Relația Bucureşti-Moscova s-a redus simţitor, potrivit lui Oleg Malginov. Diplomatul nu a ezitat nici să critice dur un articol de opinie, critic la adresa lui Putin, şi nici să dea indicaţii presei româneşti.
Intensitatea relațiilor dintre Rusia și România a scăzut în ultimul an, transmite ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malginov.
„Nu mai avem contacte active la nivel politic. Avem un schimb de anumite scrisori, felicitări și așa mai departe, dar la nivel politic nu avem contacte“, susţine diplomatul.
Atenționarea cu privire la o răcire accentuată a raporturilor politice între cele două țări nu a fost singulară, mesajul fiind transmis pe mai multe fronturi și abordând mai multe subiecte.
Cel mai fierbinte punct a fost, în mod așteptat, scutul de la Deveselu, despre care emisarul Kremlinului a vorbit în termeni fermi într-un interviu acordat agenției de stat din România, Agerpres: „Sper că autoritățile care spun că acest sistem e doar defensiv, cred asta, dar noi avem o părere diferită. Mă aflu aici să expun și acest punct de vedere autorităților, să spun că noi nu suntem de acord cu acest lucru.“
Diplomatul a vorbit despre sistemul de la Deveselu în termeni care nu au lăsat nicio urmă de echivoc: „o provocare“, „o amenințare“ la adresa Rusiei.
„Avem o abordare diferită față de București. (…) E o legătură puternică între armele defensive și cele ofensive“, spune ambasadorul în interviu. Rusia își dorește previzibilitate și o abordare constructivă în relația cu România, spune Oleg Malginov, care trimite apoi o săgeată despre pachetul de sancțiuni economice impuse Rusiei de UE: „Sancțiunile sunt ale dumneavoastră, nu ale noastre. (…) Nu considerăm că e o poziție constructivă“.
Indignarea ambasadorului rus a fost stârnită și de un articol publicat la sfârşitul săptămânii de site-ul Contributors.ro, preluat şi de România liberă.
„Iar pentru mine portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect“, transmite diplomatul într-un comunicat de presă. Un punct de vedere similar a exprimat și Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă.
Autorii articolului care a aprins furia Rusiei – Marius Stan și Vladimir Tismăneanu – au transmis că „libertatea presei este garantată constituțional în România, la fel și libertatea de opinie“.
La rândul său, europarlamentarul Monica Macovei condamnă declarațiile ambasadorului Rusiei și cere o reacție publică a autorităților de la București.
*România liberă respinge ingerințele ambasadorului rus și ale altor oficiali în politica editorială a ziarului.