, iar pentru firmele mele au ajuns cam 10 milioane de euro. Restul către alți agenți economici, cu sume mici, chiar și de 300.000– 500.000 de euro”, a precizat deputatul fermier.

Cum  de a reușit totuşi la un patrimoniu atât de mare în agricultură? Simplu. Pentru că mulți ani nu a funcționat nici o regulă în acest domeniu. “Cumpăram pământ pe donație, că nu existau forme legale. Iar avantajul nostru a fost că existam aici, ca în Vestul Sălbatic bătusem țărușul. Dar cred că cel mai greu în agricultură este să te menții, nu e să crești sau să descrești.” Tot Vasile Iliuță admite că ferme atât de mari ca ale sale nu prea se găsesc în Occident, unde pământul e mai scump și regulile mai stricte.

“4.500 de hectare în exploatare este o cooperativă foarte mare pentru ce înseamnă țări europene. Acolo, fermierii au din moși-strămoși 50-60 de hectare. Cel care are 100 de hectare e mare. Au muncit patru generații și au lăsat unul de la altul. În România a fost climatul favorabil pentru acumulare masivă. Cred că în viitor se vor aranja lucrurile, exploatațiile mari vor dispărea. Printr-o reformă”, a declarat, cu o sinceritate uimitoare, fermierul deputat.

Prima maşină scumpă: 50.000 de euro

Vasile Iliuță afirmă că, deși este bogat, nu trăiește extravagant. Nu își face vacanțele în locuri exotice, nu și-a trimis copiii la studii în străinătate. “Mi-a fost foarte greu să dau 50.000 de euro pe un jeep. Când a trebuit să decid că am nevoie de o maşină nouă, mi-a fost greu să plătesc aceşti bani. Și asta era în 2004-2005”, a povestit deputatul. Dar şi-a luat autoturism de teren pentru că se potrivea activităţii sale. Doar fiul său, din altă generație, e mai dispus să cheltuie banii. “Copilul meu și-a luat o barcă, de 30.000 de euro, cu care merge pe Dunăre.”

.Fermierul din Ialomiţa care finanţează politicieni

Primul episod al campaniei României libere i-a fost dedicat lui Ștefan Poenaru, cel mai mare fermier din Ialomița, potrivit topurilor întocmite de presa centrală și chiar estimărilor sale. Fost director de IAS, implicat în structurile comuniste, Ștefan Poenaru ne-a declarat că patrimoniul societăților sale se ridică în prezent la circa 50 de milioane de euro. Acesta a recunoscut, la rândul său, că a dat şpagă de-a lungul evoluţiei sale în afaceri, pentru a i se deschide uşi.

Mai mult, a admis că finanţează candidaţii politici şi apoi aşteaptă ca aceştia să-i întoarcă serviciul. “Ne uităm aşa în ­sondaje, stabilim o grilă ‒ băi, tu ai şanse în alegeri 50%, începem cu 10.000 de euro, să zicem. Sau cu 20.000 de euro, depinde ce tip de ­alegeri sunt”, a arătat Ştefan Poenaru reporterilor României libere.

RL va continua şi în numerele următoare poveştile despre miliardarii din judeţele sărace ale României.

Cele mai citite

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...
Ultima oră
Pe aceeași temă