13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialÎncepe festivalul „Dan Spătaru“

Începe festivalul „Dan Spătaru“

Evenimentul debutează mâine și durează trei zile. Festivalul Inter­na­țio­nal de Muzică Ușoară „Dan Spătaru“ a ajuns la a IX-a ediție și se desfășoară în perioada 03 – 05 octombrie la Casa de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu“. Organizat de Consiliul Local Medgidia și Primăria Municipiului Medgidia în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu“, festivalul este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, care reunește an de an voci extraordinare din toate colțurile lumii. Ca în fiecare an, și anul acesta preselecția peste care concurenții au trebuit să treacă a fost una drastică, iar organizatorii au selectat numai cei mai buni interpreţi.

Concurenți din opt țări

În ediția de anul acesta vor participa 20 de concurenți, din România, Albania, Bulgaria, Italia, Republica Moldova, Federația Rusă, Serbia și Ucraina. Conform regulamentului festivalului, concurenții vor interpreta câte o piesă din repertoriul celui care dă numele festivalului, regretatul artist Dan Spătaru, cetățean de onoare al municipiului. Concurenții au sosit deja la Medgidia, precum şi membrii juriului şi Ionel Tudor Band, au anunţat organizatorii. Pentru ca cele două seri de concurs să se desfășoare în condiţii optime, concurenții şi orchestra au început de miercuri repetițiile în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor. În primele două seri, participanţii vor intra în concurs conform ordinii stabilite joi prin tragere la sorți. Juriul de anul acesta este format din: Sida Spătaru, Andreea Andrei (textier), Pasha Parfeni (compozitor și interpret), Titus Andrei (redactor Radio România), Adrian Romcescu (compozitor și interpret), Daniela Daniel (consilier local Medgidia), Voicu Enăchescu (dirijor și director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română), Mirela Fugaru (textier și interpret), Cristea Ioan (secretar general A.N.C.C.S.R.), Oleg Volontir (Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial Republica Moldova), Ionuț Dulgheriu (redactor muzical Radio Doina).

Se cântă live

Festivalul se va desfășura pe parcursul a trei seri, din care primele două seri sunt destinate concursului. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc mâine, de la ora 20.30, cu concursul de interpretare, iar de la ora 22.30 pe scenă vor urca Monica Anghel şi formaţia Bere Gratis. În cea de-a doua seară, după concurs, vor concerta Xonia şi Pepe. Câștigătorul trofeului „Dan Spătaru“ şi ceilalți premianți vor fi anunțați în cadrul Galei de duminică, 5 octombrie. Festivalul se va încheia cu recitalul lui Aurelian Temişan, urmat de trupa BZN.  

Marele premiu este 6.000 lei, premiul I – 4.000, premiul II – 3.000, premiul III – 2.000 și alte premii speciale.

„Ca în fiecare an, țin să mul­țu­mesc tuturor pentru sprijinul acordat și pentru interesul manifestat față de acest proiect cultural, având în vedere impactului festivalului pe plan național și internațional și ținând cont de imensa popularitate de care se bucură artistul care a fost Dan Spătaru. Festivalul s-a născut din do­rin­ța de a păstra vie memoria îndrăgitului și regretatului artist născut pe plaiuri dobrogene. Sperăm să ne fiți alături pe parcursul celor trei seri de festival, când Medgidia se transformă într-unul dintre cele mai importante centre artistice din țară“, a declarat directorul festivalului, Daniel Gheorghe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă