11.7 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFood„Cutremurele“ care au marcat viața celui mai longeviv mitropolit

„Cutremurele“ care au marcat viața celui mai longeviv mitropolit

Mitropolitul Banatului a fost hirotonit preot în 1960 de Patriarhul Teoctist, iar doi ani mai târziu a fost ales în funcția pe care a deținut-o până în ziua morții. El a fost primul înalt prelat care a recunoscut că a colaborat cu Securitatea.

Mitropolitul ortodox al Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a trecut duminică la cele eterne, la vârsta de 90 de ani. Este vorba de un ierarh care a stârnit numeroase controverse și în viața căruia zonele de umbră s-au îmbinat cu cele de lumină. Moștenirea pe care o lasă în urmă este una imensă, în contextul în care actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericirea Sa, Daniel Ciobotea, a fost unul dintre discipolii IPS Nicolae Corneanu. Dincolo de colaborarea cu fosta Securitate, în ultimele două decenii și jumătate IPS Nicolae Corneanu a devenit unul dintre cei mai respectați intelectuali ai Banatului, un model atât prin penitența publică pe care și-a asuma-t-o, cât și prin deschiderea ecumenică manifestată față de celelalte culte.

Citește și: VIDEO: A murit Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu. Trupul mitropolitului, depus la Catedrala din Timișoara

O viață cu suișuri și coborâșuri

Nicolae Corneanu s-a născut în anul 1923, în Caransebeș, într-o comunitate ortodoxă puternic marcată de personalitatea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, PF Miron Cristea. După ce a terminat liceul în orașul său natal, Nicolae Corneanu s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. El a urmat, în paralel, cursurile Facultății de Litere. Nicolae Corneanu a terminat cursurile universitare în anul 1946 și și-a susținut doctoratul la București în anul 1949, cu o teză legată de viața Sfântului Antonie, unul dintre părinții monahismului egiptean. Din 1949, Nicolae Corneanu a intrat în rândurile clerului Arhiepiscopiei Timișoarei, unde a ocupat funcții precum cea de secretar sau cea de consilier. În paralel, a devenit profesor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeș. După desființarea Academiei și a Episcopiei, Nicolae Corneanu a continuat să predea la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu. În această perioadă, el a fost recrutat de fosta Securitate, exact în anii cei mai grei ai stalinismului.

Citește și: Băsescu: Mitropolitul Banatului, model de demnitate

Colaborarea viitorului ierarh cu poliția politică a regimului comunist a început în anul 1950 și nu s-a încheiat decât în anul 1988. Sprijinul Securității a fost un element important în ascensiunea lui Nicolae Corneanu, care a devenit, în anul 1960, episcop al Aradului. După doar doi ani de arhipăstorire, el a devenit arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și mitropolit al Banatului. Înscăunat în 1962, în momentul morții sale, el era cel mai longeviv mitropolit ortodox din lume. A urmat un nou episod dureros, în decembrie 1989, când porțile catedralei mitropolitane ortodoxe din Timișoara au rămas închise în fața demonstranților anticomuniști, care doreau să se refugieze în Casa Domnului.

Căința și convertirea

După căderea comunismului, IPS Nicolae Corneanu a cunoscut o adevărată convertire interioară, pe care mulți dintre cei care l-au admirat au comparat-o cu cea a prigonitorului creștinilor, Saul, care pe drumul Damascului a devenit Apostolul Paul. Mai întâi, a urmat un gest șocant. IPS Nicolae Corneanu a mărturisit public colaborarea cu Securitatea și și-a cerut iertare pentru colaborarea cu poliția politică a regimului comunist, precum și pentru momentul din decembrie 1989, când a refuzat să ofere azil în catedrală manifestanților anti-comuniști. Apoi, a decis retrocedarea bisericilor confiscate greco-catolicilor în 1948 și trecute în folosința Bisericii Ortodoxe. Ca urmare a acestor gesturi, Banatul a devenit o oază de ecumenism, iar IPS Nicolae Corneanu și-a recâștigat respectul tuturor.

În anul 1990, el a acordat hirotonirea arhierească actualului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel Ciobotea, care a devenit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. A urmat, în 1994, reînființarea Episcopiei Caransebeșului, în fruntea căreia a fost numit fostul episcop de Alba Iulia, PS Emilian Birdaș, care devenise între timp arhiereu vicar al Aradului. Aprecierea unanimă de care s-a bucurat în ultimele două decenii și jumătate IPS Nicolae Corneanu este dovedită și de faptul că printre consilierii săi și colaboratorii săi s-au numărat deopotrivă actualul lider al grupului PSD din Senat, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, care este socrul premierului Victor Ponta și tatăl europarlamentarului Daciana Sârbu-Ponta, cât și fostul președinte al PNȚCD, ex-primarul Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu. În anul 2008, IPS Nicolae Corneanu a mers mai departe și s-a împărtășit într-o biserică greco-catolică. Trupul și Sângele Domnului i-au fost oferite de Nunțiul Apostolic în România, IPS Francisco Javier Lozano.

Gestul său a stârnit entuziasmul celor care doresc o restabilire a unității dintre catolici și ortodocși, însă și critici dure din partea opozanților mișcării ecumenice, în special Patriarhia Rusă, unii călugări de pe Muntele Athos și fostul mitropolit al Clujului, IPS Bartolomeu Anania, el însuși fost colaborator al Securității, după unele documente al CNSAS. În 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să delege atribuțiile administrative ale mitropolitului vicarului său, PS Paisie Lugojanul. Gestul a stârnit protestele de stradă ale credincioșilor bănățeni. IPS Nicolae Corneanu a cerut să părăsească funcția de mitropolit în anul 2012. Noul mitropolit al Banatului urmează să fie ales în următoarele 60 de zile. Pot deveni mitropoliți doar arhiepiscopii și episcopii eparhioți.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă